1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lakot

Lappset Group: Lakon vaikutukset pelättyä pienemmät

Rovaniemen tehtaalla on onnistuttu tekemään työt odotettua nopeammin, kertoo Lappsetin toimitusjohtaja Tero Ylinenpää.

Lakko voi vaikuttaa seuraavien viikkojen toimituksiin, arvioidaan Lappset Groupista. Kuva: Juha Mäntykenttä / Yle

Torstaina alkaneen lakon vaikutukset rovaniemeläisen leikkivälinevalmistaja Lappset Groupin toimintaan ovat jäämässä pelättyä pienemmiksi.

Lappsetin toimitusjohtaja Tero Ylinenpää arvioi vielä viime perjantaina, että Teollisuusliiton ja ammattiliitto Pron lakko todennäköisesti pysäyttäisi suurimman osan Rovaniemen tehtaan tuotannosta. Nyt Ylinenpää kertoo, että tuotanto ei kärsikään työtaisteluista, sillä tehtaan väki on onnistunut tekemään työt ennakoitua nopeammin.

– Lisäksi sen verran monta työntekijää on ilmoittanut lakosta huolimatta tulevansa töihin, että saamme tämän viikon toimitukset todennäköisesti kaikki hoidettua. Suurin huoli on muutamien ensi viikon toimituksien suhteen. Silloin voi jäädä muutama toimitus lähtemättä, Ylinenpää sanoo.

Toimitusjohtaja kertoo, että yhtiö varautui lakkoon ja suunnitteli siirtävänsä muun muassa Viron Tallinnasta muutaman henkilön auttamaan Rovaniemelle. Nyt tämä ei kuitenkaan ole tarpeen.

– Olen todella tyytyväinen tähän lappsettilaiseen yhteishenkeen, toimitusjohtaja kiittelee.

Lakko ei pysäytä pesulaa Sodankylässä

Teollisuusliiton lakon kohteena on Lapissa myös Comforta Oy:n pesula Sodankylässä. Comfortan omistavan Lindströmin toimitusjohtaja Juha Laurio lupaa, että pesulan asiakkaat eivät kärsi työtaistelusta.

– Poikkeusjärjestelyillä, jotka on sovittu yhdessä työntekijöidemme kanssa, pystymme huolehtimaan että asiakkaamme eivät kärsi tästä puhtaasti poliittisesta ay-liikkeen junailemasta lakosta, Laurio sanoo.

Sen sijaan Stora Enson Kemin Veitsiluodon sahan tuotanto ja toimitukset keskeytyvät lakon takia kolmeksi päiväksi.

Teollisuusliitto ja ammattiliitto Pro aloittivat torstain vastaisena yönä kolmen vuorokauden lakon. Teollisuusliiton lakon kohteeksi on valittu neljä yritystä Lapissa. Lisäksi ammattiliitto Pron lakon kohteena on Lappset Group. Liitot vastustavat työtaistelulla hallituksen lakiesitystä irtisanomisten helpottamisesta pienissä yrityksissä.