Hyppää sisältöön

Puolustusvoimat nykyaikaistaa varuskuntia ja parantaa niiden viihtyvyyttä – tältä näyttävät uudet varusmiestuvat

Varusmiehille muutos näkyy uusina tupina ja koulutusympäristöinä.

Tältä näyttää varusmiesten uusi tupa
Tältä näyttää varusmiesten uusi tupa

Puolustusvoimat ja Senaatti-kiinteistöt ovat esitelleet puolustusvoimien tulevaisuuden toimitiloja ja niiden toimintoja.

Keväällä 2018 valmistunut uusi työ- ja oppimisympäristökonsepti uudistaa muun muassa varuskuntien koulutus- ja toimistotilat sekä varusmiesten tuvat.

Ensimmäisenä asiasta kertoi Iltalehti (siirryt toiseen palveluun).

Uudistuksen tavoitteena on lisätä viihtyvyyttä sekä tukea koulutuksen muutosta. Tulevaisuudessa kasarmialueilla lepoaika ja palvelusaika ovat entistä enemmän erillään.

Varusmiesten uudet tuvat soveltuvat kalusteiden sijoittelun ja tekniikan puolesta opiskeluun ja vapaa-ajan viettoon.

Avarammat tuvat ja modernit opetustilat

Näkösuojilla ja lukulampuilla varustetut kerrosängyt sijoitetaan tupien seinustoille ja keskelle huonetta tulee säilytyslipastoja, jotka toimivat myös pöytinä. Lisäksi tupiin tulee näytöt seinälle.

Kuva: Senaatti-kiinteistöt

Uusiin tupiiin ei enää tuoda harjoituksissa käytettyjä likaisia ja märkiä varusteita, vaan niille on varattu erilliset säilytystilat.

– Kasarmien neliömäärät eivät kasva, joten toimintojen järjestäminen on mietittävä uudella tavalla. Varuskuntien tilojen terveellisyys, turvallisuus ja viihtyisyys ovat ykkösasioita, Puolustusvoimien tilahallinnon toimialapäällikkö, majuri Arjo Kaarre sanoo Senaatti-kiinteistön tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Kaarreen mukaan opetuksen painotus siirtyy kohti pienryhmäopetusta. Tilat tukevat uudenlaisia opetusmuodotoja, joissa hyödynnetään esimerkiksi simulaattoreita ja mikroelokuvia.

Kuva: Senaatti-kiinteistöt

Opiskelutiloina voi jatkoissa toimia esimerkiksi oma varusmiestupa tai erikoistunut teemaluokka. Tavoitteena on vähentää varusmiesten odotteluaikaa rytmittämällä päivää muun muassa porrastamalla tilojen käyttöä.

Uuden konseptin toteuttamiseen arvioidaan menevän kymmeniä vuosia.

Uudistus miellyttää varusmiesten edustajaa

Varusmiesliiton puheenjohtaja Jaakko Kivistö on tyytyväinen uuteen konseptiin. Varsinkin taisteluvarusteiden jättäminen tuvan ulkopuolelle ja yksityisyyden lisääminen on saavat häneltä kiitosta.

Kuva: Senaatti-kiinteistöt

– Tosi hyvä juttu on, että siellä on mahdollista soittaa puheluita sillä lailla, ettei ole kaverit kuuntelemassa ihan kaikkea, Kivistö sanoo puhelimitse Ylelle.

Hän arvioi, että tupien hengitysilma tulee paranemaan, kun märät varusteet jätetään tuvan ulkopuolelle.

Kivistön mielestä myös se on hyvä asia, että erilaisille oppijoille luodaan mahdollisuuksia opiskella omalla tavallaan. Hän katsoo, että samalla varusmiesjohtajien vastuu oppimisesta kasvaa, koska heidän pitää valvoa sitä tuvissa.

– Suunnitelma on hyvä. Kyllä mä peukkua annan puolustusvoimille.

Kuva: Senaatti-kiinteistöt

Kivistön mukaan uudistuksessa mietityttää ainoastaan se, että jos joskus halutaan kokeilla yhteistupia, niin kuinka se toteutetaan.