Irtisanomiskiistan sovitteluratkaisua yritetään kasata perjantaiksi – SAK:n, STTK:n ja Akavan hallitukset kokoontumassa

Taustakeskusteluissa on yhä myös vaihtoehto, joka perustuisi määräaikaisten sopimusten teon helpottamiseen pienissä yrityksissä.

irtisanominen
Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen
Hoitajien ammattiliitto Tehy vastustaa määräaikaisten sopimusten teon helpottamista ratkaisuna irtisanomiskiistaan. Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen tapasi pääministeri Juha Sipilää keskiviikkona Valtioneuvoston linnassa.Heikki saukkomaa / Lehtikuva

Työmarkkinakeskusjärjestöt käyvät edelleen taustakeskusteluja löytääkseen ehdotuksen irtisanomiskiistan sovitteluratkaisuksi ehkä jo perjantaiksi. Toinen aikaraja sovitteluehdotukselle on ennen seuraavia lakkoja.

Ylen tietojen mukaan työntekijäjärjestöjen SAK:n, STTK:n ja Akavan hallitukset ovat kokoontumassa perjantaina.

Jos ehdotus sovitteluratkaisuksi syntyisi, järjestöjen hallitukset voisivat käsitellä ehdotusta. Jos sovitteluratkaisua ei synny, ainakin osa järjestöjen hallituksista kokoontuu joka tapauksessa.

Keskustelut käynnisssä, yhteistä näkemystä ei vielä ole

Keskusjärjestöjen taustakeskustelujen perusteella yhteisen ehdotuksen syntymisestä ei kuitenkaan ole varmuutta.

– Olisi hyvä, jos meillä olisi jonkunlainen yhteinen näkemys. Tällä hetkellä – korostan, että tällä hetkellä ei ole yhteistä näkemystä – eikä mitään sopimusta. Mutta keskusteluja käydään, kiteyttää STTK:n puheenjohtaja Antti Palola.

Neuvottelulähteet luonnehtivat yhteydenpitoa taustakeskusteluiksi tai vakaviksi keskusteluiksi.

Esillä on ollut muitakin ajatuksia kuin määräaikaisten sopimusten teon helpottaminen pienissä yrityksissä.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on kertonut, että hallitus on valmis kuuntelemaan sellaisia ehdotuksia, joilla olisi sama työllistämisvaikutus kuin irtisanomissuojan heikennyksellä pienissä yrityksissä.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola vahvistaa Ylelle, että STTK:n hallitus kokoontuu joka tapauksessa perjantaina.

Ylen tietojen mukaan Akavan hallitus on kutsuttu koolle perjantaina mahdollisimman myöhäiseen ajankohtaan. Kokous on kutsuttu varmuuden vuoksi, jos järjestöllä olisi jotakin päätettävää. Jos päätettävää ei ole, kokous saatetaan vielä perua torstai-iltana tai perjantaiaamuna.

Elinkeinoelämän keskusliiton johdolla on puolestaan valtuudet edetä tarvittaessa nopeastikin, jos keskusjärjestöjen yhteinen ratkaisuehdotus olisi syntymässä.

Pääministeri ja Tehy vastustavat helpotusta määräaikaisuuksiin

Tosin tiistaina pääministeri tyrmäsi ajatuksen määräaikaisten sopimusten teon helpottamisesta. Esillä oli pienille yrityksille mahdollisuus tehdä työntekijäkohtaisesti yksi määräaikainen sopimus ilman perusteltua syytä.

Sipilä arvioi, että ehdotuksen toteuttaminen heikentäisi naisten asemaa työmarkkinoilla eikä vaikuttaisi työllisyyteen niin paljoa kuin irtisanomissuojan heikennys.

Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan määräaikaisuuksien helpottaminen näkyisi työllisyydessä nopeammin kuin irtisanomisten helpottaminen.

Määräaikaisten sopimusten solmimisen helpottaminen nostaa vastarintaa myös STTK:n jäsenliitossa. Hoitajien ammattiliitto Tehy tyrmäsi ehdotuksen.

Tehyn mukaan määräaikainen sopimus ilman perusteltua syytä syrjisi naisia.

– Säännös tarjoaa yritykselle keinon välttää ns. raskausriskejä. On selvää, että kovin moni pienyritys ei enää palkkaisi lisääntymisikäisiä naisia suoraan vakituiseen työsuhteeseen, kun he voisivat käyttää tätä määräaikaisuusväylää laillisesti, tiedotti Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Jo tällä hetkellä on mahdollista tehdä määräaikainen työsopimus ilman perusteltua syytä, jos työntekijä on ollut työttömänä yli vuoden ajan. Tässä tapauksessa määräaikaisen sopimuksen saa tehdä korkeintaan vuodeksi.

Työntekijä- ja työnantajajärjestöjen yhteisehdotuksella painoarvoa

Keskusjärjestöjen yhteisen esityksen syntyminen taustakeskustelujen pohjalta on epävarmaa. Jos ehdotus edelleen rakentuu määräaikaisten sopimusten teon helpottamiseen, on myös epävarmaa, miten hallitus suhtautuu ajatukseen Sipilän tyrmäyksen jälkeen.

Irtisanomiskiistan ratkaisemiseksi taustakeskusteluja käyvät työntekijäkeskusjärjestöt SAK, STTK ja Akava sekä työnantajakeskusjärjestöistä Elinkeinoelämän keskusliitto ja Kuntatyönantajat.

Jos nämä järjestöt yhdessä jotain esittävät, on yhteisesiintymisellä painoarvoa. Näiden keskusjärjestöjen liitot muodostavat valtaosan Suomen työmarkkinoiden neuvottelujärjestelmästä.