Hyppää sisältöön

Finnkino teki vahingossa palveluksen pikkukaupungin kulttuurielämälle - Ihmiset tulistuivat teatterin sulkemisesta ja siitä syntyi kansanläheinen kulttuuripaikka

Kulttuuritila Nuijamiehen avajaisista on vajaa kaksi kuukautta. Lappeenrantalaiset ovat ottaneet paikan nopeasti omakseen, ja entisen leffateatterin ovet käyvät vinhaan.

Aulakahvilassa on myös aktiivista toimintaa: akustisia keikkoja, bingon peluuta, kasvistreffejä ja kirppistelyä. Kuva: Kari Kosonen / Yle

Popcornien tuoksu lehahtaa kasvoille, kun painavat puuovet avautuvat lokakuisena päivänä kodikkaaseen aulaan. Entinen elokuvateatteri Nuijamies on herännyt uuteen elämään.

Aulassa tönöttää keltainen piano myyntitiskinä. Seinillä on vieri vieressä tapahtumajulisteita.

Finnkino sulki reilu vuosi sitten pitkään toimineen elokuvateatteri Nuijamiehen. Kulttuuriväki tulistui ja otti tilan haltuunsa.

Syyskuisissa avajaisissa ralleja soitti Hyyrysten veljesten, Antin ja Jussin Wöyh-yhtye Marzi Nymanin kera. Nyman ihastui siinä määrin uuteen kulttuuriareenaan, että saapuu uudelle keikalle Nuijamieheen marraskuussa.

Syyskuisten avajaisten jälkeen kulttuuritapahtumia on ollut harva se päivä.

Riikka Hjelt-Taponen aloitti elokuussa Nuijamiehen toiminnanjohtajana. Nainen on tehnyt ympäripyöreitä päiviä kulttuuritilan vuoksi. Kuva: Kari Kosonen / Yle

Miten elokuvateatterista tuli kulttuuritila?

Ennen avajaisia on koettu reilussa vuodessa tapahtumaketju, joka teki entisestä elokuvateatterista kansanläheisen kulttuuripaikan.

Kaikki alkoi, kun Finnkino osti keväällä 2017 perinteikkään elokuvateatterin Elokuva Luotolalta. Perheyritys Elokuva Luotola esitti elokuvia Lappeenrannassa vuodesta 1929 vuoteen 2017.

Nuijamies ei kerinnyt kauan olla Finnkinon omistuksessa, kun elokuva-alan suuryritys päätti sulkea vanhan kilpailijansa ovet kesällä 2017.

Teatterin sulkeminen ei riittänyt, vaan historiallinen irtaimisto lähti myös Finnkinon matkaan.

Kulttuuriväki tulistui tapahtumista ja alkoi taistella paikan puolesta. Joukko lappeenrantalaisia eri alojen taiteiljoita ja kulttuurivaikuttajia perusti Kulttuuritila Nuijamies -yhdistyksen vuoden 2017 lokakuussa. Perustajajäseniin kuuluu muun muassa Stam1nan nokkamies Antti Hyyrynen.

Yhdistyksen tarkoitus on pelastaa 1950-luvulla rakennettu elokuvateatteri sekä laajentaa kulttuuritarjontaa. Lisäksi tilan toivotaan vahvistavan kulttuuritoimijoiden verkostoitumista ja tarjoavan Lappeenrantaan kunnollisen esiintymistilan.

Yhdistys aloitti kansalaiskeräyksen tilan säilymisen puolesta.

Punaiset katsomon penkit yhdistys löysi kierrätettyinä Joensuusta. Kuva: Kari Kosonen / Yle

Tammikuussa 2018 järjestettiin "Ensimmäinen sytyttää valot" -tukitapahtuma, joka keräsi kaupunkilaisia entiseen leffateatteriin. Lavalla nähtiin silloin muun muassa Stam1na, Laineen Kasperi ja Pave Maijanen.

Tukitapahtuman aikana tavalliset ihmiset lahjoittivat tilan elvyttämiseen noin 12 000 euroa.

Lennokkaasti alkanut toiminta sai lisäpontta, kun rahaa alkoi tulla muualtakin. Suomen kulttuurirahaston Etelä-Karjalan rahasto teki Nuijamiehen kulttuuritilasta maakunnallisen kärkihankkeen ja antoi yhdistykselle 40 000 euroa. Lisäksi Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiö myönsi ensimmäiselle toimintavuodelle 10 000 euron apurahan.

Nuijamiehen kulttuuritilan suojelijana toimii Aki Kaurismäki.

– Kaurismäki on seurannut uutisointia tiiviisti, ja asia on hänelle tärkeä. Hän on aidosti kiinnostunut tilan kohtalosta ja haluaa tukea meitä tässä asiassa, Nuijamies-ryhmän jäsen Aapo Stavén kertoo Etelä-Saimaalle viime vuoden lokakuussa (siirryt toiseen palveluun).

Alku: Rytinällä ja vauhdikkaasti

Kulttuuritila Nuijamies -yhdistys palkkasi apurahojen myöntämisen jälkeen toiminnanjohtajan. Yhdistyksen johtoon valikoitui Lappeenrannasta kotoisin oleva Riikka Hjelt-Taponen. Taponen on toiminut aikaisemmin muun muassa tuotantoyhtiöissä televisioprojekteissa ja on koulutukseltaan kulttuurituottaja.

Lokakuisena päivänä pirteä toiminnanjohtaja ottaa kävijät vastaan Nuijamiehen aulassa. Hjelt-Taponen kertoo, että elokuussa alkanut toiminnanjohtajan pesti on tuonut hänelle työntäyteisiä vuorokausia.

– Kyllä tähän hommaan on koko perhe valjastettu, nauraa kolmen lapsen äiti Riikka Hjelt-Taponen ja näyttää kuvaa, jossa 7-vuotias nuorimmainen imuroi entistä elokuvateatteria.

Finnkinon tyhjentämään leffateatteriin löytyi punaiset tuolit kierrätettynä Joensuusta. Ja vanha Nuijamies-nimikyltti löytyi entisen omistajan ladon kätköistä.

– Koko homma on ainakin alkanut vauhdikkaasti ja aika rytinällä, toteaa toiminnajohtaja.

Tiloissa on jo nähty vajaassa parissa kuukaudessa konsertteja, teatteria, standuppia, kirppistä, elokuvia ja kasvitreffejä. Väkeä on myös kerännyt viikottain järjestetty Ylen Docventures -kisastudiot, joissa on katsottu dokumentteja yhdessä valkokankaalta.

Nuijamiehen vanha nimikyltti saatiin takaisin syyskuussa. Kuva: Kari kosonen / Yle

Vertaantuu Jyväskylän Lutakkoon

Parhaiten myydyt tilaisuudet Nuijamiehessä ovat olleet avajaisten ohella Vestan keikka sekä Johanna Iivanaisen ja Johanna Kurkelan yhteiskonsertti. Lisäksi standup-keikat ovat olleet loppuunmyytyjä.

Toiminnanjohtaja Hjelt-Taponen vertaa Nuijamiestä Jyväskylässä toimivaan tanssisali Lutakkoon.

– Sielläkin taustalla on tarina vanhan rakennuksen pelastamisesta kulttuurille.

Tällä hetkellä Nuijamiehen tukiyhdistys järjestää itse ohjelmaa. Lisäksi se tarjoaa tiloja vuokrattavaksi erilaisille ryhmille, jotka voivat järjestää Nuijamiehessä tapahtumia.

Vaikka keikat ovat myyneet hyvin, ei Nuijamiehessä aiota keskittyä pelkästään musiikkiin.

– Burleskia, monologeja, teatteria, musiikkia, ynnää Hjelt-Taponen.

Lappeenrantalaisyhtye Kotiteollisuus on myös soinut uudessa kulttuurin kehdossa. Bändi kuuntelutti yleisölle uuden levynsä ennakkoon.

Puretaanko Nuijamiehen rakennus? Riittävätkö rahat?

Nuijamiehen jatko riippuu nyt rahasta ja siitä, säilyykö koko rakennus Lappeenrannan kaupunkikuvassa. Tammikuussa Lappeenrannan kaupunginvaltuusto päättää Nuijamiehen korttelin kohtalosta ja vanhan leffateatterin suojelusta.

Kaupungin kanta tällä hetkellä on, että vanha elokuvateatteri säilyisi. Nuijamies-yhdistyksellä on vuokrasopimus vuoden 2018 loppuun  kiinteistön omistavan Osuuspankin kanssa.

Toiminnanjohtaja on silmin nähden ylpeä puhuessaan Nuijamiehestä.

Saatujen rahojen on nyt sanottu riittävän tammikuuhun asti, mutta toiminnanjohtaja katsoo luottavasti tulevaisuuteen.

– Olemme hakeneet monia eri apurahoja, ja työtä tehdään koko ajan rahoituksen suhteen. Meillä on kaikenlaisia muita yhteistyökuvioita keskusteluissa, vihjaa toiminnanjohtaja Riikka Hjelt-Taponen positiivisuutta äänessään.

Nainen kertoo, että parhaillaan eletään jännittäviä aikoja rahoituskuvioiden suhteen.

– Katsotaan, saanko minä palkkaa jatkossa vai teenkö vapaaehtoistyötä. Mutta kyllä kulttuuritila Nuijamies on tullut jäädäkseen.

Kulttuuritilan kannatustuotteita ovat muun muassa t-paidat ja mukit. Kuva: Kari Kosonen / Yle
.
.