Ensilumenladuilla sivakoivat keski-ikäiset hyvätuloiset miehet

Säilölumesta rakennettuja ensilumenlatuja on ympäri Suomen. Osa on jo auki, osa aukeamassa.

hiihto
Ensilumenladulla hiihtäjällä sukset jalassa.
Heli Kaski / Yle

Jyväskylään rakennetaan parasta aikaa ensilumenlatua. Lunta on säilötty viime talvelta kymmenen tuhatta kuutiometriä, ja se on selvinnyt hellekesästä sahanpurujen eristämänä. Lumi riittää pariin kilometriin latua.

Jyväskylän ensilumenlatua tehdään nyt yhdeksättä kertaa, ja Jyväskylän yliopistossa on kerätty tietoa siitä, ketkä maksullista ensilumenlatua käyttävät.

– He ovat himohiihtäjiä, ja niin kuin himoliikunta yleensäkin, se korreloi korkean sosioekonomisen aseman kanssa, sanoo liikuntasosiologi Hanna Vehmas Jyväskylän yliopistosta.

Sivakoijien profiilia Vehmas ei vedä hatusta, vaan hänellä on tukenaan tutkimustietoa. Jyväskylän ensilumenladusta viime talvena tehdyn selvityksen mukaan käyttäjistä:

  • 75 prosenttia on miehiä – keski-ikä on 48 vuotta.
  • 64 prosentilla on yliopistotutkinto.
  • 74 prosenttia urheilee enemmän kuin kolme kertaa viikossa.
  • Lähes 90 prosenttia on aktiivisia harrastajia tai kilpahiihtäjiä.

– Meillä on huolestuttavaa tietoa siitä, että harrastaminen ylipäätään ja liikunnan harrastaminen varsinkin on enemmän kuin aikaisemmin hyväosaisten vapaa-aikaa, sanoo Vehmas.

Ilmiön taustalla ovat esimerkiksi taloudelliset tekijät, mutta myös kulttuurinen pääoma.

– Koulutetuilla on sekä rahaa että tietopääomaa liikunnan ja muiden harrastusten terveyshyödyistä. Samalla vapaa-aikaan on tullut työmäisiä ja projektimaisia piirteitä. Kerätään esimerkiksi kilometrejä, Vehmas toteaa.

Aktiivisesta harrastamisesta kertovatkin myös hiihtäjien selvityksessä ilmoittamat kilometrimäärät: harrastehiihtäjät suksivat keskimäärin lähes 1 250 kilometriä kaudessa, ja kilpailevat hiihtäjät yli 2 100 kilometriä kaudessa.

Maksulliselle ensilumenladulle hiihtäjät lähtevät useammasta syystä, mutta tärkein niistä on yksinkertaisesti päästä hiihtämään mahdollisimman aikaisin. Muita syitä ovat esimerkiksi paikallisen yrittäjän tukeminen ja muiden hiihtäjien tapaaminen.

– Ainakin tässä aineistossa tämä porukka kokee yhdeksi keskeiseksi motiiviksi sen, että siellä tapaa tuttuja. Jotkut jopa nimeävät sen, että tällaisella lyhyellä ladulla ei tarvitse hiihtää yksin, Vehmas sanoo.