YIT- ja SRV-rakennusyhtiöiden tulos heikkeni – SRV:lle kauppakeskus Redi oli odotettua kalliimpi

YIT uskoo, että tulos paranee vahvan tilauskannan ansiosta.

Tulostiedot
Kauppakeskus Redin ja Majakan työmaa.
SRV:n tappiollisen tuloksen takana on Helsingin Kalasatamaan syyskuussa avattu Redi-kauppakeskus, jonka kustannukset ovat olleet ennakoitua korkeampia.Timo Korhonen / AOP

Rakennusyhtiö YIT:n oikaistu liikevoitto laski heinä-syyskuussa 53,8 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 66,1 miljoonasta eurosta. Liikevaihto laski 8 prosenttia 979,2 miljoonaa euroon. Samaan aikaan yhtiön tilauskanta vahvistui 14 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan.

Toimitusjohtaja Kari Kauniskankaan mukaan tulos oli ennakoitu.

– Yhtiön tilauskanta on erittäin vahva, mikä antaa hyvät näkymät loppuvuodelle ja koko ensi vuodelle.

Yhtiö kertoo, että Venäjän asuntokohteiden oikaistu liikevoitto oli huono. Suomen sekä Keski- ja Itä-Euroopan osalta oikaistu liikevoitto jäi viime vuoden vastaavaa aikaa matalammalle tasolle, vaikka asuntoja valmistui vertailukautta enemmän.

– Tämä johtuu vähäisistä valmistumisista Helsingin seudulla sekä valmistuneiden asuntojen selvästi pienemmästä keskipinta-alasta, Kauniskangas sanoo tiedotteessa.

YIT:n osakekurssi oli torstaina iltapäivällä noin 3,8 prosentin laskussa Helsingin pörssissä.

SRV tappiolle

Rakennusyhtiö SRV:n operatiivinen liiketulos painui 3,1 miljoonaa euroa tappiolle heinä-syyskuussa. Viime vuonna vastaavaan aikaan yhtiö teki 8,4 miljoonan euron operatiivisen liikevoiton.

Yhtiö kertoo, että tappiollisen tuloksen takana on Helsingin Kalasatamaan syyskuussa avattu Redi-kauppakeskus. Sen kustannukset ovat olleet ennakoitua korkeampia.

– Uskomme että vaikein vaihe on nyt takana, kun REDIn kauppakeskus ja parkkihalli valmistuivat suunnitellusti syyskuun lopulla, toimitusjohtaja Juha Pekka Ojala kertoo tiedotteessa.

SRV kertoo, että liikevoittoa ovat nakertaneet myös markkinatilanteen takia nousseet kustannukset sekä pidentyneet toimitusajat.

Yhtiö antoi jo syyskuussa tulosvaroituksen, jonka mukaan konsernin tämän vuoden tuloksen odotetaan jäävän tappiolliseksi ja liikevaihdon arvioidaan laskevan viimevuotisesta 1,1 miljardista eurosta. Ensi vuoden näkymistä yhtiö odottaa myönteisempiä.

Juttua päivitetty 25.10. klo 9.16: Lisätty tietoja SRV:n tuloksesta.

Otsikkoa korjattu 25.10. klo 9.45: YIT:n tulos laski, mutta yhtiö ei ollut tappiollinen, kuten otsikossa aiemmin todettiin.

Juttua päivitetty 25.10. klo 13.43: Lisätty tietoja YIT:n tuloksesta.