Kouvolan suunnitelmat tapahtumakeskuksesta yhä auki – työryhmän vetäjä: Mansikka-ahon urheiluhallin jatkosta keskusteltava myös

Rautatieaseman yhteyteen on suunniteltu tapahtumakeskusta, jossa voisi järjestää esimerkiksi konsertteja ja kokouksia.

Kouvola
Kouvolan matkakeskuksen bussikatos
Pyry Sarkiola / Yle

Kouvolan kaupungin suunnitelmat rautatieaseman yhteyteen suunnitellusta tapahtumakeskuksesta ovat tarkentumassa lähiaikoina.

Kaupunki on vienyt hanketta yksin eteenpäin sen jälkeen, kun rakennusyhtiö Jatke vetäytyi projektista alkukesästä.

Poliitikoista ja virkamiehistä koostuvan työryhmän olisi alkuperäisen aikataulun mukaan pitänyt jo tehdä ehdotuksensa tapahtumakeskuksen jatkosta. Nyt ehdotuksen on tarkoitus tulla kaupunginhallitukseen vielä tämän vuoden puolella.

Tutustumisretkiä lähikaupunkeihin

Tapahtumakeskuksessa voisi järjestää muun muassa konsertteja, kokouksia ja muita tapahtumia. Lisäksi rakennukseen on kaavailtu asuntoja ja liiketiloja. Ideoita varten työryhmä on käynyt tutustumassa vastaaviin tiloihin Lappeenrannassa, Mikkelissä ja Lahdessa.

Työryhmän puheenjohtaja Jukka Nyberg (sd.) sanoo, että tapahtumakeskuksen suunnitteluun tarvittaisiin lisää liikunta-alan osaamista. Samalla hän nostaa esiin nykyisen Mansikka-ahon urheiluhallin, jonka tilat ovat jäämässä liian pieniksi.

– Se pitäisi ottaa mukaan tähän samaan keskusteluun. Nykyiset tilat ovat niin pienet ja vaatimattomat, Nyberg toteaa.

Työryhmän jäsen Janne Wall (kesk.) on samaa mieltä siitä, että Mansikka-aho on jäämässä liian pieneksi. Urheiluhallin paikka ei kuitenkaan hänen mielestään ole välttämättä osana tapahtumakeskusta.

Muuten Wall korostaa tilojen muunneltavuutta, jotta keskuksessa voisi järjestää mahdollisimman laajasti erilaisia tapahtumia.

Kumppani haussa

Tapahtumakeskuksen kustannuksia vielä vaikea arvioida, koska sisältö on vielä auki. Jukka Nyberg sanoo, että suunnitelmiin pitää jättää mahdollisuus myöhempiä laajennuksia varten, jos mukaan saadaan yksityinen kumppani.

– Nythän mennään sellaisella vauhdilla, että mukana on vain julkista rahaa. Kaupungilla on suunnitelmia investoinneista satojen miljoonien eurojen edestä ja niitä pitäisi jotenkin aikatauluttaa. Tällaisena tavallisena taatelintallaajana mietityttää, mikä on kaupungin kantokyky, sanoo Nyberg.

– Lakisääteisyyden näkökulmasta tämä ei ehkä ole ykkösjuttu, mutta kaupungin vetovoimaisuuden ja elinvoimaisuuden kannalta tällä on merkitystä, sanoo puolestaan Janne Wall.

Alkukesästä nousi esiin myös ajatus Kouvolan teatterin siirtymisestä osaksi tapahtumakeskusta. Nykyinen teatterirakennus on huonossa kunnossa. Teatterin uudisrakentamiseen tai remonttiin on myönnetty jo valtion tukea 4,5 miljoonaa euroa.

Tapahtumakeskusta on koko ajan soviteltu rautatieaseman yhteyteen. Työryhmässä on kuitenkin noussut esiin myös se vaihtoehto, että keskuksen voisi rakentaa entisen Yhteiskoulun tontille kaupungin keskustaan. Koulu tuhoutui tulipalossa vuonna 2014.