Pölkky Oy:n Kajaanin pääluottamusmies: Vuokratyösuhde näyttää onko henkilöstä töihin, irtisanomista ei tarvitse helpottaa

Pölkky Oy:n Kajaanin saha on lakon vuoksi suljettuna maanantaiaamuun saakka. Sahureilta ei heru ymmärrystä hallituksen pyrkimyksille heikentää irtisanomisen suojaa.

Sasu Paavolan mukaan työntekijän kyvykkyyttä voi arvioida ensi vuokratyön kautta. Kuva: Mimmi Nietula/Yle

Teollisuusliiton lakko on sulkenut myös Pölkky Oy:n Kajaanin sahan eli Kajaaniwood Oy:n. Sahurit palaavat töihin maanantain aamuvuoroon. Sahalla on töissä 85–90 henkilöä.

Pääluottamusmies Sasu Paavola kertoo, että sahaporukassa ei katsota hyvällä Juha Sipilän hallituksen lakiesitystä, joka heikentäisi irtisanomissuojaa pienissä yrityksissä.

– Olemme hämmästyneitä ja ihmeissämme. Ainakaan meillä kukaan ei käsitä tämän heikennyshankkeen tarkoitusta.

Paavolan mielestä irtisanomista ei tarvitse nykyisestään helpottaa, sillä työntekijän työhön soveltuvuuden toteamiseen on riittävästi aikaa.

– Koeaika on jo nykyisellään puoli vuotta. Lisäksi vuokratyöntekijää voi pitää töissä vaikka kaksi vuotta ja katsoa, onko kaverista töihin vai ei ja sitten päättää, palkkaako hänet.

Paavolan mukaan vuokratyön kautta palkkaamista on käytetty Kajaaninkin sahalla menestyksellisesti.

– Muutama vuokratyöntekijä ei ole soveltunut työhön. Heidät on sitten laitettu pois, eikä asiassa ole ollut minkäänlaista ongelmaa.