Opiskelijoille rakennetaan lisää yhteisöllisiä asuntoja Kuopioon

Uusiin rakennuksiin tulee yksiöitä ja yhteisiä tiloja asukkaiden käyttöön.

Havainnekuva Minarin talosta. Kuva: Kuopas

Opiskelijoille rakennetaan Kuopioon lisää yhteisöllisiä asuntoja. Uudet rakennukset tulevat keskustassa Minna Canthin katu 27:ssä sijaitsevaan Minariin ja Puijonlaaksossa Taivaanpankontie 15:teen.

– Tämä uutinen kuulostaa tosi mahtavalta. Opiskelijoiden keskuudessa yksinäisyys on aika yleinen on ongelma, ja parhaimmillaan tällainen asumisratkaisu ehkäisee sitä, iloitsee Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Juuso Sikiö.

Molemmissa paikoissa vanhat rakennukset puretaan. Niiden tilalle rakennettaviin taloihin tulee yksiöitä ja yhteisiä tiloja asukkaiden käyttöön. Minariin tulee 52 yksiötä ja Taivaanpankontielle 105 yksiötä.

– Samoilijantielle valmistuneesta yhteisöllisestä asumismuodosta on tullut valtavan hyvää palautetta. Suomalaisten makuun on se, että on oma asunto, mutta myös yhteinen tila ja mahdollisuus viettää aikaa yhdessä, selittää Kuopaksen toimitusjohtaja Tuula Vartiainen.

Sikiön mukaan Puijonlaakson uudet asunnot ovat aiheuttaneet ihastunutta ihmettelyä.

– Sellaista on korviin kantautunut, että vau, voiko näinkin asua ja onpa siistiä ja hienoa. Se on tietysti mielenkiintoista nähdä, että säilyykö ihastunut hämmästely, kun mennään kaksi vuotta eteenpäin.

Yksiöistä on Puijonlaaksoon valmistuneiden uusien asuntojen jälkeenkin Kuopaksella huutava pula. Opiskelijoiden siirtyminen Kelan yleisen asumistuen piiriin on aiheuttanut sen, ettei perheasuntoja enää haeta kimppakämpäksi, Vartiainen kertoo.

Myös Sikiö sanoo, että soluasuminen vähenee.

– Opiskelijat haluavat asua hyvien kulkuyhteyksien lähellä ja kaupunkien keskustoissa. Opiskelijat kaipaavat oikeastaan samanlaisia asuntoja kuin muutkin eli toimivia, viihtyisiä ja kohtuuhintaisia asuntoja.

Vartiaisen mukaan 70 prosenttia kesällä asuntoa hakeneista opiskelijoista halusi yksiön. Heinäkuussa yksiötä jonotti edelleen 600 opiskelijaa. Kuopaksen asuntopaikoista reilut 25 prosenttia on yksiöitä.

Uudet asunnot keskustaan ja Puijonlaaksoon valmistuvat Vartiaisen mukaan loppuvuoden 2019 ja alkuvuoden 2020 välisenä aikana. Vanhoja rakennuksia aletaan purkaa ensi vuonna loppukeväästä.

Uusista yhteisöllisistä asunnoista opiskelijoille kertoi ensimmäisenä Savon Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Havainnekuva Taivaanpankontien uudesta rakennuksesta. Kuva: Kuopas

Artikkeliin lisätty 25.10.2018 9:57 Juuso Sikiön kommentit