1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. panttivangit

Syyriassa siepattu japanilainen toimittaja todennäköisesti vapautettu – katosi kolme vuotta sitten

Jumpei Yasuda lähetti viimeisen viestin kollegalleen kesäkuussa 2015. Sen jälkeen hänestä ei ole kuultu.

Jumpei Yasuda kuvattuna huhtikuussa 2004. Kuva: Jamal Nasrallah / EPA

Japanin hallituksen mukaan Syyriassa siepattu japanilaistoimittaja Jumpei Yasuda on todennäköisesti vapautettu. Asiasta kertovat uutistoimistot AP ja Reuters.

Freelance-toimittaja Yasuda katosi Syyriassa kesällä 2015. Nyt Japanin hallitus on saanut Qatarilta tiedon, että hän on päässyt vapaaksi, ministeri Yoshihide Suga kertoi tiedotustilaisuudessa tiistaina.

Sugan mukaan hallitus aikoo vielä varmistaa, että vapautettu mies todella on Yasuda. Se on kuitenkin hyvin todennäköistä, ja Yasudan vaimolle on jo ilmoitettu.

Qatarin hallituksen mukaan vapautettu mies on Turkin viranomaisten suojassa, Suga kertoi.

Yasuda on raportoinut Lähi-idästä 2000-luvun alkuvuosista lähtien. Hän joutui siepatuksi ensimmäisen kerran Irakissa vuonna 2004.

Vuonna 2015 Yasuda oli lähtenyt Syyriaan raportoimaan toimittajakollegansa Kenji Goton kohtalosta. Isis otti Goton panttivangikseen ja tappoi tämän.

Viimeksi Yasudasta on kuultu 23. kesäkuuta 2015, jolloin hän lähetti viestin toiselle japanilaiselle freelancerille. Viimeisessä tviitissään kaksi päivää aiemmin Yasuda kirjoitti, että hänen työtään häiritään usein eikä hän enää aio tviitata olinpaikastaan tai tekemisistään.