Pitäisikö aselakeja kiristää ja maahanmuutto pysäyttää? Näin yhdysvaltalaiset ajattelevat seitsemästä kuumasta kysymyksestä kongressivaalien alla

Mielipidemittaukset osoittavat, että demokraatit ja republikaanit ovat eri mieltä lähes kaikesta.

Kongressivaalit
Zoe ja Leo
Toimintaohjeet ovat samankaltaiset Atlantin molemmin puolin. Harjoituksista huolimatta nuoria ei kuitenkaan pelota koulussa. Video: Jani Parkkari

Yhdysvaltain kongressivaaleissa 6. marraskuuta äänestää poikkeuksellisen jakautunut kansa. Demokraatit ja republikaanit ovat erimielisiä niin abortista, aselaeista kuin ilmastonmuutoksestakin.

Vaaleissa valitaan kongressin edustajainhuoneen jäsenet sekä kolmasosa senaattoreista. Edustajilla on paljon valtaa näihin kokoamaamme seitsemään kuumaan kysymykseen, jotka jakavat yhdysvaltalaiset kahteen leiriin.

Kehitimme myös pelin, jonka avulla voit selvittää itse, mitä mieltä olet näistä kysymyksistä.

Abortti

Aborttioikeudesta päättää käytännössä Yhdysvaltain korkein oikeus. Aborttioikeuden rajoittamista kannattavat konservatiivit ovat oikeudessa enemmistönä tuomari Brett Kavanaugh’n nimittämisen jälkeen.

Korkeimman oikeuden jäsenet hyväksyy Yhdysvaltain kongressin senaatti, joka on tällä hetkellä republikaanien hallussa.

Teiniäiti.
Videolla nuoret äidit kertovat, millaista tukea he ovat saaneet yhteiskunnalta. Video: Jani Parkkari
Ilmastonmuutos

Presidentti Donald Trump irrotti Yhdysvallat Pariisin ilmastosopimuksesta kesällä 2017. Trumpin hallinto on purkanut presidentti Barack Obaman säätämiä rajoituksia ilmastoa lämmittäville päästöille.

Kongressissa ei ole yritetty säätää (siirryt toiseen palveluun) ilmastonmuutosta hillitseviä lakeja sitten vuoden 2009. Tuolloin kaatui laki, joka olisi asettanut ylärajan Yhdysvaltain kasvihuonekaasuille ja mahdollistanut päästökaupan yritysten välillä.

Terveydenhuolto

Yhdysvallat on ainoa vauras teollisuusmaa, joka ei tarjoa terveydenhuoltoa kaikille asukkailleen.

Republikaanit yrittivät viime vuonna purkaa kongressissa presidentti Obaman terveydenhuoltouudistuksen, joka laajensi julkisen terveydenhuollon piiriä. Hanke kaatui senaatissa.

Donald Trump

Presidentti Donald Trump jakaa jyrkästi mielipiteitä. Kongressivaalien tulos kertoo usein myös siitä, kuinka tyytyväisiä äänestäjät ovat presidenttiinsä.

Trump on voinut edistää politiikkaansa republikaanien hallitseman kongressin tuella. Jos demokraatit saavat enemmistön edustajainhuoneeseen, he voisivat nostaa Trumpia vastaan virkarikossyytteen ja jarruttaa hänen hankkeitaan.

Aseet

Yhdysvalloissa on helppo ostaa aseita verrattuna muihin länsimaihin. Kun kouluampuja surmasi 17 lukiolaista Floridassa helmikuussa, presidentti Donald Trump väläytti aselakien kiristämistä.

Kiristykset eivät ole edenneet republikaanien hallitsemassa kongressissa.

#METOO

Yli 250:aa tunnettua ihmistä on uutissivusto Voxin laskelmien mukaan (siirryt toiseen palveluun) syytetty seksuaalisesta häirinnästä viime vuonna alkaneen #metoo-liikkeen myötä.

Liike on saanut tukea molemmilta puolueilta, mutta monet republikaanit ovat pitäneet presidentti Donald Trumpia ja tuomari Brett Kavanaugh’ta vastaan esitettyjä syytöksiä poliittisena ajojahtina.

Sekä demokraattien että republikaanien edustajia on eronnut kongressista syytösten takia. Kongressi ei silti ole säätänyt uusia häirintään puuttuvia lakeja.

Maahanmuutto

Maahanmuutosta on tullut yksi tärkeimmistä vaaliteemoista. Presidentti Trump on vaatinut viime viikkoina Väli-Amerikasta lähteneiden siirtolaiskaravaanien pysäyttämistä.

Kongressi ei ole vuosiin saanut säädettyä lakia luvatta maahan tulleiden asemasta. Se on lisännyt viime vuosina rajavalvonnan rahoitusta, mutta ei ole myöntänyt rahaa Trumpin vaatiman muurin rakentamiseen, uutistoimisto Reuters kertoo. (siirryt toiseen palveluun)

Ashley kieltäisi abortin, Ricky kiristäisi aselakeja – Testaa, mitä mieltä itse olet Yhdysvaltain vaalien kuumista kysymyksistä

"Valot pois ja ovet lukkoon!" Katso video: Zoe USA:ssa ja Leo Suomessa joutuvat harjoittelemaan varautumista kouluampumiseen

Tristanin ja Saanan ensireaktio raskaudesta oli järkytys – Katso videolta, mikä nuorten äitien kokemuksia erottaa Yhdysvalloissa ja Suomessa