1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Rakentaminen & kiinteistöt

Analyysi: Rakennusfirmoilta satelee tulosvaroituksia ja kurssit tippuvat kuin kivi – miten hurja buumi päättyy?

Nousukausi on ohi ja talouskasvu hidastuu. Myös rakentamisen huippubuumi näyttää olevan takanapäin, taloustoimittaja Jari Järvinen päättelee.

Kuva: Mikko Airikka | Yle

Rakennusalalta tippuu negatiivisia uutisia harva se päivä. Yhtiö toisensa perään ilmoittaa tuloksensa heikkenevän, ja moni projekti on suurissa vaikeuksissa.

Tänä aamuna osavuosikatsauksensa tammi-syyskuulta julkistivat YIT ja SRV Yhtiöt.

Syyskuussa auennut REDI-kauppakeskus painoi SRV:n tammi-syyskuun tuloksen tappiolle. Myös koko vuodesta on tulossa tappiollinen lähinnä kauppakeskuksen kustannusten nousun vuoksi.

YIT:n liikevoitto jäi selvästi viime vuodesta ja liikevaihto laski. Yhtiön mukaan tilauskanta on kuitenkin vahva.

SRV Yhtiöt Oy varoitti jo syyskuun puolivälissä koko tämän vuoden liikevoiton painuvan tappiolliseksi REDIn takia. Myös korkeiden asuintornien rakentamisessa on suuria vaikeuksia. Tänään yhtiö ilmoittikin tornitalo Majakan valmistumisajan lykkääntyvän kesään.

Lehto Group antoi oman tulosvaroituksensa viime viikolla. Syynä ovat edelleen heikentyneet projektikatteet. Lehto heikensi tulosnäkymiään jo toistamiseen tänä syksynä.

Vain pari päivää aiemmin Consti-konserni varoitti heinä-syyskuun liiketuloksensa muodostuvan tappiolliseksi. Projektitoimitusten kannattavuus on osoittautunut odotettua heikommaksi.

Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Ei hyvältä näytä. Mutta mistä rakennusalan firmojen massiiviset ongelmat oikein johtuvat?

Yleensä ongelmia syntyy silloin, kun markkinan kasvaessa haalitaan liian paljon töitä.

– Resurssien puutteessa kaikkia ei välttämättä pystytä aloittamaan, ja kustannukset karkaavat käsistä. Katteet pienenevät, Rakennusteollisuus ry:n pääekonomisti Sami Pakarinen tiivistää.

Tulokset heikkoja, kurssit laskevat

Rakennusfirmojen tuloskatsaukset alkavatkin olla todella mielenkiintoista luettavaa. Taloussuhdanne on taittumassa, mutta rakentajat eivät yltäneet huipputuloksiin edes ennennäkemättömän rakennusbuumin aikana.

Pääekonomisti Sami Pakarinen muistuttaa, että alan tekemä liiketulos on keskimäärin varsin tasainen eli viitisen prosenttia liikevaihdosta.

– Kaikki tietävät, että rakennusala on hyvin suhdanneherkkä eli laskut ja nousut ovat voimakkaita, pääekonomisti Pakarinen huomauttaa.

Kuva: Mikko Airikka | Yle

Tämänkertaisessa buumissa kustannusten kuten betonielementtien, palkkojen ja tarvikkeiden nousu on arvioitu ilmeisesti pahasti väärin. Sijoittajien luottamus on karissut.

Rakennusfirmojen pörssikurssit ovat karua luettavaa: lokakuun puolivälin tilanteen mukaan YIT:n kurssi on tullut tänä vuonna alas noin 19 prosenttia, SRV:n noin 38 prosenttia, Lehto Groupin noin 61 prosenttia ja Consti-konsernin noin 24 prosenttia.

Ensi vuonna hiljenee

Rakennusteollisuuden mukaan ala on yhä nousussa, ja rakentaminen kasvaa tänä vuonna 3 prosenttia. Ensi vuonna alan kasvu hidastuu nollaan eli uudisrakentamisen kasvu päättyy.

Rakentaminen hiipuu, kun rakennuslupien määrä laskee. Onko rakentamisen huippubuumi siis ohitse?

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

– Asuntorakentamisessa aloitusten huippu on saavutettu, ja rakennuslupien perusteella lasku on jo alkanut. Tämä koskee kerrostalorakentamista eikä niinkään omakotitaloja tai rivitaloja. Rakentaminen painottuu kasvukeskuksiin, pääekonomisti Sami Pakarinen selvittää.

Hänen mukaansa huolestuttava yllätys on ollut Helsingin heikko kehitys. Kerrostaloasunnoille myönnetyt rakennusluvat polkevat vuoden 2016 tasolla. Espoo ja Vantaa kantavat suuremman osuuden pääkaupunkiseudun asuntorakentamisesta kuin pitäisi.

Sijoittajat suuri kysymysmerkki

Asuntomarkkinoille on tullut yhä enemmän niin sanottuja velkasijoittajia, joiden päätökset voivat heilauttaa rakennusalaa arvaamattomasti. Myös kotitaloudet ovat innostuneet sijoittamaan asuntoihin enemmän rahaa kuin aiemmin.

Velkasijoittajien huhutaan nyt vähentäneen tai jopa lopettaneen uusien sijoituksien tekemisen hintojen romahtamisen pelossa. Kysymys kuuluu, minne tai kenelle ensi vuonna valmistuvat 40 000 asuntoa myydään?

– Velkasijoittajat eivät käsittääkseni ole lopettamassa ostoja, vaan kyse on pikemminkin hengähdystauosta. Myynnissä on hyvin paljon asuntoja, ja kyllä ne menevät kaupaksi, vaikka sitten aikaa myöten, Sami Pakarinen sanoo.

Tunnetusti aika, jos mikä, on suhteellinen käsite.

Lue myös:

YIT- ja SRV-rakennusyhtiöiden tulos heikkeni – SRV:lle kauppakeskus Redi oli odotettua kalliimpi