Terrafamen Sotkamon kaivokselle jälleen tuotantoennätys, akkukemikaalitehtaan pohjatyöt jo käynnissä

Akkukemikaalitehtaan rakentaminen on varmistunut, ja tehtaan maanrakennustyöt ovat jo käynnissä. Kaivoksen tuotanto on nyt saavuttanut tason, jota suunniteltiin Talvivaaran aikana.

Terrafame
Terrafamen kaivosaluetta Sotkamossa.
Terrafamen Sotkamon kaivos toimii nyt kuten alunperin suunniteltiin.Niko Mannonen / Yle

Terrafame rakentaa Sotkamoon monimetallikaivoksen yhteyteen akkukemikaaleja valmistavan tehtaan. Yhtiö kertoi rakentamispäätöksestä tänään torstaina.

Tehtaan pohjatyöt ovat jo käynnissä ja ympäristövaikutusten arviointi meneillään. Ympäristölupaa akkukemikaalitehtaalle haetaan ensi vuoden alussa.

Terrafamen tavoitteena on, että tehdas valmistuu vuoden 2020 lopulla. Kaupallinen tuotanto halutaan aloittaa vuoden 2021 alussa.

– Tehdas kasvattaa yhtiön liikevaihtoa noin 200 miljoonaa euroa vuodessa. Myös Kainuulle ja koko Suomelle akkukemikaalitehtaan rakentaminen ja tuotannon käynnistäminen tuovat huomattavia positiivisia talousvaikutuksia, kertoo Terrafamen toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen.

Terrafame sai viime vuonna Suomen valtion lisäksi osaomistajiksi Galenan, Trafiguran ja Sammon. Samalla yhtiö kertoi tutkivansa mahdollisuuksia jalostaa materiaalia sähköautojen akkuihin.

Terrafame kertoi tänään torstaina, että akkukemikaalitehtaan pääteknologioita koskevat sopimukset avaintoimittajien kanssa on jo solmittu. Tehtaan suunnittelijaksi ja rakentajaksi on valittu Sweco.

Ilmastopolitiikka tukee akkuhanketta

Eurooppaan tarvitaan paljon lisää sähköautoja, jotta EU:n liikenteelle asetetut ilmastotavoiteet saavutetaan. Euroopan sähköautojen akkujen tarve tullaan täyttämään eurooppalaisella tuotannolla, kertoo Suomen Malmijalostus Oy:n toimitusjohtaja Matti Hietanen.

– Tässä piilee isoja mahdollisuuksia Sotkamolle ja Terrafamelle. Viimeisintä akkuteknologiaa hyödyntävä sähköauto kohtuullisen kokoisella akulla vaatii yli 50 kilogrammaa nikkeliä, melkein 10 kg litiumia ja 6,5 kg kobolttia.

Terrafamen työntekijöitä tehtaalla.
Terrafamen liikevaihto ylitti heinä–syyskuussa koko viime vuoden liikevaihdon.Julia Sieppi / Yle

Suomi on ainoa EU-maa jossa on koboltin kaivostuotantoa, muistuttaa Hietanen.

– Suomi tulee myös olemaan ensimmäinen EU-maa, jossa on litiumin kaivostuotanta. Lisäksi Suomi on jo nyt euroopan suurin nikkelin tuottaja, joten meillä on valtavasti potentiaalia.

Akkukemikaalitehdas on investointi Terrafamen nykyisen päätuotteen eli nikkelikobolttisulfidin jatkojalostamiseksi nikkelisulfaatiksi ja kobolttisulfaatiksi, joita käytetään litium-ioniakkujen valmistuksessa.

Tehtaan vuosittainen tuotantokapasiteetti on 170 000 tonnia nikkelisulfaattia ja 7 400 tonnia kobolttisulfaattia.

– Terrafamesta tulee maailmanlaajuisestikin tarkasteltuna huomattava akkukemikaalien, erityisesti nikkelisulfaatin tuottaja, Matti Hietanen korostaa.

Sotkamon kaivos toimii nyt kuten Talvivaaran aikaan suunniteltiin

Terrafamen Sotkamon monimetallikaivoksen tuotanto paranee edelleen. Heinä–syyskuussa 2018 kaivos tuotti jälleen liikevoittoa 4,7 miljoonaa euroa. Nikkeliä tuotettiin 7 326 tonnia ja sinkkiä 16 530 tonnia.

– Tuotantomäärät ovat nyt sillä tasolla, joita alunperin suunniteltiin saavutettavaksi vuonna 2015 edellisen toiminnanharjoittajan aikana, kertoo Terrafamen toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen.

Yhtiön liikevaihto oli heinä–syyskuussa 86 miljoonaa euroa, eli liikevaihto ylitti koko viime vuoden liikevaihdon.