Luontotietoa pikkukunnan kouluun ennakkoluulottomassa kokeilussa – luonnonsuojelijat ja metsästäjät löysivät yhteisen sävelen

Hyvä Erä -kurssin järjestäjät toivovat pilotin leviävän koko maahan.

luonto
Lapsia metsässä valokuvaamassa maastoa
Hannu Harhama / Yle

Jokioisilla Lounais-Hämeessä vihmottaa sadetta, kun vitosluokkalaiset eräkurssilaiset lähtevät metsään. Lenkkipolulla he vielä lompsottelevat hiljakseen, mutta kun pääsevät metsään, kovenee vauhti. Metsä innostaa, se tuntuu tutulta, mukavalta ja mielenkiintoiselta paikalta. Kukaan nuorista ei kilju eikä heittele roskia maahan.

Kun koululaiset saavat luvan kuvaamiseen, moni tytöistä menee kyykkyyn sammaleeseen kuvaamaan. Pojat säntäävät kauemmaksi puiden taakse. Vitoset keskittyvät täysin kuvaamiseen. Tärkeintä näyttää olevan luonnossa oleminen ja sen dokumentointi.

Tammenlehtiä vastavalossa
Samuel Aaltonen

Paanan koulun 5-luokkalainen Samuel Aaltonen kertoo oppineensa vähän kaikenlaista luonnosta – ja siitä, että luontoa pitää kohdella hyvin ja suojellen. Metsää ei saa roskata eikä luontoa saa vahingoittaa, hän tietää.

Luka Lakanmaata taas kiinnostavat eläimet ja niiden pärjääminen luonnossa.

– Tykkään vaan ihan kävellä metsässä ja samalla ottaa lähikuvia kasveista ja kukista. Talvella otan maisemakuvia. Metsässä on niin rauhallista, ja täällä voi nauttia luonnosta, sanoo Luka Lakanmaa.

Maija Luoma alkaa puhua jo metsästämisestäkin.

– En oikeastaan haluaisi, että eläimiä metsästetään, mutta varmasti se on metsästäjien mielestä hyvä valinta, sanoo Maija Luoma.

Aamukastetta lehdillä
Luka Lakanmaa

Nuorilla on jo paljon teoriaa eränkäynnistä

Pääosa Hyvä Erä -kurssista on kuitenkin opetettu luokassa. Tavoitteena on antaa peruskoululaisille tietopaketti luonnonsuojelusta ja riistanhoidosta. Nuorille on jaettu teoriaa metsästä, luonnosta, oikeasta käyttäytymisestä metsässä, riistanhoidosta, eläimistä ja luonnon harrastusmahdollisuuksista.

Oppilaita ja aikuisia koululuokassa
Hannu Harhama / Yle

Jokioisten eräkurssin tekee ainutlaatuiseksi se, että kurssin vetäjät tulevat sekä metsästäjien että luontoihmisten leireistä ja tavoitteena on jakaa tasapuolista tietoa eräopeista. Tasapuolisen tiedon toivotaan hälventävän luontoihmisten ja metsästäjien välille herkästi leimahtavia näkemyseroja.

Reilun viidentuhannen asukkaan Jokioisista pilotin toivotaan leviävän koko maahan, jotta kasvava sukupolvi ei lokeroituisi eri poteroihin ja kiistelisi keskenään.

Luontoharrastaja: on hyvä antaa nuorille monipuolista tietoa

Kurssilla luontoharrastusta edustava Hyvä Erä -kouluttaja Riika Oksanen on pitkälle edennyt lintuharrastaja, joka parhaillaan opettelee rengastamaan petolintuja. Hän on myös aktiivinen luontokuvaaja.

Oksanen on innostunut mahdollisuudesta, että lapset innostuvat luonnosta ja että lapsille saadaan tuotua luontotietoa monipuolisesti.

– On hyvä, että luontotietoa annetaan useammasta eri näkökulmasta. Itse käyn lapsien kanssa läpi teemaa ihminen ennen ja nyt. Kerron, miten me olemme joskus olleet osa luontoa. Käymme lasten kanssa läpi myös niitä pelkoja, joita luonto saattaa lapsissa herättää. Ei ole kenenkään etu, että luonto pelottaa.

Kurssilla käydään läpi myös sitä, miten lapset voivat omilla arkipäiväisillä teoillaan vaikuttaa luonnon hyvinvointiin. Oksanen opettaa myös kuvaamista.

Riika Oksanen sanoo, että luonnonsuojelijoiden ja metsästäjien erimielisyydet tulevassa sukupolvessa hälvenevät, kun asioita ei aseteta vastakkaisiksi vaan niistä puhutaan rinnakkain.

– Me emme nosta vastakkainasettelua esiin ylipäätään. Sen sijaan me olemme yhdessä kertomassa monipuolisesta harrastusmahdollisuudesta ja siitä, millä tavalla myös riistanhoitotyö on luonnonsuojelua. Kerromme luonnonsuojelua ja riistanhoitoa yhdistävistä tekijöistä.

Riistanhoidon tavoitteet pitkälti samanlaisia

Hyvä Erä -kurssilla metsästäjiä edustaa muun muassa yksi maan harvoista riistamestareista. Jukka Roisko sanoo, että nykylapselle on ollut aika uutta se, miten metsässä pitää käyttäytyä ja mitä siellä saa tehdä.

– Kurssilla sekä luonnonsuojelu- että riistaväki vievät lapsille lähes samaa viestiä. Tavoitteet sekä luonnonsuojelupuolella että riistanhoitajilla ovat loppujen lopuksi aivan samat. Tarkoituksenahan ei ole missään nimessä tyhjentää metsää mistään eläimestä vaan pitää huolta siitä, että kannat säilyvät elinvoimaisina, muistuttaa Jukka Roisko.

Suomen Luonnonsuojeluliitossa Hyvä Erä -kurssista innostutaan ja sitä pidetään hyvänä. Liitto ei katso pahalla kestävää metsästystä ja 10 prosenttia jäsenistä on metsästäjiä. Erityisasiantuntija Tapani Veistola muistuttaa, että pintaan nousevat erimielisyydet johtuvat loppujen lopuksi ylilyönneistä, joita aiheuttaa vain ehkä prosentti metsästäjistä. Jokioisten kurssi kuulostaa järkevältä lähestymistavalta, sanoo Veistola.

Luonto-liitto ei ota Jokioisten malliin kantaa sillä perusteella, ettei ole perehtynyt kurssin sisältöön.