Herätys: Apua talvirenkaiden valintaan, talousnobelisti läksyttää ay-liikettä, Italia hyödyntää EU:n nollasakkoja

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Kuva: AOP

Talvirenkaiden ostajalla riittää vaihtoehtoja

Pian on taas aika vaihtaa talvirenkaat auton alle. Mutta jos nykyiset ovat kuluneet sakkorenkaiksi, on edessä renkaiden osto. Vaihtoehtoja ovat nasta- tai kitkarenkaat, pinnoitetut tai jopa käytetyt talvirenkaat, nastoilla tai ilman.

Talousnobelisti ottaa kantaa työmarkkinatilanteeseen

"Ensi askel ihmisten talouden ymmärryksen lisäämisessä on selittää heille, että talous on erittäin vaikea asia ymmärtää", sanoo Bengt Holmström. Kuva: Laura Railamaa / Yle

Ne, joilla on töitä, voivat vaikuttaa, mutta ay-järjestelmän ulkopuolella olevat eivät saa ääntään kuuluviin. Irtisanomissuojan heikentämisaikeisiin liittyvä lakkoilu kertoo Bengt Holmströmin mielestä siitä, että Suomessa ei ymmärretä työn muutosta. Hänen mielestään työmarkkinoiden yleissitovuudesta pitäisi joustaa, jotta maahan saataisiin lisää työntekijöitä ulkomailta.

Vartijoiden lakko alkaa – näin työtaistelu näkyy arjessa

Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Vartiointialan kolmipäiväinen lakko on alkanut yöllä heti vuorokauden vaihduttua keskiviikkoon. Lakko päättyy perjantaina puoliltaöin. Lakon aikana osa juna-asemista pysyy kiinni ja Helsinki-Vantaan lentoaseman turvatarkastukseen voi tulla ruuhkaa. PAM on myöntänyt poikkeuslupia työn tekemiseen mm. suurlähetystöjen vartijoille ja hissihälytyspäivystyjälle.

Meri-Lapin sote-ulkoistuksesta valituksia, tutkintoja ja jopa virkarikossyytöksiä

Kuva: Jutta Huovinen / Yle

Sote-laineet lyövät Meri-Lapissa vielä pitkään, vaikka perustettu sote-yhteisyritys on toiminut jo usean kuukauden ajan. Historiallinen keskussairaalan ulkoistaminen on poikinut useita valituksia. Kuntapäättäjät syyttävät kollegoitaan jopa virkarikoksista ja ovat kannelleet päätöksenteosta eduskunnan oikeusasiamiehelle. Myös Kilpailu- ja kuluttajavirasto kiinnostui Meri-Lapin sotesta.

Analyysi: EU:n nollasakot eivät pelota Italian avokätistä populistihallitusta

Italian pääministeri Giuseppe Conte ja sisäministeri Matteo Salvini ovat aiemmin kertoneet muun muassa peruvansa edellisen hallituksen uudistuksia. Maa on pahoin velkaantunut. Kuva: Ettore Ferrari / EPA

EU-kirjeenvaihtaja Petri Raivio kirjoittaa analyysissaan Italian budjetista. Italia rikkoo budjettikuria tietäen, ettei rikkomuksista ole luvassa sanktioita. Nykyisten hallituspuoluiden vaalimenestys perustuu osin juuri EU:n ja sen taloussäännösten kritisoimiseen.

Etelässä sateita, muualla poutaista

Kuva: Yle Sää

Etelässä satelee edelleen paikoin vettä ja tuuli on puuskaista, kertoo Ylen meteorologi Matti Huutonen. Paikalliset sateet ovat mahdollisia myös muualla maassa, mutta pääosin on poutaista ja etenkin lännessä voi aurinkokin paistaa. Öisin on selkeällä säällä pakkasta etelää myöten, joten eri puolilla maata kannattaa öisin ja aamuisin varautua liukkaisiin tienpintoihin.

Lisää säästä Ylen sääsivuilta.