UPI:n Aaltola: Epäillyt pommipaketit tulehduttavat välivaalien kiihkeää ilmapiiriä entisestään

Aaltolan mukaan matkijat saattavat intoutua ottamaan mallia toiminnasta, jolloin voi syntyä pommipakettien kierre.

Yhdysvaltalaiset poliitikot
Pommikoira Time Warner Centerin ulkopuolella New Yorkissa.
Pommipaketit tulevat todennäköisesti vaikuttamaan Yhdysvaltain välivaalien kampanjointiin kärjistävästi.Spencer Platt / AFP

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola arvioi, että eturivin poliitikoille ja vaikuttajille lähetetyt epäillyt pommipaketit tulevat entisestään kärjistämään jo kiihkeää tunnelmaa ennen marraskuun alun välivaaleja.

Vastaanottajiksi valikoitui henkilöitä ja tahoja, jotka ovat olleet erityisesti presidentti Donald Trumpin hampaissa. CNN:n ja Hillary Clintonin haukkuminen on ollut Trumpin puheissa toistuva elementti.

– Profiili sopii henkilöön tai tahoon, joka vihaa Yhdysvaltojen liberaalia osaa ja sen kärkihahmoja.

Vaalikeskustelu Yhdysvalloissa on viime päivinä pyörinyt suureksi osaksi Yhdysvaltoihin pyrkivän tuhansien ihmisten siirtolaiskaravaanin ympärillä. Aaltola arvioi, että pommilähetykset ottavat jatkossa hallitsevan paikan julkisuudessa.

– Vaarana on, että tämä stimuloi kopioivaa käytöstä.

Sama ilmiö nähtiin myös vuoden 2001 iskujen jälkeen, kun Yhdysvalloissa lähetettiin pernaruttokirjeitä. Oikeita kirjeitä oli kymmenkunta, mutta niiden lisäksi erilaisia jauhekirjeitä lähetettiin satoja.

Lue lisää:

Mitä Yhdysvalloissa paljastuneesta epäiltyjen pommipakettien sarjasta tiedetään nyt? Vastaanottajissa nimekkäitä demokraatteja, lähettäjä yhä tuntematon

Clintonille, Obamalle ja CNN:n toimitukseen räjähteitä – New Yorkin poliisi: Yhteys Sorosille lähetettyyn pommiin