Kuusankosken ammattikoulun paikalla saattaa tulevaisuudessa seistä uusi peruskoulu – isoille kouluille sopivat tontit ovat harvassa

Kouvolassa on pulaa suurista, keskeisellä paikoilla olevista tonteista.

tontit
Kuusankosken vanhaa ammattikoulua puretaan
Rakennuksia on purettu Suomessa 2010-luvulla vuosittain keskimäärin vajaat 5000 kappaletta. Kouvolassa purettiin syksyllä 2018 entinen Kuusankosken ammattikoulu. Juulia Tillaeus / Yle

Tiiliseinä rymähtää maahan pölypilven saattelemana. Sen takaa paljastuu auditorio.

Kuusankosken ammattikoulu palveli opetuskäytössä tasan 40 vuotta. Se jäi tyhjilleen kaksi ja puoli vuotta sitten.

Ammatillinen koulutus uudistuu parhaillaan Suomessa vastaamaan tulevaisuuden työelämän tarpeita. Tähän on pyritty myös Kouvolassa keskittämällä koulutuslinjoja kaupungin keskustaan, jotta eri alojen opintoja olisi helpompi yhdistellä.

Kuusankosken vanhan ammattikoulun purkutyömaa
Suuri osa Kuusankosken vanhasta ammattikoulusta on jo kadonnut.Juha Korhonen / Yle

Lähes 8000-neliöinen ammattikoulu katoaa perustuksiaan myöten loppuvuoden aikana. Joulukuussa jäljellä on ainoastaan tyhjä, kahden ja puolen hehtaarin kokoinen tontti. Opetuskäyttöön kaavoitettu tontti saattaa ammattikoulun purusta huolimatta säilyä alkuperäisessä tarkoituksessaan.

– Tontti on erittäin potentiaalinen. Vieressä on Naukion yhtenäiskoulu, joka on rakennettu 1970-luvulla, kuten vanha ammattikoulukin. Jollain aikavälillä sillekin on tehtävä jotain. Korjataanko vai rakennetaanko jotain uutta? Tässä meillä on lisätilaa koululle, toteaa Kouvolan kaupungin kaavoitusarkkitehti Hannu Purho.

Pienille rakennuksille on tilaa

Kouvolan tulevasta kouluverkosta päätetään ensi kuussa. Selvitystyöryhmä esittää koulujen karsimista lähes puoleen nykyisestä, jolloin niitä olisi 34:n sijaan 18. Myös kaupunginjohtaja on esityksen kanssa samoilla linjoilla.

Päätös tarkoittaisi entistä suurempia kouluja. Suurille kouluille sopivia tontteja ei kuitenkaan ole.

– Meillä on tällaisia isoja tontteja kyllä olemassa, mutta ne ovat väärissä paikoissa. Korttelialueille ei missään nimessä pystytä tekemään niin suuria rakennuksia, eikä niihin mahtuisi piha-alueitakaan lapsille, Purho sanoo.

Pienille rakennuksille voisi löytyä tontteja myös keskustasta.

– Pienille yksiköille löytyy aina tilaa. Siellä on tälläkin hetkellä olemassa olevia kouluja tai päiväkoteja tai julkisia rakennuksia, joiden paikkoja voidaan käyttää, Hannu Purho toteaa.

Kuusankosken vanhan ammattikoulun purkutyömaa
Purkutyömaalla syntyneet rakennusjätteet kierrätetään.Juulia Tillaeus / Yle

Tontteja uusille kouluille saattaisi löytyä Purhon mukaan esimerkiksi Marjoniemestä, kun terveyspalveluja siirtyy uuteen Ratamo-sairaalakeskukseen, sekä Haanojasta, Kaunisnurmesta ja Kymintehtaalta.

– Siinä ne kaupungin ydinkeskustassa olevat kohteet oikeasti ovat. Unohtamatta kuitenkaan Valkealan kirkonkylän koulukeskittymää, josta tulee poikkeuksellinen, monialainen kokonaisuus.

Nyt maan tasalle menevän ammattikoulun lisäksi Kouvolassa on tänä vuonna purettu alakoulut Rekolasta ja Valkealasta. Muita purkusuunnitelmia ei ole, vaikkakin Anjalan koulu on purku-uhan alla.

Rekolan koulu kuvattuna syyskuussa 2018 ennen purkua.
Rekolan koulu kuvattuna syyskuussa ennen sen purkua.Hannu Purho

Uusia tontteja kaupunki saisi hankkimalla lisää maata ja kaavoittamalla sitä opetuskäyttöön. Ydinkeskustassa se ei kuitenkaan onnistu.

''Mahdollisuuksien tontti''

Koululle sopivalta tontilta vaaditaan hyvän sijainnin lisäksi myös muita ominaisuuksia, kuten suojaisuutta ja hyvät liikenneyhteydet. Tontin täytyy olla monikäyttöinen, jotta rakennuksia ja piha-alueita pystytään käyttämään myös iltaisin.

Vaikka Kuusankosken ammattikoulun tontti täyttäisikin vaatimukset, sen uusiokäytöstä päättämisellä ei ole kiire. Se voitaisiin muuttaa väliaikaisesti esimerkiksi urheilukentäksi tai parkkipaikaksi.

– Tärkeintä on se, että tontti säilyy edelleen kaupungin omistuksessa. Tämä on mahdollisuuksien tontti, jota voidaan jatkossa hyödyntää, jos sille on tarvetta, Purho toteaa.

Kun Kuusankosken ammattikoulu on purettu, betonirakenteet jauhetaan kymmeneksi tuhanneksi tonniksi kivimurskaa, jota voidaan käyttää esimerkiksi katujen tai parkkipaikkojen pohjarakenteissa. Sen muodossa koulu saa uuden elämän.

Kuusankosken vanhan ammattikoulun purettuja rakenteita
Betoni murskataan rakeiksi.Juulia Tillaeus / Yle