Itä-Suomen poliisi: Vartijoiden lakko lisää poliisin tehtäviä kauppakeskuksissa ja liikenneasemilla

Itä-Suomen poliisin mukaan vartiointialan lakko voi aiheuttaa myös piikin liikemurroissa ja myymälävarkauksissa.

lakot
Vartija
Kalle Parkkinen / Lehtikuva

Itä-Suomen poliiisi ei aio lisätä resursseja käynnissä olevan vartiointialan lakon takia. Poliisi pystyy kuitenkin reagoimaan tarpeen vaatiessa hyvinkin nopeasti ja hälyttämään lisää henkilöstöä töihin. Kolmipäiväisen lakon aiheuttamat riskit ja vaarat on tiedostettu ja poliisi seuraa herkeämättä tilannetta.

Ylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen on varma, että lakko lisää poliisin tehtäviä. Häiriöherkkinä kohteina hän mainitsee vilkkaat ympäri vuorokautta aukiolevat liikenneasemat ja isot kauppakeskukset.

– Siellä ei ole vartijaa eikä järjestyksenvalvojaa poistamassa häiriön aiheuttajaa, vaan tehtävä tulee poliisille. Poliisi saapuu sitten paikalle, kunhan ennättää. Tämä totta kai lisää poliisin tehtäviä.

Pohjolaisen mukaan omaisuusrikoksissa voi syntyä piikki lakon takia.

– Jos lakko jossakin näkyy, niin liikemurroissa, myymälävarkauksissa ja tämäntyyppisissä omaisuusrikoksissa.

Palvelualojen ammattiliiton julistama vartiointialan lakko alkoi puoliltaöin ja jatkuu perjantai-iltaan keskiyöhön saakka. Lakko liittyy alan työehtosopimusneuvotteluihin, joita on käyty viime keväästä asti. Lakko ei siis liity työmarkkinoita parhaillaan kuohuttavaan kiistaan hallituksen kaavailemasta irtisanomislaista.

PAM kertoi tiistaina uudesta vartiointialaa koskevasta lakosta. Turvallisuuspalvelu Securitasta koskevan lakon on määrä alkaa tiistaina 6.11. kello 14 ja päättyä keskiviikkona 7.11. puoliltaöin.