Kari Häkämies avoimena kokemuksistaan eduskunnassa: kansanedustajat haukkuvat toisiaan ja kiskovat tuolin alta aina kun mahdollista

Kansanedustajat tekevät vallanhimonsa tyydyttämiseksi melkein mitä tahansa, sanoo entinen kansanedustaja ja ministeri. Häkämies kirjoitti kokemuksensa viimeisimpään kirjaansa.

kansanedustajat
eduskuntatalo
Markku Pitkänen / Yle

Kari Häkämiehen rakkain muisto eduskunnasta on läskisoosi.

Nuori lakitieteen opiskelija kävi 1970-luvun lopulla eduskunnan kuppilassa syömässä joka tiistai. Ruokaseurana oli oma isä, kokoomuksen kansanedustaja Erkki Häkämies.

Ruokalistalla oli vuodesta toiseen aina tiistaisin perinteistä sianlihakastiketta.

– Se oli vahvaa ja ravitsevaa, ja opiskelijallahan on aina nälkä, Häkämies muistelee neljäkymmentä vuotta myöhemmin.

Omat kokemukset pohjana

Läskisoosi ja keskustelut isän kanssa eduskunnan kuppilassa eivät saaneet Kari Häkämiestä innostumaan kansanedustajan työstä. Se tapahtui puolivahingossa, kun isä sai kaksi aivoverenvuotoa.

– Isä oli toivonut minusta asianajajaa. Kun hän joutui luopumaan eduskunnasta, oli Häkämiehen nimelle käyttöä Kotkan suunnalla.

Kari Häkämies Turun asemalla.
Kari Häkämies Turun rautatieasemalla.Yrjö Hjelt / Yle

Kari Häkämies oli eduskunnassa yksitoista vuotta kokoomuksen kansanedustajana. Ministerinä hän toimi kahteen otteeseen.

Vuonna 1998 hän jätti kansanedustajan pestin kesken kauden ja lähti kaupunginjohtajaksi Kuopioon. Häkämies sanoo, että siitä lähtien hänellä on kytenyt haave kirjoittaa eduskunnasta ja poliittisesta vallankäytöstä.

Kirja julkaistiin loppukesästä. Vallanjanon päähenkilöinä on kuusi juristi-kansanedustajaa – samanlaisia kuin Häkämies itsekin oli aikoinaan.

– Kirjassa on omia kokemuksia, mutta se ei ole dokumentti, Häkämies painottaa.

Kyse on vallasta

Kirjan kantavina teemoina ovat valta ja vallanhimo. Niistä Kari Häkämies sanoo itsekin nauttineensa oman osansa.

Häkämiehen mielestä kukaan ei pyri eduskuntaan ellei halua valtaa. Valta mahdollistaa vaikuttamisen haluamiinsa asioihin.

– Ne, joita valta kiinnostaa, ovat valmiita tekemään uskomattomia asioita vallanhimon tyydyttämiseksi.

Häkämiehen kirja
Yrjö Hjelt / Yle

Kun Kari Häkämies liittyi kokoomuksen opiskelijajärjestöön, vanhempi puoluetoveri sanoi sanat, jotka ovat jääneet mieleen: ”Poika hei, muista että tässä on kyse vain yhdestä asiasta: vallasta.”

Kari Häkämiehen mukaan kansanedustajan työ on äärimmäisen kovaa kilpailua. Hän vertaa poliitikon ammattia urheiluun.

– Kummassakin pitää olla suuri palo ja tarve tehdä valtava työ, jotta saavuttaa jotain.

Häkämiehen mukaan kilpailu on kuitenkin koventunut jo ehkä liikaakin. Epäasiallinen käytös ja sanailu on lisääntynyt koko yhteiskunnassa ja myös eduskunnassa. Samasta asiasta on valitellut myös entinen kansanedustaja Susanna Huovinen.

Perhe saa kärsiä

Kari Häkämies toimi kansanedustaja- ja ministerivuosiensa jälkeen muun muassa sisäministeriön kansliapäällikkönä sekä kunnanjohtajina eri puolilla Suomea. Nykyään hän toimii Varsinais-Suomen liiton maakuntajohtajana.

Monesti on niin, että pahaa tuultaan poliitikko pystyy näyttämään vain kotona.

Kari Häkämies

Häkämiehen mukaan tavallinen työ on perheelliselle miehelle huomattavasti armollisempaa kuin päivät, viikot, kuukaudet ja vuodet eduskunnassa.

– Kansanedustajan työ vaatii paljon myös puolisolta. Monesti on niin, että pahaa tuultaan poliitikko pystyy näyttämään vain kotona. Kaikkialla muualla täytyy vain hymyillä.

Kari Häkämies on kirjoittanut seitsemän rikosromaania. Uusinta kirjaa on luonnehdittu poliittiseksi jännitysromaaniksi. Kirjassa annetaan varsin raadollinen kuva eduskunnasta. Kansanedustajat pelaavat ja kieroilevat minkä ehtivät saadakseen haluamansa.

– Siinä ei ole mitään väärää poliitikon näkökulmasta. Kilpailijan alta potkaistaan tuoli aina kun mahdollista.

Ensin haukutaan, sitten mennään kaljalle

Kari Häkämiehen mielestä eduskunnassa käytävä kisa vallasta ja vaikuttamisesta on kovaa peliä, ja kaikki tietävät pelin hengen. Täysistunnossa toista edustajaa saatetaan sättiä kovasanaisestikin, mutta sen jälkeen voidaan mennä yhdessä vaikka kaljalle.

– Ollaksesi taitava poliitikko, pitää olla myös taitava sanan käyttäjä. Voitot ja tappiot ratkaistaan usein sanallisissa mittelöissä, Häkämies sanoo.

Kari Häkämies temppuilee sateenvarjan kanssa Turun asemalla.
Kansanedustajan paikka voi olla tuulinen ja myrskyisä.Yrjö Hjelt / Yle

Yleensä nälvimiset ja jopa navan alle lyömiset hyväksytään. Iskuja annetaan puolin ja toisin. Eduskuntatyön nurjasta puolesta on kirjoittanut myös Anna Kontula kirjassaan Eduskunta – Ystäviä ja vihollisia.

Ongelmia saattaa tulla, jos talon tavat eivät ole kaikille selvät.

– Jos tulee kansanedustaja, jolla ei ole pitkää poliittista uraa, niin hän voi loukkaantua ihan aidostikin.

Toisaalta konkaripoliitikotkin voivat joskus polttaa päreensä. Lauri Nurmen ja Matti Mörttisen Sauli Niinistö: Mäntyniemen herra -kirjan mukaan näin kävi esimerkiksi Sauli Niinistölle.

Häkämiehen mukaan suomalaiset kansanedustajat tulevat kuitenkin yleensä hyvin toimeen keskenään. Tämä johtuu monipuoluejärjestelmästä.

– Maissa missä on kaksipuoluejärjestelmä, ei hirveän paljon harrasteta seurustelua yli sen blokkirajan, Häkämies tietää.

Kaipuu valtaan kytee hiljaisella liekillä

Erkki Häkämiehellä ja hänen kahdella pojallaan, Karilla ja Jyrillä, on takana yhteensä 33 vuotta kansanedustajan työtä. Erkki oli eduskunnassa 1970–79, Kari 1987–1998 ja Jyri 1999–2012.

Kilpailijan alta potkaistaan tuoli aina kun mahdollista.

Kari Häkämies

Erkki joutui jättämään kansanedustajan työn sairauden vuoksi. Pojat lähtivät eduskunnasta vapaaehtoisesti. Kari Häkämies sanoo kaipaavansa aika usein takaisin eduskuntaan ja vallan kamareihin.

– Kun entiset poliitikot sanovat, että eivät haikaile entistä elämää koskaan, niin sen suurempaa muunneltua totuutta harvoin kuulee.

Kari Häkämies sanoo kuitenkin viihtyvänsä maakuntajohtajana eikä yritä paluuta kansanedustajaksi. Nykyinen elämä Varsinais-Suomessa riittää.

Kotkasta kotoisin olevalla miehellä ei ole enää juuri asiaa synnyinseudulleen. Vanhemmat ovat kuolleet eikä muitakaan sukulaisia siellä asu. Kesäpaikkakin Luumäeltä on myyty.

– Kyllä minä itseni jo varsinaissuomalaiseksi tunnen.

Lue lisää:

Kokoomuksen valtataistelu alkoi yhdestä puhelusta – Sauli Niinistö kertoo uudessa kirjassa joutuneensa petetyksi: "Viesti tuli selväksi"

Taistelua vallasta, yksinäisyyttä ja kiusaamista – kansanedustaja haastatteli kollegoitaan ja kertoo nyt eduskunnan vaietuista puolista

Kansanedustaja Susanna Huovinen jättää valtakunnanpolitiikan 19 vuoden jälkeen – "Politiikkaan on tullut piirteitä, joista en pidä"