1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Etiopia

Etiopia sai ensimmäisen naispresidentin

Etiopian uuden hallituksen jäsenistä puolet on naisia.

Etiopian presidentiksi valittu Sahle-Work Zewde kuvattuna YK:n ympäristöohjelman päämajassa Nairobissa, Keniassa. Kuva: Daniel Irungu 7 EPA

Afrikan sarvessa sijaitsevan Etiopian parlamentti on yksimielisesti valinnut maan uudeksi presidentiksi Sahle-Work Zewden.

Zewde on Etiopian ensimmäinen naispresidentti. Muissakin Afrikan maissa naispuoliset presidentit ovat harvinaisia.

Sahle-Work Zewde on toiminut pitkään diplomaattina. Hän on työskennellyt Etiopian suurlähettiläänä useissa maissa. Viimeksi hän toimi YK:n pääsihteerin erityisedustajana Afrikan unionissa.

Virkaanastujaispuheessaan Sahle-Work Zewde sanoi työskentelevänsä maansa yhtenäisyyden ja rauhan hyväksi. Etiopiassa on nähty viime vuosina rajuja, etnisistä eroista johtuvia konflikteja.

Hän sanoi myös Etiopian uuden, uudistusmielisen pääministerin, Abiy Ahmedin näyttävän esimerkkiä. Ahmed nimitti viime viikolla maahan hallituksen, jonka jäsenistä puolet on naisia. Esimerkiksi puolustusministeriksi valittiin nainen.

– Patriarkaalisessa yhteisössä, kuten omassamme, naisen nouseminen valtion ylimpään johtoon ei vain aseta tulevaisuuden standardeja, vaan myös normalisoi naisten osallistumisen julkiseen päätöksentekoon, Zewke sanoi.

Etiopiassa presidentin valtaoikeudet ovat kapeat ja virka on suureksi osaksi seremoniallinen. Ylintä poliittista valtaa käyttää pääministeri.

Lue lisää:

Suurlähetystöjä, puhelinyhteyksiä, lentoliikennettä: Nyt Etiopian ja Eritrean maarajakin on auki – ensi kertaa 20 vuoteen

Etiopia lähentyy Eritreaa, mutta maan sisällä kuohuu: Yli 20 kuoli väkivaltaisuuksissa viikonloppuna

Uudistukset jatkuvat Etiopiassa: Naiset saivat ensi kertaa puolet ministerinsalkuista

Aiheesta muualla:

Sahle-Work Zewde becomes Ethiopia's first female president (siirryt toiseen palveluun)