"En testaa enää ikinä sketsihahmojani kotona", sanoo näyttelijä Ernest Lawson – vaimolta on tullut ideoille täystyrmäys

Kotona Lawsonin ideoimat sketsihahmot saavat vastaansa yleensä pitkän katseen ja veikkauksen, ettei tuo vitsi kauan kanna.

Ernest Lawson
Näyttelijä Ernest Lawson
Näyttelijä Ernest Lawsonin sketsihahmot ovat saaneet kotona täystyrmäyksen.

Näyttelijä Ernest Lawsonilla on kiireinen syksy.

Hän on mukana kolmatta kautta juuri käynnistyneessä MTV-kanavan viihdeohjelmassa Putouksessa, esiintyy improvisaatioryhmä Kolinan kanssa ja tekee pikkujoulukeikkoja juontajana tai näyttelijänä. Uusien sketsihahmojen synnyttäminen on Lawsonin mukaan aina vaikeaa.

"Sä tiput ensimmäisenä"

– Mieti nyt, että jos sulle annettaisiin tehtäväksi luoda tyyppi, joka naurattaa kaikkia suomalaisia ja jolla on joku tarttuva hokema, niin sehän on ihan mahdoton tehtävä, Lawson puuskahtaa.

Uuden sketsihahmon ideointi lähtee Lawsonin mukaan omien rajojen haastamisesta ja erilaisten ulkonäkövaihtoehtojen tai tapojen miettimisestä. Uudet hahmot testataan tuotantoryhmällä, ei missään tapauksessa kotiväellä.

– Aiemmin mulla oli tapana tehdä ensimmäiset versiot mun vaimolle, mutta viimeksi kävi niin, että mä olin tosi ylpeä Ansa Kynttilästä ja hoin että "appappaa, opettaja puhuu", niin rakas vaimoni vaan katso sillä tavalla, että Erkku, sä tiput ohjelmasta ensimmäisenä. Ja mä päätin, että en näytä sulle enää ikinä mitään ja se on pitänyt, Lawson nauraa.

Puoli seitsemän -ohjelmassa vieraillut näyttelijä vaikuttaa monitaiturilta, sen verran ammatteja ja vakavia harrastuksia kolmekymppisellä miehellä on jo plakkarissa.

Keikka presidentille

Yläasteikäisenä alkanut rumpujensoittoharrastus oli lähellä viedä Lawsonin ammattimuusikoksi asti. Hän pääsi suorittamaan varusmiespalveluksensakin Kaartin sotilassoittokuntaan. Siellä presidentti Tarja Halosen uuden vuoden vastaanotolla soitettu keikka on jäänyt Lawsonin mieleen.

– Siellä yläparvella me jammailtiin Fly me to the moonia ja muita jazzbiisejä ja Halonen tulee jossain vaiheessa kysymään että "anteeksi soittaako täällä bändi, koska tämä kuulostaa ihan kuin tulisi levyltä". Mä olin silloin että nyt! Nimikkopizzan jälkeen mun toiseksi suurin saavutukseni!

Ernest Lawson -pitsa

Kyllä, Ernest Lawson on saanut itselleen omistetun pitsan syntymäpaikkakunnalleen Ouluun. Hän kertoo lukioaikana vähän tuhmana poikana menneensä kavereidensa kanssa lähes joka koulupäivä syömään läheiseen pitseriaan. Ja aina piti saada sama pitsa, kinkku-katkarapu-ananas – eikä sellaista listalla ollut.

– Toisena lukiovuonna pitserian omistaja tuli sanomaan, että kuule Ernest. Sä olet tilannut tätä pizzaa niin paljon, että kinkku-katkarapu-ananaspitsa on tästä lähtien Ernest Lawson. Silloin mä ajattelin, että maailma on valmis, Lawson hihkuu.

Opettajan työ palaa vielä

Vaikka kouluikäinen Ernest viettikin nuoruutensa musisoiden ja pitsaa syöden, väliajat hän urheili ja teki paljon töitä lasten ja nuorten parissa, esimerkiksi leiriohjaajana. Lawsonin kotona arvostettiin akateemista opiskelua, ja luonnollinen tie vei ylioppilaan luokanopettajan ammattiin.

Opettajan työt ovat hänelle edelleen tärkeitä, ja oman 10 kuukauden ikäisen pikkutytön myötä lapset tottakai myös.

– Vaikka nyt näytteleminen vie ajan, niin opettajan hommia tulen varmasti joskus vielä tekemään, Lawson uskoo.

Katso koko haastattelu tästä:

Näyttelijä Ernest Lawson
Näyttelijä Ernest Lawson hauskuutti Susanna Lainetta ja Mikko Kekäläistä Puoli seitsemän -ohjelman haastattelussa.