1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Mika Kaurismäki

Mika Kaurismäki: "Corona-baarin aikataulu vielä auki – uusi tila tähtäimessä"

Baarin osittain omistavalla elokuvaohjaajalle 25 vuotta sitten perustettu Corona on ollut kuin yksi koti Suomessa.

Helsingissä Rakennusmestarien talossa sijaitsevan Corona-baarin interiööriä. Kuva: Mesut Turan / Lehtikuva

Uutinen legendaaristen helsinkiläisravintoloiden Coronan, Moskovan ja Dubrovnikin sekä elokuvateatteri Andorran vuokrasopimuksen päättymisestä on puhuttanut etenkin kulttuuriväkeä. Viime vuonna 25-vuotisjuhliaan viettänyt Corona-baari on ollut etenkin kulttuuriväen kohtaamispaikka.

Yle Uutiset tavoitti lähinnä ulkomailla asuvan elokuvaohjaaja Mika Kaurismäen, joka on yksi ravintola- ja elokuvakompleksin omistajista. Muita Eerikinkadun kulttuuritavintolat oy:n osakkaita ovat elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki, ravintoloitsija Erkki Lahti sekä Risto Pulkkinen.

Rakennuksen omistava Rakennusmestarien säätiö ilmoitti vuokrasopimuksen purkamisesta pari viikkoa sitten. Mika Kaurismäki sanoo, että ilmoitus rakennuksen peruskorjauksesta ei tullut yllätyksensä, sillä sieltä löytyy paljon vanhaa ja tyhjää tilaa.

– Olen ajatellut, että mitähän he aikovat talolle tehdä. Näin totaalinen ilmoitus tuli tosin yllätyksenä. Ei se mikään ilouutinen ollut.

Rakennus ei ole kuitenkaan ole ollut liian huonossa kunnossa ravintoloiden pyörittämiseen. Kaurismäen mukaan säätiön kanssa on paranneltu useampaan kertaan esimerkiksi ilmastointia ja tehty muuta remonttia.

Jotkut samassa rakennuksessa olivat kuitenkin saaneet tietää peruskorjauksesta jo vuoden alkupuolella.

– Me saimme tiedon vasta pari viikkoa sitten. Se hieman ihmetytti, sillä olemme kuitenkin vanhin vuokralainen ja saimme tietää viimeisenä.

Rakennuksen peruskorjaamisen on arvioitu alkavan ensi vuoden keväällä ja kestävän kaksi vuotta.

– Meitä informoidaan lähiaikoina aikataulusta. On vihjailtu, mutta ei luvattu, myös mahdollista jatkoa. Rakennusmestarien säätiö tutkii, voisiko siinä olla myös jatkossa.

Lue myös: Pala Helsingin kapakkahistoriaa voi hävitä hotellin alle: Legendaariset Corona, Kafe Moskova ja Dubrovnik saavat lähtöpassit – kerro meille muistosi

Talon remontista uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Kuva: Lehtikuva

Kohtaamispaikka monenlaisille ihmisille

Mika Kaurismäki muistelee, kun oli maalaamassa ja rakentamassa Corona-baaria yli neljännesvuosisata sitten. Ideana oli luoda etenkin kulttuuri-ihmisille kohtaamispaikka. Paikka oli ensimmäinen Suomessa, jossa ei ollut portsareita.

– Jotkut kulttuuri-ihmiset ihmettelivät, miksi laitoimme sinne niin paljon biljardipöytiä. Se oli onnistunut ratkaisu, sillä se toi meille myös toisenlaista porukkaa ja sekoitti sopivasti asiakaskuntaa.

Corona muokkasi aikoinaan suomalaista ravintolakulttuuria ja siitä on tullut kulttuuri-instiruutio. Konsepti on on vuosien varrella pysynyt samana.

– Olemme luottaneet täysin asiakkaisiin. He ovat sen baarin tehneet.

Paljon ulkomailla asuneelle Mika Kaurismäelle Corona on tuntunut Suomessa kodilta.

– Kun menen sinne, tapaan aina siellä tuttuja. Sääli, jos se ei enää ole samassa paikassa.

Biljardipöytiä ja baaritiski Corona-baarissa, joka sijaitsee Rakennusmestarien talossa. Kuva: Mesut Turan / Lehtikuva

Toiminta jatkuu

Kaurismäki ei ole enää miettynyt pitkään aikaa Coronaa bisneksenä. Rikastumaan ei ole päässyt, mutta tärkeintä on ollut sisältö. Paikka on ollut tunnettu myös kansainvälisesti.

Toiminta ei kuitenkaan lopu, sillä jatkopaikka löytyy varmasti, Kaurismäki vakuuttaa.

– Meillä on jo useita tiloja katsottuna. Tähtäämme siihen, että saisimme kaikki samaan paikkaan, koska konsepti on toiminut hyvin jo 25 vuotta. Mutta se riippuu tilan koosta, ja saattaa tulla jopa kaksi paikkaa.

Kaurismäki sanoo, että mikään ei ole ikuista, ei edes Corona-baari.

– Jos presidentti Trump irottautuu ydinsopimuksesta tai mahdollinen tuleva Brasilian presidentti ympäristösopimuksesta, niin meidän irtisanominen on pieni asia.

– Mutta luotamme siihen, että paikasta jää ainakin hyvä muisto.