1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Talvi- ja kesäaika

Haluatko siirtää kellosi ensi yönä mahdollisimman oikein? Unohda radion aikamerkki ja teksti-tv, sillä tarkin aika löytyy Espoosta

Ensi yönä kelloja siirretään tunnilla taaksepäin, ehkä viimeisen kerran.

Kuva: Hilppa Hyrkäs / Yle

Talviaika tulee, ehkä viimeisen kerran. EU-komissio esitti syyskuussa, että vanhalla mantereella luovuttaisiin kellojen siirtelystä jo ensi vuonna. Esitys vaatii vielä EU-parlamentin ja Eurooppa-neuvoston hyväksynnän, mutta hankkeella vahva eurooppalaisten tuki.

Jos esitys menee läpi, ensi keväänä viisareita käännetään vielä kerran kesäaikaan, mutta sen jälkeen jäsenmaat saavat itse valita, tuleeko talviaika vai ei.

Tällä hetkellä niukka enemmistö suomalaisista näyttää kannattavan talviaikaan siirtymistä. Hajontaa kuitenkin löytyy esimerkiksi ammattiryhmien välillä. Lopullisen päätöksen asiasta tekee eduskunta.

Päätöksessä otetaan huomioon niin eri aikojen terveysvaikutukset kuin suomalaisen liike-elämän kytkeytyminen Keski-Euroopan talouskeskuksiin. Aika on rahaa ja yhteinen valuutta helpottaa bisnestä.

Kun Suomessa siirryttiin kelloja siirtelevien kansakuntien joukkoon vuonna 1981, päätöstä perusteltiin energiansäästöllä. Enää viisaria kääntämällä ei saada säästöjä aikaan.

Monelle riittää teksti-tv:n aika

Kun kellot sitten lopulta lyödään pysyvään aikaan, kannattaa tämä hoitaa kunnolla.

Älypuhelimet tahdistavat itsensä GPS-signaalien avulla oikeaan aikaan, joten niistä ei tarvitse välittää. Luottamus teknologiaan on kuitenkin heikoimmillaan kelloja siirtäessä. Jos aamulla on tärkeää herätä oikeaan aikaan, moni kaivaa yöpöydälle analogisen herätyskellon.

Toisin kuin älylaitteemme, isoisän kaappikello tai mikron digitaalinäyttö eivät siirry automaattisesti oikeaan aikaan. Ne täytyy siirtää itse.

Moni satunnainen kellonsiirtäjä tyytyy aamulla kääntämään tuntiviisaria kahdestoistaosan verran taaksepäin. Osa vilkaisee vielä varmuuden vuoksi oikean ajan teksti-tv:stä. Tarkimmat ajoittavat sekuntiviisarin radion aikamerkkiin.

Tämä menetelmä antaa monelle tarpeeksi tarkan käsityksen ajasta.

Jos kuitenkin haluaa olla oikeasti tarkka, aika pitää tarkistaa Espoon Otaniemestä. Siellä sijaitsee VTT:n mittatekniikan keskus MIKES Metrologia (siirryt toiseen palveluun) (Suomen aika löytyy keskuksen sivuilta). Sen lakisääteinen tehtävä on määrittää Suomen virallinen aika.

Tätä tehtävää Otaniemen laboratoriossa hoitaa viisi atomikelloa. Lisäksi yksi atomikello tikittää Kajaanissa. Kaiken varalta.

Näiden kellojen kohdalla puhutaan nanosekunneista, eli sekunnin miljardisosista. Tässä perspektiivissä Juha Miedon sadasosatappio on ikuisuus.

MIKES ei kerro yleisölle tarkkaa aikaa aivan nanosekunttien tarkkuudella. Ja onhan se niin, että seinäkellon tahdistaminen nanosekunnin tarkkuudella on haastavaa. Ihmissilmän "virkistystaajuus" ei riitä tähän tehtävään ja reagointikykykin on auttamattomasti liian hidas.

Ehkä siis ihan hyvä, että kellon siirtelystä luovutaan. Meitä ei selvästikään ole luotu sitä varten.

Lue myös:

Oletko valmis luopumaan 200 tunnista päivänvaloa? Suomi puuhaa siirtymistä Keski-Euroopan aikaan ja luopumista kesäajasta