1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Julian Assange

Ecuador kääntämässä selkänsä Assangelle? Ulkoministeri kertoo Reutersin haastattelussa turhautuneensa Wikileaksin perustajaan

"Mikään kansainvälinen sopimus ei pakota Ecuadoria maksamaan sellaisista asioista kuten Julian Assangen pyykinpesusta", sivaltaa Ecuadorin ulkoministeri uutistoimisto Reutersin haastattelussa.

Julian Assange puhui toimittajille Ecuadorin suurlähetystön edessä Lontoossa vuonna 2017. Kuva: Facundo Arrizabalaga / EPA

Tietovuotosivusto Wikileaksin perustajan Julian Assangen päätös nostaa oikeuskanne Ecuadorin hallitusta vastaan on saanut eteläamerikkalaisvaltion johdon hermostumaan.

Ecuadorin ulkoministeri José Valencia kertoo uutistoimisto Reutersin haastattelussa, ettei maa käy enää brittihallituksen kanssa keskusteluja Assangen tilanteesta.

Vielä vajaa kuukausi sitten ulkoministeri korosti, että Assangen kohtalosta olisi päätettävä yhteistuumin niin Assangen kuin Britannian hallinnon kanssa.

Australialaissyntyinen Assange sai turvapaikan Ecuadorin Lontoon-lähetystöstä vuonna 2012.

– Emme ole Assangen asianajajia, emmekä Britannian hallinnon edustajia. Tämä on asia, josta päättävät keskenään Assange ja Iso-Britannia, sanoo Valencia.

"Ecuadorin ei tarvitse kustantaa Assangen pyykkikuluja"

Ulkoministeri kertoo haastattelussa olevansa turhautunut Assangen päätökseen nostaa oikeuskanne Ecuadorin hallintoa vastaan.

Assange päätti ryhtyä oikeustoimiin sen jälkeen, kun Ecuador ilmoitti, että Assangen on maksettava omat lääkekulunsa, puhelinlaskunsa ja siivottava lemmikkikissansa sotkut lähetystössä.

Wikileaksin mukaan Ecuador on estänyt ihmisoikeusjärjestöjen edustajien ja toimittajien vierailuja Assangen luokse.

– Mikään kansainvälinen sopimus ei pakota Ecuadoria maksamaan sellaisista asioista kuten Assangen pyykinpesusta, ulkoministeri sivalsi.

Ecuadorin valtio katkaisi keväällä Assangen puhelin- ja nettiyhteydet ja kehotti tätä välttämään Ecuadorille haitallisiin aiheisiin puuttumista.

Ecuadorin presidentti Lenin Moreno on todennut, ettei Assangen turvapaikan ole tarkoitus olla ikuinen.

Assange on asunut Ecuadorin Lontoon-lähetystössä liki kuusi vuotta. Häntä epäiltiin Ruotsissa tehdyistä seksuaalirikoksista, joista hän oli ehdonalaisessa vapaudessa takuita vastaan. Rikossyytteet Ruotsissa ovat rauenneet, mutta Britannian viranomaiset voivat edelleen ottaa Assangen kiinni ehdonalaisuussäädösten rikkomisesta.

Assange pelkää, että tuolloin hänet karkotetaan Yhdysvaltoihin, missä häntä odottaisivat ankarat syytteet ulkoministeriön salaisten asiakirjojen vuotamisesta Wikileaks-sivuston kautta.

Wikileaksin Assange syyttää Ecuadoria oikeuksiensa rajoittamisesta ja haastaa maan oikeuteen

Wikileaks-perustajan Julian Assangen yhteydet ulkomaailmaan palautettu osittain

Guardian: Venäläisdiplomaatit pohtivat, miten Assangea voisi auttaa pakenemaan Lontoosta

Ecuadorin presidentti: Ecuador haluaa Assangen pois Lontoon-lähetystöstään