1. yle.fi
  2. Uutiset

Taina Lehikoinen eli vuosikymmeniä valheessa ja sairastui siksi masennukseen – muiden miellyttäminen saa meidät voimaan pahoin, sanoo psykoterapeutti

Radikaali rehellisyys käskee sanomaan ääneen juuri ne asiat, joita ei haluaisi kertoa kenellekään. Taina Lehikoinen osallistui radikaali rehellisyys -työpajaan ja puhui suunsa puhtaaksi sovinistiselle isälleen.

Perjantai
Perjantai-dokkari: Haista paska, isä
Perjantai-dokkari: Haista paska, isä

Taina Lehikoinen, 57, on elänyt suuren osan elämästään yrittäen miellyttää muita. Hän tottui jo lapsena peittelemään todellisia tunteitaan ja vetämään hymyn kasvoilleen vaikka väkisin.

– Kotona meille lapsille opetettiin, että "aina pitää hymyillä, vaikka sydän märkänis", Lehikoinen sanoo.

Kun Lehikoinen oli noin 10-vuotias, hänen isänsä lakkasi halaamasta tytärtään ja alkoi arvostella ja vähätellä tämän ulkonäköä. Kun perhe oli yhdessä saunassa, isällä oli tapana kutsua Lehikoista pullukaksi ja kommentoida tämän rintojen kokoa.

Taina Lehikoinen.
Taina Lehikoinen peitteli todellisia tunteitaan vuosikymmeniä, kunnes sairastui masennukseen.Riina Rinne

Lehikoisesta kasvoi klassinen kympin tyttö: hän menestyi koulussa, tanssi balettia ja maalasi. Hän yritti suorittamalla saada isänsä hyväksynnän, mutta tämä ei koskaan kehunut tytärtään. Lehikoisen veljet sen sijaan saivat kehuja ja kiitosta.

– Isä teki minulle hyvin selväksi, että en ollut yhtä arvokas kuin veljeni. Purin vain hammasta, enkä koskaan sanonut isälleni vastaan, Lehikoinen kertoo.

Kursseilla opitaan rehellisyyttä

Moni meistä pitää itseään rehellisenä ihmisenä, vaikka samaan aikaan valehtelee jatkuvasti.

Näin väittää yhdysvaltalainen psykologian tohtori ja psykoterapeutti Brad Blanton. Hänen mukaansa suurin osa siitä, mitä ihmiset puhuvat ja ajattelevat, on täyttä hevonpaskaa, bullshit. Se on sana, jota Blanton viljelee kirjassaan Radical Honesty – How To Transform Your Life By Telling the Truth.

"Isä on ollut kuolleena jo kaksikymmentä vuotta, mutta olen vasta nyt valmis kohtaamaan sen, miten hän kohteli minua lapsena. Minulla on paljon tukahdutettua vihaa, jota en ole saanut koskaan ilmaista."

Taina Lehikoinen

Blantonin mukaan yhteiskunta kannustaa ihmisiä valehtelemaan. Koulu ja vanhemmat muokkaavat meidät jo lapsena ajattelemaan, että olemme yhtä kuin suorituksemme. Mietimme jatkuvasti sitä, mitä muut meistä ajattelevat, ja tämä johtaa Blantonin mukaan valehtelemiseen itselle ja muille.

Vastalääkkeeksi muiden miellyttämiseen Blanton kehitti radikaalin rehellisyyden. Hänen oppinsa ovat rantautuneet myös Eurooppaan.

Radikaali rehellisyys -kurssi.
Radikaali rehellisyys -kursseilla työskennellään ryhmässä ja harjoitellaan totuuden puhumista erilaisten harjoitusten avulla.Riina Rinne

Taina Lehikoinen osallistui syyskuun alussa kolmatta kertaa radikaalin rehellisyyden kurssille. Hän halusi päästä vihdoin sanomaan suorat sanat isälleen.

– Isä on ollut kuolleena jo kaksikymmentä vuotta, mutta olen vasta nyt valmis kohtaamaan sen, miten hän kohteli minua lapsena. Minulla on paljon tukahdutettua vihaa, jota en ole saanut koskaan ilmaista, Lehikoinen sanoo.

Tuulia Syvänen, 46, on Pohjoismaiden ainoa sertifioitu radikaali rehellisyys -kouluttaja ja Blantonin oppilas. Hän järjestää radikaali rehellisyys -työpajoja Suomessa ja ulkomailla.

– Radikaali rehellisyys on sitä, että ei vääristele totuutta eikä jätä sanomatta olennaisia asioita, Syvänen tiivistää.

"Usein ajattelemme esimerkiksi, että emme saisi olla vihaisia, mutta kehomme kertoo meille muuta. Liian usein kuuntelemme tällaisessa tilanteessa vain ajatuksiamme."

Tuulia Syvänen, radikaali rehellisyys -kouluttaja

Syväsen järjestämät kurssit ovat lyhimmillään parin tunnin mittaisia iltamia ja pisimmillään kahdeksanpäiväisiä retriittejä. Kursseilla harjoitellaan ryhmässä totuuden puhumista erilaisten harjoitusten avulla. Tarkoituksena on opetella puhumaan erityisesti asioista, joista on kaikkein vaikeinta puhua.

– Emme pysty kertomaan muille kaikkia ajatuksiamme koko ajan, eikä se ole tarkoituskaan. Tärkeintä on opetella olemaan rehellinen asioista, joiden kuvittelemme asettavan meidät haavoittuvaan asemaan tai negatiiviseen valoon muiden silmissä. Tällaisia ovat esimerkiksi surun ja vihan, mutta myös kiintymyksen tai ihastuksen ilmaiseminen, Syvänen sanoo.

Tuulia Syvänen ohjaa Radikaali rehellisyys -kurssia.
Tuulia Syvänen on Pohjoismaiden ainoa radikaali rehellisyys -kouluttaja.Riina Rinne

Omien tunteiden salaileminen johti Taina Lehikoisen aikuisena vääristyneisiin ihmissuhteisiin. Lehikoinen eli pitkään suhteessa, jossa häntä petettiin ja alistettiin henkisesti. Hän syytti tilanteesta itseään ja peitteli suhteensa tilaa jopa lähimmiltä ystäviltään.

Lapsuuden kokemukset olivat saaneet Lehikoisen uskomaan, että hän saa suhteessa sen, mitä ansaitsee.

– Ajattelin, että pettäminen kertoo siitä, että minussa on jotain vikaa.

Tulkinnat johtavat harhaan

Radikaalissa rehellisyydessä valehtelu ja rehellisyys ovat laajempia käsitteitä, kuin miten ne arkikielessä usein ymmärretään.

Valehtelu ei ole pelkästään faktojen vääristelemistä, vaan sitä, että ihmiset elävät ajatustensa vankeina eivätkä puhu kokemuksistaan suoraan. Rehellisyys on puolestaan hetkessä elämistä ja oman kokemuksen suoraa raportoimista.

– Usein ajattelemme esimerkiksi, että emme saisi olla vihaisia, mutta kehomme kertoo meille muuta. Liian usein kuuntelemme tällaisessa tilanteessa vain ajatuksiamme, Tuulia Syvänen sanoo.

Brad Blanton jakaa ihmisen minuuden kahteen osaan: mieleen, mind, ja olemiseen, being. Mieli on meistä se osa, joka ajattelee. Olemisella Blanton puolestaan tarkoittaa asioiden kokemista hetkessä. Rehellisyys on yksinkertaisesti sitä, että keskitymme ajattelun sijasta olemiseen ja kerromme muille, mitä koemme.

Taina Lehikoinen tekee harjoitusta Radikaali rehellisyys -kurssilla.
Tyhjä tuoli -harjoituksessa voidaan kohdata ihminen, jolle halutaan kertoa sanomatta jääneitä asioita.Riina Rinne

Se, mitä Blanton tarkoittaa hevonpaskalla, bullshit, on kaikki muu, paitsi omaan kokemukseen ja faktoihin perustuva puhe. Bullshit on ajattelun seurauksena syntyvää tulkintaa.

– Tulkinta johtaa usein ihmissuhteissa riitoihin. Annamme riitatilanteissa liikaa valtaa ajatuksille ja keskitymme puolustamaan omaa tulkintaamme tilanteesta, Syvänen sanoo.

Hän kehottaa tulkintojen sijaan keskittymään faktoihin: mitä tapahtui ja miltä se itsestä tuntui.

– Se, että riitatilanteessa toinen on enemmän oikeassa kuin toinen, on tulkintaa. Faktaa puolestaan on se, jos tuntee itsensä vihaiseksi. Kun tunteensa saa ilmaista suoraan, niistä pääsee myös eteenpäin, Syvänen selventää.

Oman kehon kuunteleminen on tärkeää

Vuosikymmeniä kestänyt omien tunteiden peitteleminen ajoi Taina Lehikoisen masennukseen.

Vielä pari vuotta sitten Lehikoinen vietti suurimman osan ajastaan neljän seinän sisällä, koska ei uskaltanut lähteä ulos. Hän kärsi lisäksi vakavista paniikkikohtauksista, joiden aikana hän tunsi tukehtuvansa kuoliaaksi. Radikaali rehellisyys toi lopullisen avun oireisiin.

– Paniikkikohtaukset loppuivat kuin seinään edellisen radikaali rehellisyys -kurssin jälkeen, Lehikoinen kertoo.

Brad Blantonin mukaan valehteleminen on suurin syy ihmisten kokemaan stressiin ja pahaan oloon. Blanton on työssään psykoterapeuttina nähnyt, kuinka masennus ja ahdistus, mutta myös erilaiset fyysiset kiputilat paranevat, kun ihmiset alkavat puhua totta.

Oman kehon kuunteleminen kuuluu olennaisesti radikaalin rehellisyyden harjoittamiseen.

Kursseilla harjoitellaan paljon sitä, miltä eri tunteet tuntuvat kehossa. Kehon reaktiot toimivat suunnannäyttäjinä totuuden puhumisessa: kun tiedämme, miltä viha, suru ja ilo tuntuvat, niistä on mahdollista myös puhua.

Taina Lehikoinen itkee.
Taina Lehikoinen teki radikaali rehellisyys -kurssilla harjoituksen, jossa ilmaisi patoamansa vihan tunteet isäänsä kohtaan.Riina Rinne

Taina Lehikoiselle kehon kuunteleminen oli aluksi vaikeaa.

– Se tuntui aluksi todella oudolta, kun Tuulia kysyi harjoitusten aikana, miltä omassa kehossa tuntuu. Olin elänyt käytännössä koko elämäni oman pääni sisällä ja laiminlyönyt kehoni signaaleja, hän sanoo.

Tuulia Syväsen mukaan ihmiset opetetaan ajattelemaan, että tunteiden ilmaisun täytyy olla oikeutettua. Saatamme olla esimerkiksi vihaisia, ihastuneita tai surullisia, mutta yrittää samaan aikaan järkeillä itsellemme, että meillä ei ole siihen tarpeeksi hyvää syytä.

"Minun piti kuulla, kun sanon ääneen, että: ”Isä, sä rikoit mun naiseuden.” Samalla halusin pystyä antamaan lopullisesti anteeksi."

Taina Lehikoinen

Kursseillaan Syvänen törmää esimerkiksi siihen, että ihmiset sanovat antaneensa jo anteeksi, mutta ovat samaan aikaan silti vihaisia.

– Radikaalissa rehellisyydessä tunteita ei arvoteta: kaikki viha, suru ja ilo on yhtä oikein. Kun on oikeasti päässyt yli jostain asiasta, se ei jää enää pyörimään mieleen. Mikään asia, joka jatkuvasti pyörii ajatuksissa, ei ole liian pieni ääneen sanottavaksi, Syvänen sanoo.

Rehellisyys on rakkautta

Taina Lehikoinen ei ehtinyt koskaan kertoa isälleen, miten paljon tämä oli satuttanut häntä. Radikaali rehellisyys -kurssilla Lehikoinen kuitenkin pääsi tekemään niin kutsutun tyhjä tuoli -harjoituksen, jossa hän sai sanoa suorat sanat isälleen.

– Minun piti kuulla, kun sanon ääneen, että: ”Isä, sä rikoit mun naiseuden.” Samalla halusin pystyä antamaan lopullisesti anteeksi, Lehikoinen sanoo.

"Nyt voin taas tuntea rakkautta, kun salaisuudet eivät ole viemässä siltä tilaa."

Taina Lehikoinen

Syväsen mukaan on hyvä pitää mielessä, että radikaalin rehellisyyden tarkoitus ei ole loukata toista. Kyse ei ole siitä, että päästetään suusta mitä sattuu, vaan totuuden puhumisen motivaation tulisi olla pyrkimys päästä toista lähemmäs, kohti syvempää yhteyttä ja anteeksiantoa.

– Tarkoitus ei ole möläyttää asioita ja jättää toista sitten oman onnensa nojaan, vaan myös vastavuoroisesti olla valmis kuuntelemaan, mitä tunteita omat sanat toisessa herättävät. Kysymys on siitä, että haluamme yhdessä kertoa ja kuulla asioita, Syvänen selventää.

Vaikka Lehikoisella ei ollut enää mahdollisuutta kohdata isäänsä kasvotusten, harjoituksen avulla hän sai ilmaistua kauan piilottamansa vihan ensimmäistä kertaa.

Hiukan yllättäen harjoituksen lopuksi Lehikoinen tunsi valtavaa rakkautta ja ikävää isäänsä kohtaan.

– Tunsin, että elämäni suunta muuttui sillä hetkellä. Nyt voin taas tuntea rakkautta, kun salaisuudet eivät ole viemässä siltä tilaa.

Riina Rinne

Yle Perjantai

Perjantai-dokkari Haista paska, isä näyttää Taina Lehikoisen matkan Radikaali rehellisyys -kurssilla. Lehikoinen saa vihdoin mahdollisuuden sanoa ääneen kaiken sen, mitä hän on vuosikymmenet isältään salannut.Katso dokkari Areenassa tästä.

Perjantaissa (siirryt toiseen palveluun) 26.10. käsitellään rehellisyyttä ja valheita. Milloin kannattaa valehdella? Mitä tapahtuisi, jos ryhtyisimme täysin rehellisiksi? Vieraina kaksoiselämää elänyt Patrick Tiainen, radikaalirehellinen Tuulia Syvänen ja Venyvä totuus -kirjan kirjoittaja Saara Huhtasaari. Yle TV1 klo 21.05 ja Yle Areenassa täällä.

Lue myös:

Työelämässä pärjää, kun "on vain oma itsensä" – aitouttaan voi kuitenkin myös suunnitella

Valehtelu on lisääntynyt – Suomalaiset luottavat silti yhä toisiinsa

Peliriippuvuus teki Jenna Mäkelästä valehtelijan ja itsensä vihaajan – merkittävät kohtaamiset pelastivat

Lue seuraavaksi