1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. asevarustelu

Putin: Jos Yhdysvallat vetäytyy INF-sopimuksesta, niin Venäjä reagoi siihen välittömästi

Putinin mielestä aserajoitussopimuksen hylkääminen veisi suurvallat taas asevarustelukilpaan.

asevarustelu
Vladimir Putin puhuu.
Vladimir Putin puhui lehdistötilaisuudessa Kremlissä keskiviikkona.Sergei Chirikov / EPA

Venäjän presidentti Vladimir Putin varoitti keskiviikkona, että jos Yhdysvallat aikoo irtisanoa INF-sopimuksen, niin Venäjä aikoo reagoida asiaan välittömästi. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että venäläisille keskipitkän matkan ohjuksille määritellään uudet kohteet Euroopasta.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi viikonloppuna, että amerikkalaiset aikovat irtisanoa INF-sopimuksen, joka solmittiin entisen Neuvostoliiton kanssa vuonna 1987.

Trumpin mukaan Venäjä on rikkonut sopimusta jatkuvasti.

Presidentti Putinin mukaan aserajoitussopimuksen mitätöinti johtaisi uuteen asevarustelukilpailuun.

– En ymmärrä, miksi meidän pitäisi asettaa Eurooppa vakavaan vaaraan. En näe siihen mitään syytä. Se ei ole meidän valinta.

INF-sopimuksen tarkoituksena oli 30 vuotta sitten lisätä turvallisuutta maailmassa, kieltämällä lyhyen kantaman ydinohjukset, jotka olisivat kohteissaan muutamassa minuutissa.

”Haluamme tehdä yhteistyötä”

Venäjän presidentti ei halua, että Eurooppa olisi uudelleen samassa tilanteessa kuin kylmän sodan aikana. Silloin sekä Yhdysvallat että Venäjä sijoittivat Euroopan mantereelle keskipitkän matkan ohjuksia.

– Jos Yhdysvallat vetäytyy INF-sopimuksesta, niin meidän on vastattava samalla mitalla takaisin, Putin totesi.

Trumpin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton vieraili alkuviikosta Moskovassa keskustelemassa presidentti Putinin, ulkoministeri Sergei Lavrovin sekä hänen kollegansa Nikolai Patrushevin kanssa sopimukseen tehtävistä muutoksista.

Boltonin mukaan Washington ei ole vielä muodollisesti perunut sopimusta, mutta hän on hyvin skeptinen sen suhteen, että sopimus voitaisiin vielä pelastaa.

Venäjän presidentti tapaa amerikkalaisen virkaveljensä Pariisissa marraskuussa ja aikoo silloin keskustella lisää INF-sopimuksesta ja sen tulevaisuudesta.

– Haluamme tehdä yhteistyötä amerikkalaisten kumppaneidemme kanssa ilman hysteriaa, Putin totesi.

Lue myös:

Trumpin neuvonantaja Bolton maratontapaamisissa Moskovassa: tapetilla Start-sopimuksen jatko – tiistaina tapaaminen Putinin kanssa

Putin ja Trump aikovat tavata Pariisissa marraskuussa

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi