1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Italia

Komissio hylkäsi Italian populistihallituksen budjettiehdotuksen – Italia ottaa liikaa velkaa ja sen menot ovat liian suuret

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Euroopan komissio hylkää jäsenmaan budjettiehdotuksen. Italia sai kolme viikkoa aikaa tehdä uusi budjettiesitys.

Italia
Pääministeri Giuseppe Conten hallitus julkisti myöhään torstaina Italian uuden budjetin.
Pääministeri Giuseppe Conten hallitus julkisti viime torstaina Italian uuden budjetin, joka ei täyttänyt EU:n vaatimuksia.ETTORE FERRARI / EPA

Euroopan komissio on hylännyt historiallisella päätöksellä Italian ehdotuksen vuoden 2019 budjetiksi.

Komission mukaan Italian 2,4 prosentin budjettialijäämä on liian korkea, eikä se tee tarpeeksi vähentääkseen valtion velkataakkaa.

Komissio antoi Italialle kolme viikkoa aikaa esittää uusi budjettiehdotus. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun komissio hylkää jäsenmaan budjettiehdotuksen.

Euroopan unionin vakaus- ja kasvusopimuksen myötä euroalueen jäsenmaiden tulee hyväksyttää budjettinsa Euroopan komissiolla. Sopimuksen tarkoituksena on ylläpitää finanssipoliittista kuria rahaliiton alueella.

Italian valtiontalous on euroalueen velkaantunein heti Kreikan jälkeen.

Aiemmiin tänä vuonna valtaan noussut Viiden tähden liikkeen ja La Legan muodostama populistihallitus on kritisoinut kovin sanoin komission siltä vaatimaa talouskuria ja päättänyt olla noudattamatta sitä.

Populistihallituksen budjettiehdotus pitää sisällään kalliita toimenpiteitä, kuten kansalaispalkan, eläkeiän alennuksen sekä tuntuvia veronalennuksia.

Italian sisäministeri Matteo Salvini sanoi komission päätöksen olevan hyökkäys Italian kansaa vastaan. Hänen mukaansa vaatimus uudesta budjetista kolmen viikon sisällä ei muuta yhtään mitään.

Lue myös:

EU-komission tiedote (siirryt toiseen palveluun)

Italian populistihallituksen "kansan budjetti" kasvattaa velkaa ja viis veisaa EU:n säännöistä

Lue seuraavaksi