Lapissa maakuntauudistuksesta kysyttiin asukkailta – kansan pariin jalkauduttiin ensimmäisenä Suomessa

Lapin liitto vieraili kaikissa Lapin kunnissa kysymässä mielipiteitä maakuntauudistuksesta ja sotesta. Paikan päällä ei luennoitu vaan keskusteltiin.

maakuntahallinto
Lapin maakunnan sote-kiertueen tunnus
Lapin maakunta

Lapin liitto otti maakuntavalmisteluun lappilaiset ihmiset mukaan.

Touko–kesäkuussa maakunta- ja soteuudistuksen valmistelijat kiersivät kaikki Lapin kunnat. He tapasivat niin kuntapäättäjiä virastoissa kuin kuntalaisia paikallisilla huoltoasemilla. Neljääsataa ihmistä haastateltiin.

Malli kiinnostaa nyt laajemminkin Suomessa. Muutkin maakuntaliitot tekevät kuntakierroksia, mutta luentoperiaatteella.

Osallisuuskoordinaattori Jukka Hakola Lapin liitosta kertoo, että kyselyitä Lapin mallista on tullut muun muassa valtakunnallisessa Demokratia-osallisuusverkostossa.

– Olen hyvin monta kertaa kuullut muilta, että noinhan se täytyy tehdä, mekin teemme tällaisen kierroksen seuraavaksi, Hakola sanoo.

Palvelujen katoamispelko synnyttikin ideoita

Lapin kuntakierros kesti jokaisessa kunnassa päivän verran.

– Silloin se tarkoitti sitä, että teimme lähikohtaamista hyvin paljon.

Hakolan mukaan Lapin maakuntauudistuksen valmistelijat ja muu kierroksen henkilöstö kohtasivat vierailujensa aikana yhteensä noin kaksi tuhatta alueen asukasta henkilökohtaisesti.

Lapin maakunnan sote-kiertue Tervolassa
Lapin maakunnan sote-kiertue Tervolan kunnantalolla keväällä 2018Lapin maakunta

Uusi Lappi -kuntakierroskyselyssä nousi huoli ainakin lähipalveluiden kohtalosta ja saamenkielisten palvelujen saatavuudesta maakuntauudistuksen toteutuessa.

Sekä huonot tiet että paikoin toimimattomat laajakaistayhteydet myös mietityttivät keskusteluihin osallistuneita.

– Oltiin kyllä halukkaita käyttämään digipalveluita, mutta tekniikka ei vielä taivu palvelujen käyttämiseen. Erityisesti ei pelätä muutosta, Hakola miettii.

Kehittämisideoitakin keskusteluissa ilmeni.

– Vaikka pelättiinkin lähipalveluiden katoavan kauas, niin seuraava keskustelunaihe oli, kuinka rakennetaan liikkuvia palveluita vastaamaan tarpeita, Jukka Hakola kertoo.

Keskustelu jatkuu – ja maakunnan asioiden lobbaaminen

Suuri kysymys on nyt se, saadaanko eduskunnan päätöstä maakunta- ja soteuudistuksesta, sanoo Jukka Hakola.

– Meidän täytyy saada näkyväksi Lapin erityispiirteet, tarpeet, kyvyt ja ominaisuudet tässä kokonaisuudessa. Keskustelua käydään koko ajan.

Kun päätös saadaan, voidaan lähteä rakentamaan Lapille sopivaa tapaa toimia.

– Joka tapauksessa asiat, joita nyt valmistelun aikana tehdään, siirtyvät tavalla tai toisella tulevaan. Meidän on tehtävä tästä omannäköinen maakunta, Jukka Hakola sanoo.

Hän kertoo keskustelujen tavan lappilaisten kanssa jatkuvan edelleen, entistä suuremman joukon kanssa.

– Ja jos paikallisesti ryhdyttäisiin käymään omatoimisesti keskusteluja, se muuttaisi toimintatapoja radikaalisti, Jukka Hakola summaa.

Korjattu 25.10.2018 kello 11.56: Korvattu ilmaisu Lapin liiton työntekijät ilmaisulla Lapin maakuntauudistuksen valmistelijat ja muu kierroksen henkilöstö.