Vain joka viides suomalainen on maksanut puhelimellaan kaupan kassalla – muissa Pohjoismaissa käyttö yli kaksinkertaista

Kyselystä selviää, että monet kuluttajat pitävät mobiilimaksamisen hyötyjä epäselvinä ja käyttöä turvattomana.

Mobiilimaksaminen
Mobiilimaksaminen
Puhelintaan esimerkiksi ostosten maksamiseen kaupan kassalla on käyttänyt 20 prosenttia suomalaisista älypuhelimen omistajista.Jari Kovalainen / Yle

Mobiilimaksaminen yleistyy Suomessa, mutta muihin Pohjoismaihin verrattuna käyttö on vielä vähäistä. Puhelintaan esimerkiksi ostosten maksamiseen kaupan kassalla on käyttänyt 20 prosenttia suomalaisista älypuhelimen omistajista. Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa vastaava luku nousee yli 50 prosenttiin.

Asia selviää konsulttiyhtiö Deloitten mobiilikäyttäytymistä tutkivasta Global Mobile Consumer Survey -kyselyn tuloksista. Suomesta tutkimukseen osallistui 1 000 ihmistä.

S-ryhmä on ottanut tänä syksynä käyttöön mobiilimaksamisen Danske Bankin kehittämällä MobilePay-sovelluksella. K-ryhmä ilmoitti pari päivää sitten, että MobilePay otetaan käyttöön yli tuhannessa ketjun myymälässä ensi vuoden aikana. MobilePay on käytössä myös esimerkiksi McDonald'sin ja Fazer Food Servicesin ravintoloissa.

Muita vastaavia sovelluksia ovat esimerkiksi OP-ryhmän Pivo, Nordean Siirto ja Apple Pay.

Suomessa kuluttajien mobiilimaksamista hidastavat palvelujen kentän sekavuus ja epäselvät hyödyt. 38 prosenttia vastanneista kertoi, ettei käytä mobiilmaksamista, koska ei tunnista sen hyötyjä verrattuna muihin maksutapohin.

– Osa markkinoilla olevista palveluista soveltuu vain kaverille maksamineen ja toisilla voi maksaa ainoastaan ostoksia. On siis ymmärrettävää, jos kuluttajat eivät osaa vielä hyödyntää mobiilimaksamista, arvioi Deloitten pankkisektorin johtaja Johanna Andersén.

Yleisempi tapa käyttää mobiilisovelluksia maksamiseen on rahan siirtäminen toiselle henkilölle. Suomessa 40 prosenttia on siirtänyt rahaa puhelimellaan. Muissa Pohjoismaissa rahaa siirtää mobiilisovelluksilla jopa yli 80 prosenttia.

Myös turvallisuus huolettaa yhä. 29 prosenttia tutkimukseen vastanneista ei pidä mobiilimaksamista riittävän turvallisena. Deloitten Andersén vakuuttaa kuitenkin, että sovellukset ovat erittäin varma ja turvallinen maksutapa.

Lue lisää:

Kännykkämaksaminen Suomessa vielä lapsenkengissä – Ruotsissa povataan jo käteisen kuolemaa

Suomalaiset pitävät kiinni käteisestä, vaikka ruotsalaiset siitä luopuvat