Suomessa useita tuhansia ihmisiä, joilla ei ole rokotesuojaa poliota vastaan – "Järkyttävää leikkiä lasten terveydellä"

Yleensä poliosuojan saa osana viitosrokotussarjaa.

Oulu
Lääkäri Leila Risteli istuu penkillä.
Viime vuonna eläkkeelle jäänyt oululainen laboratoriolääkäri ja dosentti Leila Risteli.Timo Nykyri / Yle

Suomessa on jo useita tuhansia ihmisiä, joilla ei ole rokotesuojaa poliota vastaan. Määrä kasvaa hiljalleen, sillä satoja vauvoja jätetään joka vuosi rokottamatta.

Rokote on ilmainen ja vapaaehtoinen. Yleensä poliosuojan saa osana viitosrokotussarjaa. Samassa rokotteessa saa suojan myös esimerkiksi kurkkumätää, jäykkäkouristusta ja hinkuyskää vastaan.

Pitkään polion parissa työskennellyt, viime vuonna eläkkeelle jäänyt oululainen laboratoriolääkäri ja dosentti Leila Risteli sanoo, että poliota ei saa unohtaa niin kauan kun virus on olemassa. Risteli ei ymmärrä vanhempia, jotka jättävät lapsensa tietoisesti rokottamatta.

– Kyllä minä sanon, että aika järkyttävää leikkiä lasten terveydellä. Siinä ei tarvitse kuin yhden kerran käydä huono tuuri, sillä hoitoa halvausoireiseen polioon ei ole.

Ristelin mukaan polioon sairastanut ihminen voidaan nykylääketieteen keinoin yleensä pitää hengissä ja häntä pystytään tarvittaessa auttamaan ortopedisin leikkauksin. Se ei kuitenkaan palauta sairastuneen tilannetta ennalleen.

Lue koko juttu: Polion sairastaneen on vaikea käsittää, miksi niin moni jättää lapsensa rokottamatta: "Ihmiset eivät ymmärrä, mitä polio on ollut"

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)