1. yle.fi
  2. Uutiset

Sauditoimittaja Khashoggi oli monikasvoinen – eliittisuvun poika kulki maailmalla Afganistanista Yhdysvaltoihin mutta maksoi lopulta hengellään kuningashuoneen arvostelusta

Jamal Khashoggin pitkä ura toimittajana ja Saudi-Arabian sisäpiirien tuntijana sekä nuoruudenaikainen jäsenyys Muslimiveljeskunnassa antavat aineksia ristiriitaisiinkin tulkintoihin hänen motiiveistaan. Khashoggin elämänkaari kuvaa myös arabimaailman ja Lähi-idän murrosta.

Jamal Khashoggi
Jamal Khashoggin monet kasvot
Jamal Khashoggi länsimaisittain ja arabikulttuurin mukaisesti. Vasemmalla Jamal Khashoggi 21.3.2018 (April Brady/POMED, https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/, muunnettu mustavalkoiseksi ja tausta poistettu) ja oikealla 8.5.2012 (Ali Haider/EPA).Seppo Suvela / Yle

Osalle Jamal Khashoggin tunteneista hän oli Saudi-Arabian sananvapauden ja demokratian puolustaja. Toisille hän oli ovela ekstremisti, joka ei koskaan luopunutkaan nuoruudessaan kannattamansa Muslimiveljeskunnan radikaaleista aatteista.

Khashoggin suosio lännessä perustui hänen valtavaan suhdeverkostoonsa ja uskallukseen analysoida kriittisesti valtaapitäviä.

Synnyinmaassaan Khashoggi tunsi ajautuvansa vaikeuksiin ja jopa hengenvaaraan runsaat kolme vuotta sitten alkaneen vallanvaihdoksen johdosta.

Tuolloin kuningas Salman nosti ensin puolustusministeriksi ja sen jälkeen seuraajakseen kruununprinssiksi nuoren ja kunnianhimoisen Mohammed bin Salmanin.

Bin Salman aloitti kolme vuotta sitten ensi töikseen Jemenin pommitukset palauttaakseen Saudi-Arabialle mieleisen hallinnon takaisin valtaan. Khashoggi tuomitsi heti sotatoimet ja sanoi niiden johtavan vain valtavaan inhimilliseen kärsimykseen.

Tällaista käytöstä saudihovi ei suvaitse. Saudi-Arabia on monarkia, jossa kuninkaan sana on laki.

Kuningas Salman bin Abdulazizin  ja prinssi  Mohammad Bin Salmanin kuvat katukyltissä Riadissa.
Kuningas Salman bin Abdulazizin ja prinssi Mohammad Bin Salmanin kuvat katukyltissä Riadissa.Sean Gallup / Getty Images

Khashoggi ruoti ärhäkkäästi myös bin Salmanin vaatimaa henkilökulttia ja hänen odottamaansa ylistystä. Kruununprinssi halusi, että kaikki hänen tekemänsä ratkaisut oli nähtävä virheettömässä valossa.

Tämä ei Khashoggille käynyt. Hän pelkäsi turvallisuutensa vuoksi ja muutti maanpakoon Yhdysvaltoihin vuonna 2017.

Eliittisukuun kuuluminen avasi ovia

Saudi-Arabia on konservatiivinen, suljettu yhteiskunta, jossa päätökset syntyvät muurien sisäpuolella vaikutusvaltaisten sukujen ja keskinäisten kytkösten perusteella.

Myös Jamal Khashoggi syntyi hovin likeisiin piireihin lokakuussa 1958 Medinan kaupungissa. Turkkilaissyntyinen isoisä oli nykymuotoisen Saudi-Arabian ensimmäisen kuninkaan henkilääkäri.

Jamalin setä Adnan Khashoggi tunnettiin upporikkaana asekauppojen välittäjänä. Hän kävi liikematkalla Suomessakin kesällä 1976. (siirryt toiseen palveluun)Täkäläisen liike-elämän odottamat teollisuuden miljoonakaupat kuivuivat kuitenkin kokoon.

Myöhemmin miljardööri itsekin köyhtyi omien sanojensa mukaan vain muutaman kiinteistön omistajaksi.

Osa Jamal Khashoggin lähisuvusta puolestaan omisti Harrodsin tavaratalon Lontoossa vuoteen 2010 asti.

Suvun levittäytyminen kuninkaan palatsiin ja liike-elämään takasivat Khashoggille hyvän alun toimittajana ja myöhemmin ulkoasiainhallinnon neuvonantajana.

Potkut liian kriittisestä kirjoittamisesta

Khashoggi hankki journalismin koulutuksensa Yhdysvalloissa, Indianan osavaltioyliopistossa. Palattuaan kotimaahansa 1980-luvun alkupuolella hän aloitti toimittajan työt ja eteni urallaan nopeasti saudiomisteisissa sanomalehdissä aina päätoimittajaksi asti.

Liian reipas kirjoitustyyli saudiyhteiskunnasta ja kuningashuoneen vallankäytöstä johti potkuihin kahteen otteeseen. Päätökset potkuista tulivat suoraan vallan huipulta. Saudi-Arabian mediassa päällikkötason tehtävänimityksistä vastaa informaatioministeriö.

Saudiyhteiskunnan toisen ääripään, eli islamistisen taistelun kommunistista Neuvostoliittoa vastaan, Khashoggi kohtasi 1980- ja 1990-luvuilla Afganistanissa.

Siellä hän seurasi mujahediin-joukoissa sotivia arabitaistelijoita. Hän haastatteli saudilehdistölle useita kertoja al-Qaida –terroristijärjestön johtoon nousevaa Osama bin-Ladenia.

Khashoggi työskenteli tuolloin Arab News -sanomalehdelle. Yhdysvaltalaisen verkkojulkaisun PJ Median toimittaja tviittasi Khashoggin Afganistanin-ajoilta lehtilainan, jossa Khashoggi esiintyy lehtikuvassa sinko käsissään. Khashoggin rinnalla on sauditaistelijoita ja jemeniläinen taistelija.

Khashoggin tunteneiden journalistikollegoiden mukaan tämä saattoi kyllä ihailla taistelijoiden sitkeyttä, mutta bin Ladenin vihamielisyys kotimaataan ja Yhdysvaltoja vastaan alkoi nopeasti kauhistuttaa häntä.

WTC-isku New Yorkissa 11.9. 2001.
Syyskuun 11. päivän 2001 terrori-isku New Yorkissa. Nuoruudessaan Jamal Khashoggi haastatteli toimittajana toistuvasti iskun suunnittelijaa Osama bin Ladenia.New York Police

Ymmärsi Muslimiveljeskunnan ajattelutapaa

Toimittajauransa alussa Jamal Khashoggi oli myös vaikutusvaltaisen Muslimiveljeskunnan jäsen. Muslimiveljeskunta on uskonnollis-poliittinen liike, joka alkoi kehittyä Egyptissä 1930-luvun lopulla.

Yhteistä kymmenissä maissa vaikuttavan liikkeen eri haaroille on, että ne haluavat kaataa muslimimaiden korruptoituneet diktatuurit. Autoritääriset johtajat ovat veljeskunnan mielestä länsimyönteisiä ja ajautuneet islaminvastaisiksi.

Liikkeen ääripäät vaihtelevat palestiinalaisten Hamas-liikkeestä Tunisian maltilliseen Ennahda-puolueeseen.

Vaikka Khashoggi irtaantuikin veljeskunnasta jo nuoruudessaan, hän näki viime kuukausiinsa asti veljeskunnan ajattelutavassa kannatettaviakin piirteitä, joita hän puolusti.

Uutiskanava Al-Jazeeran (siirryt toiseen palveluun) mukaan Khashoggi kirjoitti Twitterissä esimerkiksi näin syyskuussa 2017:

– Näyttää siltä, että jokainen, joka nykyään uskoo muutoksiin, arabikevääseen ja vapauteen, ja joka on ylpeä uskonnostaan ja maastaan, leimataan osaksi Muslimiveljeskuntaa.

Muslimiveljeskunta on ollut arabimaissa vuosikymmeniä ainoa väylä haastaa valtiojohto. Kirjo järjestön eri haarojen välillä on suuri, ja joukossa on kiistämättä myös osin väkivaltainen.

Kun veljeskunnan aatetta kannattavat puolueet alkoivat voittaa arabikevään seurauksena vaaleja, muun muassa Saudi-Arabia julisti sen 2014 terroristijärjestöksi. Khashoggi ei pitänyt saudijohdon ratkaisusta ja ilmoitti sen myös julkisesti.

Mielenosoittajat Englannin pääministerin residenssin edessä
Lontoossa mielenosoittajat vastustivat Saudi-Arabian kruununprinssin Mohammad bin Salman Al Saudin vierailua 7. maaliskuuta.Andy Rain / EPA

Khashoggi ei pitänyt itseään toisinajattelijana

Näyttää siltä, että konservatiivisille kriitikoille sekä lännessä että Saudi-Arabiassa Khashoggin tapa ymmärtää erilaisia mielipiteitä on merkki siitä, että häneen ei voi luottaa.

Lähi-idän myllerryksen keskellä ja nykyajan mustavalkoisessa maailmassa harmaan sävyt eivät ole muotia. Tällaisessa ajattelussa on kunnostautunut esimerkiksi konservatiivinen brittilehti Spectator (siirryt toiseen palveluun).

Sen artikkeleissa hiljattain Jamal Khashoggi kuvattiin Muslimiveljeskunnan saudihaaran johtajaksi ja kuningashuoneen kaatajaksi, jolla ei lehden mukaan ole ollut aitoa kiinnostusta länsimaiseen monimuotoiseen demokratiaan.

Khashoggi ei kuitenkaan pitänyt itseään toisinajattelijana, kertoi Lontoossa toimivan Middle East Eye -verkkojulkaisun päätoimittaja David Hearst al-Jazeeralle. (siirryt toiseen palveluun)

Hänen mukaansa Khashoggi oli sitä vastoin "maltillinen, lojaali saudi".

– Khashoggi korosti, että valtion tarvitsema talousuudistus ei onnistu ilman poliittisia uudistuksia. Ei tämä tarkoita vallankumousta. Valitettavasti saudijohto ei siedä minkaanlaista kritiikkiä, Hearst sanoi.

Tämän kannan Khashoggi kertoi myös viimeiseksi jääneessä kolumnissaan Washington Postissa. Lehti julkaisi kolumnin Khashoggin katoamisen jälkeen.

Jamal Khashoggilla oli Twitterissä pari miljoonaa seuraajaa. Moni suljetun arabiyhteiskunnan rivijäsen on saanut nyt hänen kauttaan, hänestä ja hänen murhastaan keskustellessaan, väylän puhua myös johtajistaan ja yhteiskunnan muutostarpeista.

Khashoggin väkivaltaisesta kuolemasta Saudi-Arabian Istanbulin konsulaatissa uutisoidaan ainakin englanninkielisessä saudilehdistössä. (siirryt toiseen palveluun) Ulkomaiden syytöksiä kuningashuoneen valehtelusta tapahtumien selvittelyssä ei saudipalstoille kuitenkaan ole päästetty.

Lue myös:

Ennen Khashoggin murhaa Saudi-Arabia on muiluttanut Euroopasta ainakin kolme toisinajattelijaprinssiä – He kaikki ovat kadonneet

Saudien kootut selitykset: Näin kertomus Khashoggin kohtalosta on muuttunut – ja näin eri käänteitä on maailmalla kommentoitu

Journalistin katoaminen nosti valokeilaan Trumpin saudibisnekset jahtikaupoista luksusasuntoihin – Yhdysvaltain ja Saudi-Arabian erityissuhteella on pitkä tausta

Lue seuraavaksi