1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pommit ja räjähdykset

Yhdysvalloissa tutkitaan uusia pommilähetyksiä – Trump syytti median "loppumatonta vihaa" pommikampanjasta

Viranomaisten mukaan kahden päivän aikana on lähetetty todennäköisesti ainakin kahdeksan kirjepommia.

Poliisi eristi CNN:n rakennuksen New Yorkissa keskiviikkona sen jälkeen, kun tiloista löydettiin pommi. Kuva: Justin Lane / EPA

Yhdysvaltain liittovaltion tutkijat uskovat, että maan edelliselle varapresidentille Joe Bidenille on lähetetty kirjepommi.

Biden ei itse saanut pommia, koska sen osoite oli ilmeisesti kirjoitettu väärin ja se palautettiin postissa lähettäjälle.

Kalifornialainen, demokraattinen kongressiedustaja Maxine Waters on saanut peräti kaksi epäilyttävää pakettia.

Eilen ja toissapäivänä pommeja oli lähetetty entiselle presidentille Barack Obamalle, entiselle ulkoministerille ja demokraattien presidenttiehdokkaalle Hillary Clintonille, CIA:n entiselle johtajalle John Brennanille, jolle osoitettu pommi tosin lähetettiin uutiskanava CNN:n New Yorkin toimistolle.

Lisäksi pommin sai demokraattien kongressiedustaja Debbie Wasserman Schultzille. Uutiskanava CNN:n mukaan paketti oli alun perin osoitettu entiselle oikeusministerille Eric Holderille, mutta osoite oli väärin ja paketti lähti Wasserman Schultzin toimistolle, sillä Wasserman Schultz oli ilmoitettu paketin lähettäjäksi.

Suursijoittaja George Soros sai pommin postilaatikkoonsa jo maanantaina.

Yksikään pommi ei ole räjähtänyt.

Trump: Median lopetettava vihanpitonsa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja monet muut amerikkalaispoliitikot ovat tuominneet poliitikoille lähetyt pommit.

Varapresidentti Mike Pence tuomitsi teot tviitissään ja kutsui niitä pelkurimaisiksi. Presidentti Donald Trump lainasi Pencen tviittiä ja kertoi olevansa täysin samaa mieltä. Myöhemmin Trump sanoi, että tapaukset tutkitaan perusteellisesti.

Trump piti myöhemmin illalla kampanjapuheen Wisconsinissa. Puheessaan hän syytti häntä kritisoineita tiedotusvälineitä ja antoi ymmärtää pitävänsä niitä syypäinä pommeihin.

[...]tiedotusvälineillä on myös vastuu käyttää sivistynyttä äänensävyä ja lopettaa ainainen vihanpito ja jatkuvat hyökkäykset negatiivisilla ja usein väärillä uutisilla. Heidän täytyy lopettaa, Trump painotti.

Valkoisessa talossa vallitsee täydellinen ymmärryksen puute siitä, kuinka vakavia seuraamuksia heidän jatkuvilla, mediaan kohdistuvilla hyökkäyksillään on, sanoi CNN:n johtaja Jeff Zucker.

Viime viikolla Valkoisen talon kirjeenvaihtajien yhdistys syytti Trumpia väkivaltaan kannustamisesta, kun tämä oli kehunut kongressiedustajaa, joka oli hyökännyt toimittajan kimppuun.

Mitä Yhdysvalloissa paljastuneesta epäiltyjen pommipakettien sarjasta tiedetään nyt? Vastaanottajissa nimekkäitä demokraatteja, lähettäjä yhä tuntematon