Kemin Veitsiluodon Stora Enson tehtaalla äänestetään uusien työvuorojen kokeilusta – aloite työntekijöiltä

Uudessa mallissa työvuoro kestäisi kaksitoista tuntia nykyisen kahdeksan tunnin sijaan.

Kemi
Stora Enson Veitsiluodon tehtaan henkilöstöportti.
Jos kokeilu saa riittävän kannatuksen, uusi työvuorotus alkaa joulukuun alkupuolella.Risto Koskinen / Yle

Stora Enson Kemin tehdas selvittää äänestyksellä, haluaako henkilökunta kokeilla uudenlaisia työvuoroja. Käytännössä uudessa mallissa työt tehtäisiin kahdessa vuorossa joista päivävuoro olisi aamuseitsemästä iltaseitsemään ja yövuoro iltaseitsemästä aamuseitsemään. Myös vapaapäivien rytmitys muuttuisi.

Jos kokeilua kannatetaan riittävästi, se alkaa joulukuussa. Äänestys tehtaalla päättyy huomenna torstaina.

– Nyt äänestetään kahden vuoden kokeilusta, jossa ensimmäisen vuoden aikana työtä olisi aina neljä päivää putkeen. Eli kaksi päivävuoroa, kaksi yövuoroa ja kuusi vapaata.

– Toinen kokeiluvuosi olisi kaksi päivävuoroa, välivapaa ja kaksi yövuoroa ja viisi vapaata, sanoo varapääluottamusmies Mikko Alamommo.

Työvuorokokeilusta äänestää lähes 340 Veitsiluodon tehtaan työntekijää. Nykyään suurin osa heistä tekee kuusi kahdeksan tunnin työvuoroa putkeen.

– Kaksi aamuvuoroa, kaksi iltaa ja kaksi yövuoroa. Sen jälkeen on neljä vapaata, kertoo Alamommo.

Äänestys työntekijöiden aloitteesta

Uusi työvuorokierto on otettu esille työntekijöiden aloitteesta. Pohdinnassa oleva työvuorokokeilu jakaa kuitenkin mielipiteitä Kemin tehtaalla.

– Kyllä se tietenkin omia haasteita tuo. Nimenomaan harrastusten osalta ja kun vaimollakin on vuoroluonteinen työ. Siinä ehkä vähän enemmän lapsetkin joutuu olemaan keskenään, sanoo tehtaan työntekijä Jukka Herrala.

Ehdolla oleva työvuorokierto saa myös kannatusta työntekijöiden keskuudessa.

– Kyllä esimerkiksi se kuuden päivän vapaa merkitsee aika paljon. Lisäksi aikoinaan äänestettiin lyhyttä kiertoa ja haluan antaa nyt mahdollisuuden niille, jotka haluaa kokeilla tätä pitkää kiertomallia, kertoo tehtaan työntekijä Kari Kiimala.

Äänestyksen tulos selviää loka–marraskuun vaihteessa. Jos kokeilu saa riittävän kannatuksen, uusi työvuorotus alkaa joulukuun alkupuolella.