Pohjois- ja Etelä-Korean suhteet lämpenevät – rajakaupungista poistettiin aseet ja miinat

Panmunjomia vartioivilla sotilailla ei enää ole aseita.

Pohjois-Korea
Aseistettuja eteläkorealaisia sotilaita Panmunjomissa.
Aseistettuja eteläkorealaisia sotilaita Panmunjomissa huhtikuussa 2018.Jeon Heon-Kyun / EPA

Pohjois- ja Etelä-Korea sekä paikallinen YK:n toimisto ilmoittavat saaneensa valmiiksi Panmunjomin rajakaupungin riisumisen sotilaallisista laitteista.

Panmunjomista on purettu sotilaiden vartiopisteet ja miinoitteet. Raja-asemaa vartioi jatkossa kummastakin maasta 35 sotilasta, joilla ei ole ampuma-aseita.

Panmunjom on Pohjois- ja Etelä-Korean välisellä 250 kilometriä pitkällä rajalla ainoa piste, missä sotilaat ovat voineet nähdä toisensä lähietäisyydeltä. Rajaseutu on ollut molemmin puolin äärimmäisen voimakkaasti varusteltu.

Suhteet parantuvat nopeasti

Maiden suhteiden lämpeneminen on viime vuosina edennyt nopeasti. Molempien maiden johtajat, Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ja Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in, tapasivat alkuvuodesta Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin.

Lisäksi Kim ja Moon ovat tavanneet tänä vuonna toisensa kahdesti Panmunjomissa.

Viimeisimmässä tapaamisessa syyskuussa miehet sopivat, että Panmunjom riisutaan aseistuksesta. Samalla sovittiin, että maiden väliseltä rajalta poistetaan 800 000 maamiinaa. Miinanraivaus saatiin valmiiksi viime viikolla.

Matkailijat saavat liikkua Panmunjomissa entistä vapaammin.

Panmunjomissa on tehty muitakin symbolisia eleitä maiden suhteiden parantamiseksi. Etelä-Korea ilmoitti huhtikuussa lopettaneensa propagandan lähettämisen Pohjois-Koreaan kovaäänisten kautta.

Panmunjom on ollut Koreoiden johtajien tapaamispaikka vuoden 1953 tulitaukosopimuksesta lähtien.

Rajanylityskohta oli demilitarisoitu aina vuoteen 1976 saakka, jolloin rajalla sattui "kirvesmurhatapaus". Pohjois-Korean sotilaat surmasivat kaksi yhdysvaltalaista upseeria, jotka olivat tulleet Pohjois-Korean puolelle aikeenaan kaataa siellä kasvava puu.

Viime vuoden joulukuussa Panmunjomissa sattui ammuskelu, kun pohjoiskorealainen sotilas pakeni raja-aseman kautta Etelä-Koreaan. Pohjois-Korean sotilaat ampuivat häntä, pakenija haavoittui, mutta selvisi hengissä.

Ryhmä pohjoiskorealaisia upseereja matkusti maanantaina Venäjälle. Matka saattaa ennakoida Kim Jong-unin Venäjän-vierailua, uumoilee BBC (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: AFP