Enontekiölle ennätysmäärä charterlentoja tulevana talvena – lentokentän tulevaisuus kuitenkin huolettaa

Marraskuun aikana selviää, jatkuvatko reittilennot Enontekiön Hetan lentokentälle.

matkailu
Lappiin laskeutuu joulukuun aikana noin 500 tilauslentoa. Reittilentoja on lähes saman verran.
Lapin lentokentille on luvassa ennätystalvi.Jarmo Honkanen / Yle

Enontekiön Hetan lentokentällä riittää vilskettä tulevina talvikuukausina. Finavian alustavien tietojen mukaan Hettaan laskeutuu tänä talvena yli 80 charterlentoa ja se on kaikkien aikojen ennätys. Charterlennot tulevat pääasiassa Isosta-Britanniasta ja ensimmäisiä talvituristeja odotellaan saapuvaksi Enontekiölle marraskuun lopussa.

Enontekiön kunnan kehitysjohtaja Hannu Autto on hyvillään talvimatkailun kehityksestä.

– Charterlentokausi on pidentynyt ja se jatkuu helmikuun loppuun asti. Nyt ei puhuta enää pelkästään joulumatkailusta, iloitsee Autto.

hannu autto
Enontekiön kunnan kehitysjohtaja Hannu Autto.Anni-Saara Paltto / Yle

Yöpymiset lisääntyneet eniten Enontekiöllä

Lapin matkailussa eletään hurjaa kasvukautta. Se näkyy myös matkailijoiden yöpymismäärissä. Tilastokeskuksen mukaan yöpymiset ovat lisääntyneet Lapissa tänä vuonna eniten Enontekiöllä. Enontekiöllä yöpymisten määrä on noussut 11 prosentilla viime vuodesta, koko Lapissa vastaava luku on 2,5 prosenttia.

Enontekiön kunnan kehitysjohtaja Hannu Autton mukaan enontekiöläiset matkailuyrittäjät ovat investoineet uusiin palveluihin kovasti viime vuosina.

–Täällä investoidaan paljon, meillä on kasvuhakuisia yrityksiä sekä uusia toimijoita. Tilanne on toki vähän erilainen eripuolilla kuntaa. Kilpisjärvellähän matkailu on kasvanut todella vauhdikkaasti ja siellä on tehty uusia avauksia. Hetassa puolestaan on ollut vähän rauhallisempaa, kertoo Autto.

Hetan lentokenttä Enontekiö
Enontekiön Hetan lentokentälle odotetaan tulevina kuukausina vilskettä.Jorma Korhonen / Yle

Huoli lentokentän tulevaisuudesta painaa

Vaikka Enontekiön matkailualalla mennään nyt myötätuulessa eteenpäin, kompastuskiveksi voi muodostua Hetan lentokenttä. Enontekiön kunnalla onkin ollut jo pidemmän aikaa huoli lentokentän säilymisestä.

Finnair ilmoitti aiemmin tänä vuonna, ettei se aio enää ensi keväänä lentää reittilentoja Enontekiölle. Lentokentät omistava Finavia taas on viestinyt Enontekiön kunnalle, että jos Hetan lentokentälle ei ole reittiliikennettä, Finavialla ei ole lentokentän ylläpitovelvollisuutta.

Vaikka Finavia painottaa reittilentojen merkitystä, Enontekiön lentokenttä on charterkenttä, sanoo Enontekiön kunnan kehitysjohtaja Hannu Autto.

– 98 prosenttia matkustajista tulee tänne charterlennoilla. Charterliikenne jättää Enontekiön aluetalouteen 4,2 miljoonaa euroa vuosittain. Se on alle 2 000 asukkaan kunnassa todella iso luku, sanoo Hannu Autto

Enontekiön kunta on tehnyt viimeisen vuoden aikana paljon töitä lentokentän säilymisen eteen.

– Olemme tavanneet ministereitä ja Finavian edustajia, että saisimme selvyyden lentokentän tulevaisuudesta. Ihan rohkaisevaa viestiä olemme saaneet.

Tulevan kuukauden aikana selviää, jatkuvatko reittilennot Enontekiön Hetan lentokentälle. Autton mukaan on selvää, että jos lentokentän toiminnan ympärillä on epävarmuutta, heijastuu se myös matkailutoimijoihin.

– Nykyistä reittilentopotentiaalia ja kysyntää ei ole kunnolla testattu. Me tarvitsisimme sellaisen yhteistyökumppanin, joka on kasvuhakuinen, sanoo Autto.