1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ihmisoikeudet

EU:n Saharov-palkinto venäläisellä työleirillä olevalle ukrainalaisohjaaja Oleg Sentsoville

Saharov-palkinto jaetaan vuosittain ihmisoikeuksien ja mielipiteenvapauden hyväksi tehdystä työstä maailmassa.

Krimiläinen elokuvaohjaaja Oleg Sentsov oikeudenkäynnissä Venäjällä 2015. Kuva: Valeri Matytsin / AOP

Euroopan parlamentti on myöntänyt tämänvuotisen Saharov-ihmisoikeuspalkinnon vangitulle ukrainalaisohjaajalle Oleg Sentsoville.

Palkinto myönnettiin torstaina Ranskan Strasbourgissa.

Saharov-palkinto jaetaan vuosittain ihmisoikeuksien ja mielipiteenvapauden hyväksi tehdystä työstä maailmassa. Sen rahallinen arvo on 50 000 euroa.

42-vuotias Oleg Sentsov sai palkinnon poikkeuksellisesta työpanoksesta maailman ihmisoikeuksien hyväksi.

Pitkä syömälakko poliittisten vankien puolesta

Sentsovia pidetään vankileirillä Jamalin alueella Uralin takaisella Pohjois-Venäjällä. Sentsov oli 144 vuorokautta syömälakossa., jonka hän lopetti tämän kuun alussa.

Lakollaan Sentsov vaati, että Venäjä vapauttaa kaikki venäläisissä vankiloissa olevat ukrainalaiset poliittiset vangit. Viranomaisten mukaan hän on tällä hetkellä leirin sairaalassa.

Oleg Sentsov pidätettiin Venäjän miehittämällä Krimin niemimaalla keväällä 2014. Häntä syytettiin terrorismista. Venäläisten mukaan hän oli yrittänyt sytyttää tuleen kaksi venäläisten toimistoa.

Sentsovin tuomio on 20 vuotta vankeutta. Hänestä on tullut symboli niille noin 70 ukrainalaiselle, jotka venäläishallinto on Krimillä laittomasti pidättänyt ja tuominnut pitkiin vankeusrangaistuksiin.

Kaksi muuta ehdokasta palkinnon saajaksi olivat vankeuteen tuomittu marokkolaisaktivisti Nasser Zefzafi sekä siirtolaisten ihmisoikeuksia ja henkiä Välimerellä suojelevat kansalaisjärjestöt.

Viime vuonna palkinnon voitti Venezuelan demokraattinen oppositio. Palkinnon aikaisempia voittajia ovat muun muassa Malala Yousafzai, Nelson Mandela ja Aung San Suu Kyi.

Palkinto luovutetaan 12. joulukuuta.

Lue myös:

Venäjän viranomaiset: Venäjällä vankilassa oleva ukrainalainen elokuvaohjaaja lopetti syömälakkonsa

Elokuvaohjaaja Oleg Sentsoville ehdotetaan Nobelin rauhanpalkintoa – kamppailee hengestään siperialaisessa vankilassa