1. yle.fi
  2. Uutiset

Facebookin luvaton tietojen keruu toi yhtiölle sakot

Britannian tietosuojaviranomainen sakotti Facebookia, jonka tietoja konsulttiyhtiö Cambridge Analytica käytti ihmisten poliittiseen profilointiin.

Cambridge Analytica
Facebook
Sakko tuli Facebookin toiminnasta tapauksessa, jossa Cambridge Analytica käytti yhteisöpalvelun keräämiä tietoja ihmisten poliittiseen profilointiin.Mauritz Antin / EPA

Britannian tietosuojaviranomainen ICO on langettanut 500 000 punnan eli noin 565 000 euron sakon yhteisöpalvelu Facebookille.

Sakko tuli Facebookin toiminnasta tapauksessa, jossa konsulttiyhtiö Cambridge Analytica käytti yhteisöpalvelun keräämiä tietoja ihmisten poliittiseen profilointiin.

Sakko on suuruudeltaan symbolinen. Se on suurin mahdollinen tietovuodon aikaisten lakien mukaan. Jos vuoto olisi tapahtunut uuden Euroopan unionin tietosuoja-asetuksen voimaantulon jälkeen, sakko olisi ollut huomattavasti suurempi.

Maaliskuussa uutisoitiin, että Facebook-sovelluksen kautta kerättyjä tietoja luovutettiin analytiikka- ja sosiaalisen median profilointiyritykselle Cambridge Analyticalle.

Tietojen avulla republikaanit pystyivät kohdistamaan vaalimainontansa täsmällisille kohderyhmille.

Lue lisää:

BBC: Britannian tietosuojaviranomainen aikoo sakottaa Facebookia

Facebook on pysäyttänyt noin 200 sovelluksen toiminnan – tutkii käyttäjätietojen mahdollista väärinkäyttöä

Analytiikkayhtiö Cambridge Analytica lopettaa toimintansa

Mark Zuckerberg on illalla Yhdysvaltain kongressin grillattavana – Nämä artikkelit kertovat, miksi Facebook on nyt pahassa pulassa

Facebookin Zuckerberg kommentoi käyttäjätietokohua ensi kertaa: Myöntää yhtiön tehneen virheitä

Tämän tiedämme nyt Facebook-kohusta – Keskushahmoina kolme miestä

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi