Yritys voi säästää pitkän pennin työntekijöiden rokottamisella – rokotuksia tarjoavat nyt pienemmätkin yritykset

Pohjois-Savossa kovin influenssapiikki on tyypillisesti vuodenvaihteen tienoilla.

rokotteet
Ihmiselle annetaan influenssarokotetta.
Matti Myller / Yle

Yritysten kiinnostus rokottaa työntekijöitä influenssaa vastaan on selvässä kasvussa. Muun muassa työterveyspalveluja tuottavan Mehiläisen Kuopion yksikön palvelupäällikkö Kati Luoma-Aho sanoo, että työnantajat kysyvät influenssarokotuksia vuosi vuodelta enemmän.

Ennen rokotuksen tarjosivat etenkin asiakaspalvelualan yritykset, mutta nykyään rokote kiinnostaa myös monia pienempiä yrityksiä. Terveystalon Kuopion yksikön vastaava työterveyslääkäri Anna Mättö sanoo työnantajien näkevän influenssarokotteen hyödyn sairastavuuden vähenemiseen.

Rokote saattaa estää yksittäisen työntekijän sairastumisen ja säästää yrityksen jopa usean viikon sairauspoissaololta. Yksittäisen työntekijän kohdalla työnantajan säästö saattaa olla jopa tuhansia euroja mikäli työntekijä pysyy terveenä ja välttyy influenssalta.

Kuopiossa Mehiläinen ja Terveystalo aloittivat influenssarokottamiseen työpaikoilla jo pari viikkoa sitten. Nyt Suomessa markkinoilla olevassa influenssarokote sisältää neljää eri influenssatyyppiä.

Rokotekierroksella työterveyshoitaja voi rokottaa saman päivän aikana useita kymmeniä henkilöitä. Influenssarokotusten arvioidaan jatkuvan ainakin tammikuulle asti. Rokotusten jatkuminen riippuu myös siitä millainen tämän talven influenssakauden tautipiikki on.

Tuleva influenssakausi on vielä arvoitus

Kuopion yliopistollisen sairaalan infektioylilääkäri Irma Koivulan mukaan on vielä täysin mahdotonta arvioida millainen influenssakausi on edessä.

– Se on joka vuosi erilainen. Influenssakauden alku, taudin leviäminen ja vakavuus sekä kauden kesto vaihtelevat vuosittain.

Irma Koivulan mukaan joskus influenssakausi on alkanut jo lokakuussa. Nyt kausi ei ole alkanut vielä Euroopassa eikä Yhdysvalloissa. Pohjois-Savossa kovin influenssapiikki on tyypillisesti vuodenvaihteen tienoilla. Koivula kuitenkin muistuttaa, että influenssakausi saattaa kuitenkin jatkua jopa huhti-toukokuulle asti.

Kuopiossa kaupunki aloittaa riskiryhmien influenssarokotukset 12. marraskuuta. Rokotus on ilmainen 65 vuotta täyttäneille, pikkulapsille, raskaana oleville sekä lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville.

Rokote on tarjolla muun muassa myös potilaiden hoitoon osallistuvalle sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle.