Obama ja Clinton eivät saaneet räjähdepaketteja ovensa taakse – näin salainen palvelu suojelee entisiä presidenttejä

Yhdysvaltain salainen palvelu suojelee presidenttejä vielä heidän virkakautensa jälkeenkin.

Pommit ja räjähdykset
Poliisi Hillary Clintonin kodin edustalla
Poliisi entisen ulkoministerin Hillary Clintonin kodin edustalla New Yorkissa 24. lokakuuta 2018.Peter Foley / EPA-EFE

Keskiviikon uutinen entiselle presidentille Barack Obamalle ja entiselle ulkoministerille Hillary Clintonille lähetetyistä räjähteistä on nostanut esille kysymyksen entisten presidenttien turvallisuudesta.

Kokosimme yhteen muutaman keinon, joilla entisiä presidenttejä suojellaan.

Elinikäinen turvallisuuspalvelu

Presidentti Obama vahvisti vuonna 2013 lain (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan Yhdysvaltain salainen palvelu suojelee presidenttejä heidän loppuelämänsä ajan. Laki koskee kaikkia entisiä presidenttejä ja heidän puolisoitaan.

Sama laki suojelee entisten presidenttien jälkikasvua 16 ikävuoteen asti.

Edellinen vuonna 1994 säädetty laki takasi salaisen palvelun suojelun vain siihen asti, kunnes virkakauden päättymisestä tuli kuluneeksi 10 vuotta. Melkein kaksi vuosikymmentä myöhemmin maan kongressi alkoi pohtia asiaa uudelleen.

Presidentit saavat myös luopua suojelusta halutessaan. Näin teki muun muassa Richard Nixon vuonna 1985, jolloin hänen virkakautensa päättymisestä tuli kuluneeksi 11 vuotta.

Palvelun budjettia ei ole kerrottu, mutta suojelun hinnan on arvioitu olevan kymmeniä miljoonia dollareita vuodessa jokaisen presidentin kohdalla.

Anacostia-Bolling-tukikohta
Anacostia-Bollingin tukikohdan sisäänkäynti Washington DC:ssä. Paikassa sijaitsee muun muassa Valkoisen talon postinkäsittelykeskus.Shawn Thew / EPA-EFE

Posti tarkastetaan muualla

Salaisen palvelun mukaan Obama ja Clinton eivät saaneet paketteja eivätkä olleet vaarassa saada niitä. Entisille presidenteille osoitettua postia ei vain jätetä heidän ovensa taakse.

Uutistoimisto Bloombergin haastatteleman (siirryt toiseen palveluun) turvallisuusviranomaisen Pat O'Carrollin mukaan presidenttien posti kulkeutuu muualle kuin heidän kotiosoitteeseensa. Näissä paikoissa posti tarkastetaan ja salainen palvelu ottaa sen hoitaakseen.

Salainen palvelu tiedotti keskiviikkona, että Obamalle ja Clintonille osoitetut paketit tunnistettiin vaarallisiksi rutiinitarkastuksessa.

Postia tarkastavat agentit käyvät läpi koulutuksen vaarallisia kemikaaleja ja räjähteitä sisältävien pakettien käsittelystä. Epäilyttävien pakettien tutkinnassa käytetään muun muassa kannettavia läpivalaisukoneita.

Ajokielto julkisilla teillä

Yhdysvaltain entiset ja virkaa tekevät presidentit ja varapresidentit eivät saa ajaa moottoriajoneuvolla julkisella tiellä.

Turvallisuuden vuoksi presidenttien ja varapresidenttien on luotettava salaiseen palveluun. Uutiskanava CNBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) turvamiehille on opetettu "kierteleviä ja puolustuksellisia ajoliikkeitä".

Uutiskanava kertoo säännön tulleen voimaan presidentti John F. Kennedyn salamurhan jälkeen vuonna 1963. Lyndon Johnson oli viimeinen presidentti, joka ajoi julkisella tiellä.

Presidentti Ronald Reagan ajoi usein Jeep-maastoautoaan omalla tilallaan, mutta julkisille teille hänellä ei ollut asiaa.

Barbara Walters ja  Ronald Reagan jeepissä.
Barbara Walters ja Ronald Reagan Jeepissä.ABC / Getty Images

Barack Obama kertoi uutiskanava NBC:n keskusteluohjelmassa vuonna 2012, ettei hän ole ajanut kuin muutaman ympyrän Valkoisen talon nurmella Chevrolet-henkilöautolla.

Entinen varapresidentti Joe Biden on puolestaan sanonut, että ajokielto on yksi niistä syistä, miksi presidentiksi hakeminen ei kannata.

Lue myös:

Yle seurasi: FBI vahvisti sekä näyttelijä Robert De Niron että ex-varapresidentti Joe Bidenin saaneen pommilähetykset

Yhdysvalloissa tutkitaan uusia pommilähetyksiä – Trump syytti median "loppumatonta vihaa" pommikampanjasta

Mitä Yhdysvalloissa paljastuneesta epäiltyjen pommipakettien sarjasta tiedetään nyt? Vastaanottajissa nimekkäitä demokraatteja, lähettäjä yhä tuntematon

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus