1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Nato harjoittelee Norjassa, Putin varoitti ohjussopimuksen irtisanomisesta, maanteillä siirrytään talvinopeuksiin

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
F-18 Super Hornet laskeutuu lentotukialukselle
NATOn pääsihteeri Jens Stoltenberg katselee F-18 Super Hornetin laskeutumista USS Harry S. Trumanin kannelle. Lentotukialus osallistuu Trident-sotaharjoitukseen Norjan vesillä.Johan Falnes / EPA

Norjassa alkaa Naton suuri sotaharjoitus

Trident eli Atrain-nimiseen sotaharjoitukseen osallistuu 50 000 sotilasta, ja muun muassa 65 laivaa ja 250 lentokonetta. Harjoituksia käydään Norjassa, Ruotsissa, Islannissa ja Suomessa sekä Pohjois-Atlantin ja Itämeren alueilla, Mukana on 29 Naton jäsenmaata sekä Suomi ja Ruotsi. Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan harjoitukset ilmentävät, miten läheinen suhde kumppanuusmailla - Suomella ja Ruotsilla on - sotilasliittoon.

Putin varoitti Yhdysvaltoja ohjussopimuksen irtisanomisesta

Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti keskiviikkona, että jos Yhdysvallat aikoo irtisanoa INF-sopimuksen, niin Venäjä määrittelee keskipitkän matkan ohjuksilleen uudet kohteet Euroopasta.Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi viikonloppuna, että Yhdysvallat aikoo irtisanoa lyhyen kantaman ydinohjukset kieltävän INF-sopimuksen. Trumpin mukaan Venäjän on rikkonut sopimusta toistuvasti. Putin katsoo, että aserajoitussopimuksen hylkääminen johtaisi uuteen asevarustelukilpailuun.

Vladimir Putin puhuu.
Vladimir Putin puhui lehdistötilaisuudessa Kremlissä keskiviikkona.Sergei Chirikov / EPA

Lappiin ennätysmäärä ulkomaanlentoja

Jo viime vuonna Lapissa puhuttiin lentoliikenteen supertalvesta, mutta ennätykset paukkuvat jälleen. Lapin viidelle lentokentälle saapuu joulukuussa noin 680 ulkomaanlentoa, kun lentojen varausluku oli viime vuonna 652. Pääosa lennoista on charter- eli tilauslentoja. Rovaniemelle lennetään kolmestatoista eri maasta, Kittilään 12:sta ja Ivaloon kuudesta eri maasta. Kotimaan lentojen osuus kasvaa joulukuussa kymmenen prosenttia.

Rovaniemen lentokentän aula.
Rovaniemelle lennetään kolmestatoista eri maasta.Finavia

Talvinopeudet käyttöön maanteillä

Liikenteen nopeusrajoitukset laskevat talvilukemiin tämän ja huomisen päivän aikana. Maanteillä nopeus laskee 80 kilometriin tunnissa. Satasen rajoitus jää voimaan osalla vähäliikenteisistä teistä. Huonokuntoisilla tai vilkkailla teillä rajoitus putoaa 70 tai 60 kilometrin tuntivauhtiin. Vaihtuvien rajoitusten osuuksilla saa edelleen ajaa 120 kilometrin tuntivauhtia valoisassa ja hyvässä kelissä marraskuun loppuun asti.

Nopeusrajoituskylttiä vaihdetaan talvinopeukselle.
Yle

Ajokeli voi olla huono

Yöllä on satanut paikoitellen lunta maan keskiosassa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Etelämpänä on tullut räntää. Aamulla ajokeli on huono monin paikoin maan etelä- ja länsiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaalla. Päivällä tulee vesi- ja räntäkuuroja maan etelä- ja keskiosassa. Lue lisää säästä täältä.

Torstain sääkartta.
Yle Sää
Lue seuraavaksi