Hyppää sisältöön

Suomen Yrittäjät: Työaikalaki remontoitava, ensimmäinen sairauslomapäivä palkattomaksi, mahdollisuus luopua sunnuntaikorvauksista

Suomen Yrittäjien mukaan ehdotetut vaihtoehdot loisivat 10 000–15 000 työpaikkaa.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Suomen Yrittäjät on ehdottanut omia vaihtoehtojaan hallituksen ja ay-liikkeen välisen irtisanomiskiistan ratkaisemiseksi.

Työmarkkinakeskusjärjestöt ehdottivat alkuviikosta määräaikaisten palkkaamisen helpottamista vaihtoehdoksi sille, että hallitus haluaa helpottaa irtisanomista alle kymmenen hengen yrityksissä.

– Jos vaihtoehdoista ei päästä sopuun pikaisella aikataululla, hallituksen on vietävä eteenpäin esitystä irtisanomisen helpottamiseksi aikaisemmin ilmoittamansa aikatulun mukaan, sanoo Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen.

Suomen Yrittäjät tarjoaa tilallle kahta eri vaihtoehtoa.

Ykkösvaihtoehto on työaikalain uudistaminen. Yrittäjät poistaisi paikallisen sopimisen kiellot järjestäytymättömistä yrityksistä.

Luottamusmiespakkoa yrittäjät eivät edelleenkään halua.

Suomen yrittäjät luopuisi lomautetun työntekijän takaisinottovelvollisuudesta. Hallitus on jo lyhentänyt takaisinottovelvollisuuden yhdeksästä kuukaudesta neljään kuukauteen.

Mutta ennen kaikkea yrittäjät haluavat yrityksiin paikallisesti sovittavia työaikajoustoja.

Se tarkoittaisi, että työnantajalla ja työntekijällä olisi mahdollisuus sopia sunnuntaityökorvauksista työnantajan ja työntekijän kesken.

Yrittäjät haluaa, että ensimmäinen sairauslomapäivä olisi palkaton.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen perustelee ehdotusta sillä, että rakennusalalla ensimmäinen sairauslomapäivä menee työntekijän omaan piikkiin.

Yrittäjät ei innostu julkisuudessa esitetystä ehdotuksesta, jossa määräaikaisten palkkaamista helpotettaisiin yrityksissä.

– Olen itsekin tehnyt satoja määräaikaisia työsopimuksia, eikä se se ole työelämässä kaikkein suurin ongelma, Pentikäinen sanoo.

Juttua täsmennetty 25.10. klo 16.49: Alaotsikkoon tarkennettu, että arvio syntyvistä työpaikoista on Suomen Yrittäjien.

.
.