Lapin kunta päihittää monet isot kaupungit asuntojen arvonnousussa – Kittilä kiilaa Turun ja Tampereen edelle

Nousu selittyy muun muassa matkailun vauhdittamalla kysynnällä.

Kittilä
Levi
Kittilän Levillä matkailun vetovoima tuntuu myös asuntojen hinnoissa.Kimmo Brandt / AOP

Kittilässä vanhojen asuntojen neliöhinnat ovat kohonneet kuluneiden viiden vuoden aikana reippaasti, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton tilaston pohjalta tehty laskelma.

Kittilää voimakkaampaa nousu on ollut vain Helsingissä ja Kauniaisissa. Esimerkiksi Turussa ja Tampereella hinnat ovat kohonneet Kittilää vähemmän.

Laskelman luvut kuvaavat neliöhintojen muutosta aineistossa aikajaksolla tammikuu 2013–huhtikuu 2018. Muutos on laskettu lineaarisella regressiolla.

Taulukkografiikka
Mikko Airikka | Yle

Mutta millaiset syyt voivat selittää Kittilän nousevaa hintakehitystä ja onko se ylipäätään totta?

Tosiasia on, että esimerkiksi tuoreen PK-yritysbarometrin mukaan yrittäjien talousluottamus on Lapissa jopa maan vahvinta. Olettaa voisi, että matkailuun perustuvan kasvun myötä myös asumiseen liittyvät hinnat nousevat.

Matkailuvetoinen kasvu on ollut voimakasta nimenomaan Kittilän kuntaan kuuluvan Levitunturin liepeillä.

Itävaltalaisen alppikylän mieleen tuovaa Levin keskustaa on rakennettu voimakkaasti. Etenkin loma-asuntoja on noussut runsaasti.

Vaikka asunnot ja loma-asunnot tilastoidaankin erikseen, on raja näiden asuntotyyppien välillä joskus häilyvä.

Laskettelukeskus on vetänyt puoleensa myös sijoittaja, joille myytävien uudiskohteiden hintataso on ollut keskimääräistä korkeampi.

Kausityöntekijöiden asunnoista jopa pulaa

Levin suosion myötä Kittilässä on sesonkiaikana runsaasti matkailualan kausityöntekijöitä. Osalla heistä on ollut vaikeuksia löytää työsuhteen ajaksi sopivaa asuntoa.

Luonnollisesti kausihenkilökunta asuu useimmiten vuokralla, mutta vuokra-asuntojen niukkuuden taustalla on puute sopivista asunnoista, mikä voi vaikuttaa myös asuntojen myyntihintoihin.

Asuntojen kysyntää on kasvattanut myös runsaan 50 kilometrin päässä toimiva kaivos.

Levin kaltaisessa kohteessa neliöhintoihin vaikuttavat voimakkaasti myös ulkomaalaisten tekemät kaupat. Esimerkiksi vuonna 2008 muun muassa monet britit myivät valuuttakurssien heilahtelujen vauhdittamina omistamiaan kohteita pois.

Lapin lumoa tilastoissa?

Kiinteistönvälitysalan Keskusliitossa KVKL:ssa kuitenkin varoitetaan vetämästä Kittilän tiedoista liian vahvoja johtopäätöksiä.

Perusteena on aineiston suppeus. Kittilän alueella välittäjäavusteisten kauppojen määrä on 30-70 vuodessa. Erikseen kirjattavia vapaa-ajankohteiden kauppoja tehdään vuosittain noin 50.

– Kittilä on hyvin erityyppinen alue kuin pääkaupunkiseutu, jossa hintakehitystä pystytään tilastoimaan luotettavammin kauppojen suuresta määrästä johtuen, sanoo KVKL:n IT-kehitysjohtaja Mikko Hämäläinen. Hän vastaa liiton Hintaseurantapalvelusta ja asiakkuuksista.

Hämäläisen mukaan yleisesti ottaen noin 80 prosentissa asuntokaupoista on mukana kiinteistönvälittäjä. Päälinja on se, että mitä erityisempi kohde, sitä yleisemmin myynnissä käytetään ammattivälittäjää.

Esimerkiksi omakotitalot vaihtavat useimmiten omistajaa välittäjän avustuksella. Sen sijaan osakehuoneistokauppoja tehdään hieman useammin suoraan myyjän ja ostajan kesken. Näin muun muassa keskusta-alueiden pienien asuntojen osalta, joissa on kaupanteon kannalta vähemmän huomioitavia asioita.

Tarkastelun kohteena ollut aineisto perustuu välittäjien Kiinteistönvälitysalan Keskusliitolle antamiin tietoihin.

26.10.2018 09.00 korjattu juttutekstissä Kittilä kaupungista kunnaksi.