Meksikossa uutta lentokenttää rakennetaan täyttä vauhtia, mutta nyt se joutuu kansanäänestykseen – "Äänestys olisi pitänyt järjestää ajat sitten"

Uuden lentokentän on määrä helpottaa pääkaupungin ruuhkaista lentoliikennettä. Joulukuussa valtaan nouseva vasemmistopresidentti pyrkii perumaan nykyisen hallituksen suurhankkeen.

Meksiko
Escarlett Méndez ja Ivonne Reinoso.
Escarlett Méndez (vas.) vastustaa vasemmistopresidentti Andrés Manuel López Obradoria ja kannattaa lentokenttää. Kollega Ivonne Reinoson mielestä kansanäänestyksen järjestäminen on jo myöhäistä.Anna-Reetta Korhonen

MÉXICO Meksikon pääkaupungin Méxicon lentokenttä natisee liitoksissaan. Meksikolaiset ovat kuitenkin erimielisiä siitä, miten suurkaupungin lentoliikenne tulisi järjestää.

Joulukuussa valtaan nouseva vasemmistopresidentti Andrés Manuel López Obrador on järjestänyt lentokentästä neuvoa-antavan kansanäänestyksen.

Sunnuntaihin asti jatkuvassa nelipäiväisessä kansanäänestyksessä 82 miljoonaa meksikolaista pääsee ottamaan asiaan kantaa.

Rakenteilla kapasiteetiltaan maailman toiseksi suurin kenttä

Kiistan keskiössä on uusi lentokenttä, jonka rakentamisen Meksikon hallitus aloitti jo vuonna 2015 Texcocon alueelle, 50 kilometrin päähän pääkaupungista.

Huippuarkkitehti Norman Fosterin osin suunnittelemasta kentästä (siirryt toiseen palveluun) on valmiina noin kolmannes.

Andrés Manuel López Obrador puhuu
Kansanäänestyksen takana on Meksikon presidenttinä joulukuussa aloittava vasemmistolainen Andrés Manuel López Obrador.David Gúzman / Epa

López Obrador on syyttänyt hanketta läpeensä korruptoituneeksi ja verorahojen haaskaukseksi.

México sijaitsee laaksossa vuoriston ja tulivuorien ympäröimänä. Mahdollisimman hyvän sijainnin löytäminen lentokentälle on ollut haastavaa.

Ilmailualan näkökulmasta Texcoco on sijainniltaan ihanteellinen. Kentästä on määrä tulla kapasiteetiltaan maailman toiseksi suurin.

Suurhanke tuo töitä köyhälle alueelle

Kansanäänestys jakaa méxicolaisia.

– Kannatan uuden lentokentän rakentamista, sillä se tulee luomaan yritystoimintaa ja työpaikkoja, sanoo Meksikon postissa päällikkönä työskentelevä Escarlett Méndez.

Lentokentän rakennusvaiheen arvioidaan luovan satojatuhansia työpaikkoja köyhälle Texcocon seudulle.

Méndezin kollega Ivonne Reinoso kannattaa presidentti López Obradoria, mutta ei tämän määräämää kansanäänestystä.

– Rakennustyöt ovat jo pitkällä. Kansanäänestys olisi pitänyt järjestää jo aikaa sitten, Reinoso sanoo.

Vakuutusmies.
Ernesto Jaso ei aio osallistua äänestykseen.Anna-Reetta Korhonen

Vakuutusmyyjä Ernesto Jaso on äänestyksestä tuohtunut. Hän ei aio lähteä uurnille.

– Méxicon lentokenttä on ollut tukossa vuodesta 2014 asti, joten hallituksen tehtävä on tarjota toimiva vaihtoehto. On typerää kysyä mielipidettä kansalta, Jaso lataa.

Toinen vaihtoehto: Uusia kiitoratoja sotilastukikohtaan

Äänestyslipuissa on kaksi vaihtoehtoa. Ensimmäisessä vaihtoehdossa nykyistä Benito Juárez -lentokenttää uudistettaisiin. Lisäksi pääkaupungin lähistöllä sijaitsevan sotilastukikohdan yhteyteen rakennettaisiin kaksi kaupalliseen käyttöön tulevaa kiitorataa.

Nykyisen kentän ympäristö on liian ahdas uusille kiitoradoille.

Toinen vaihtoehto on rakentaa valmiiksi Texcocon alueelle nouseva lentokenttä. Uuden lentokentän hinnaksi on arvioitu 9,6 miljardia euroa. Rakentamisen keskeyttäminen puolestaan toisi veronmaksajille 4,6 miljardin euron kulut.

Méxicon uutta lentoasemaa rakennetaan Texcocon alueelle.
Méxicon uutta lentoasemaa rakennetaan Texcocon alueelle.Jose Mendez / EPA

Uutta kenttää vastustettu ympäristöhuolien vuoksi

Ympäristönäkökulmasta Texcocon alue on herkkää seutua. Järvialueella pesii suuri määrä muuttolintuja. Se on myös tärkeä pääkaupungin vedensaannin kannalta.

– México kärsii jo nyt vesipulasta. Jos kaupunkiin ei tule enää vettä siksi, että alueen viimeinen järvi kuivataan, se on kaupungin loppu, sanoo lentokentän vastaisen kampanjan tiedottaja, ympäristötieteen tohtori Fernando Córdova.

Kuolleidenpäivän tavaroiden kauppias.
Silvia Rodríguez pelkää uuden lentokentän sijainnin olevan virhe maaperän upottavuuden vuoksi.Anna-Reetta Korhonen

Naamiaisasuja kuolleiden päivän juhlaan myyvä Silvia Rodríguez on huolissaan siitä, että uusi lentokenttä ollaan rakentamassa entisen järven paikalle.

– Ei tarvitse olla insinööri eikä arkkitehti ymmärtääkseen, että sijainti on vaarallinen, sillä maa tulee vajoamaan, Rodríguez uskoo.

Méxicon kaduilla suurimmalla osalla ihmisistä on lentokentästä mielipide. Harva Ylen haastattelema meksikolainen oli kuitenkaan tietoinen kansanäänestyksen ajankohdasta.

55 miljoonaa meksikolaista elää köyhyydessä. Lihakauppias Arturo Pérez summaa monien näkemyksen.

– En ole ikinä noussut lentokoneeseen enkä usko nousevani, joten koko asia ei juuri kiinnosta minua. Äänestämään en aio mennä. Miten menisin? Minähän olen aina töissä, Perez puuskahtaa lihan leikkaamista keskeyttämättä.

Lihakauppias.
Lihakauppias Arturo Pérez ei aio äänestää, koska hän ei usko koskaan matkustavansa lentokoneella.Anna-Reetta Korhonen