1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Filippiinit

Filippiinien Boracay oli ennen turistien suosima paratiisisaari, mutta saasteet pilasivat rannat – nyt turisteja houkutellaan uudenlaisella ilmeellä

Boracay oli Filippiinien ja jopa maailman kuuluisimpia paratiisisaaria. Keväällä hallitus sulki pahoin saastuneen saaren tehopuhdistusta varten, ja perjantaina se avataan jälleen turisteille.

Filippiinit
 Filippiiniläinen paratiisisaari avataan jälleen turisteille
Filippiiniläinen paratiisisaari avataan jälleen turisteille

Boracay39-vuotias Angelyn Roda on asunut Boracayn saarella 15 vuotta. Siinä ajassa hän on kasvattanut kuusi lasta ja nähnyt, kuinka turismivyöry on pilannut paratiisirannat.

Hän myi empanada-piiraita lomailijoille, kunnes perusti ystäviensä kanssa naisten osuuskunnan. Nyt 110 naista saa elantonsa käsitöistä: saippuan, kahvin ja teen valmistamisesta.

Tai saisi, jos Boracaylla olisi turisteja.

– Turistit olivat meille iso tulonlähde. He ostivat, vaikka tuote oli kallis. He eivät välittäneet hinnasta, koska he olivat lomalla. He ostivat mitä vain hinnasta huolimatta, Angelyn Roda sanoo ja hymyilee.

Naiset asettelevat saippuoita.
Angelyn Roda (kuvassa vasemmalla) asettelee ystävänsä kanssa käsintehtyjä saippuoita.Kirsi Crowley / Yle

Hän touhuaa omassa pienessä paratiisissaan, nipapalmujen lehvistä rakennetun katon alla. Majaan johtavat jyrkät portaat pehmeähiekkaiselta hiekkarannalta. Harmaiden puuseinien vieressä keinuu tuoksuvia, pensaiksi tuuhenneita kiinanruusuja.

Roda järjestelee kukkien terälehdistä valmistettuja, sydämen muotoisia hajusaippuoita ystävänsä kanssa. Naisosuuskunta valmistautuu turistisesonkiin pitkän hiljaisen kauden jälkeen.

Duterte haukkui saaren jätekaivoksi

Filippiinit sulki maailman suosituimpiin kuuluvan Boracayn lomasaaren huhtikuussa, kun presidentti Rodrigo Duterte haukkui saaren jätekaivoksi.

Filippiinien turismin suurimpiin tulonlähteisiin kuuluva saari veti vuodessa kaksi miljoonaa turistia pikkuiselle, kymmenen neliökilometrin alueelle, jota reunustaa puuterimaisen pehmeä valkea hiekka. On ollut suoranainen ihme, että kulttimaineeseen nousseelle pienelle saarelle on mahtunut enimmillään 70 000 juhlijaa vuosittaisiin LaBoracay-vappujuhliin.

Boracay kartalla
Yle Uutisgrafiikka

Filippiinit haluaa kuitenkin muuttaa saaren imagon villistä bilepaikasta ympäristöä kunnioittavaksi kohteeksi.

Saari suljettiin yllättäen, ilman varoitusta

Angelyn Rodalle ja tuhansille muulle turismista eläville Boracayn asukkaille muutos on tarkoittanut sinnittelyä minimituloilla.

– Ei ole enää hierojia, ei sukeltajia, ei matkaoppaita. Ne on kaikki puhdistettu pois. Öisin ei ole enää katsottavaa. Tulitanssijoita oli kiva katsella rannalla, Angelyn Roda miettii.

Presidentti Duterten jyrähdys oli shokki tuhansille turismista eläville Boracayn asukkaille. Valtio antoi perheille 250 euron tukirahan, mutta se ei riitä puoleksi vuodeksi, Roda kertoo.

Katunäkymä, jossa työkoneita.
Boracayn hotellit ja muut palvelut rakentavat hurjaa vauhtia. Esimerkiksi hotellien on järjestettävä vedenpuhdistamot.Kirsi Crowley / Yle

Turistien vielä vaeltaessa saarella jotkut tienasivat jopa tuhansia euroja kuukaudessa. Suurin osa väestä pystyi lähettämään lapsensa kouluun ja maksamaan laskut. Angelyn Roda ja muut osuuskunnan naiset saivat myytyä satoja matkamuistoja risteilyturisteille.

Roda myöntää, että matkailu lähti käsistä. Boracaylla jokainen sai tehdä mitä halusi. Rannalla vietettiin loputonta juhlaa. Monet hotellit, ravintolat ja kodit johtivat jätevetensä suoraan mereen, jossa turistit uivat tietämättään ulostebakteerien seassa.

– Boracay oli todella likainen. Jos puhdistus jatkuu, näemme ehkä muutoksen. Hotellit eivät noudattaneet sääntöjä. Nyt niiden täytyy toimia ohjeiden mukaan. Minusta saaren sulkeminen oli hyvä.

Miten saarelaiset pärjäävät jatkossa?

Tuhannet Boracayn asukkaat ovat olleet vailla työtä puoli vuotta. Jotkut ovat saaneet tukitöitä rantojen siivoojina. Mutta monet heistä eivät ole saaneet uutta toimilupaa. Kaupustelijoilla, hierojilla ja muilla freelance-yrittäjillä on jatkossa porttikielto mennä rannalle kauppaamaan palveluitaan, kun puhdas Boracay avataan entistä pienemmälle turistimäärälle perjantaina.

Työkone ja putkia rannassa.
Boracayn puhdistusoperaatiossa siistittiin rantoja, mutta myös rakennettiin vedenkäsittelylaitoksia.Kirsi Crowley / Yle

– Ennen jos halusit hierontaa, aina löytyi joku hieromaan. Nyt kaikki pitää hoitaa hotellien kautta. On hankalaa olla hieroja, Angelyn Roda kertoo.

Hotellit remontoivat kiivaasti. Tiukkojen lupien takia vasta neljännes yli 400 hotellista on saanut avautua. Kaikkien täytyy asentaa oma jätevesipuhdistamo.

Angelyn Roda ja naisten osuuskunta ovat saaneet apua valtiolta. Heitä on kutsuttu myymään saippuaa ja kahvia pääkaupunkiin Manilaan ja muihin isoihin kaupunkeihin.

Roda jatkaa osuuskunnan naisten kanssa shampoon ja saippuoiden valmistusta kiinanruususta ja muista kukista.

Saippuoita.
Rodan osuuskunta valmistaa myyntiin saippuoita, erikoisteetä ja kahvia.Kirsi Crowley / Yle

Uudet säännöt koskevat myös turisteja

Angelyn Roda odottaa turistien paluuta saarelle, mutta on huolissaan siitä, miten Boracay pidetään puhtaana. Hän ei kaipaa turismin varjopuolia. Ei siis enää ylihinnoiteltuja sivuvaunutakseja tai tavaroitaan hukkailevia, juopuneita turisteja, kiitos!

– Amerikkalaiset, arabit, kiinalaiset, japanilaiset ja muut tulivat tänne, juopottelivat ja kadottivat lompakkonsa. Siksi he kutsuivat Boracayta rumaksi. Turistit olivat aina poliisiasemalla raportoimassa ja valittamassa hävinneistä lompakoistaan, kännyköistään ja vempaimistaan, hän miettii.

Turisteille on liuta uusia sääntöjä. Entisenlaisia rantajuhlia ei saa pistää pystyyn: rannoilla ei saa juoda alkoholia, ei tupakoida, ei tuoda aurinkovarjoja tai pöytiä. Roskaaminen on tietysti kielletty.

Palmuranta.
Jatkossa rannoille ei saa tuoda tuoleja, pöytiä tai aurinkovarjoja. Roskaaminen on myös ankarasti kielletty.Kirsi Crowley / Yle

Toimintoja aiotaan keskittää. Muun muassa vesiurheilulle etsitään yhtä, keskitettyä paikkaa. Samoin paikallisille mietitään nyt aluetta, jolla he voisivat kaupustella ja tarjota palveluitaan.

Kevään jälkeen saari on kokenut muutoksia. Tiet ovat pian leveämpiä turisteillekin.

Kaikilla saarelaisilla ei ole ehkä jatkossa elantoa, jos turistimäärät laskevat. Kaikki riippuu siitä, onnistuuko imagon muutos ja saako saari houkuteltua entistä maksukykyisempiä turisteja.

Lue myös:

Suomalaisperhe lähti unelmiensa matkalle, mutta turistien seassa ei mahtunut surffaamaan – Lomaparatiisit syödään, juodaan ja rakastetaan pilalle

Turismi tuhoaa luontoa ja ilmastoa – Asiantuntijoiden vinkit kestävään matkailuun

Lue seuraavaksi