Lakko vei vartijat myös sairaalan päivystyksestä – Turvallisuusjohtaja yllättyi: "Meidän pitää taata hoitajien ja potilaiden turvallisuus"

Mikkelin keskussairaalaan turvallisuuspäällikkö Jukka Aho huhkii itse lakkopäivinä 16 tunnin työvuoroja, sillä ympärivuorokautinen päivystys kohtaa vaaratilanteita päivittäin.

Sairaanhoitaja Petri Falck ja turvallisuuspäällikkö Jukka Aho. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Mikkelin keskussairaalassa on ollut ulkopuolinen vartija tuomassa työrauhaa yli kymmenen vuotta. Vartijan työpiste on ympärivuorokautisen ensiapupäivystyksen yhteydessä, mutta virkapukuinen liikkuu tarvittaessa muuallakin sairaalan alueella.

Keskiviikkoaamuna vartijoiden lakko toi sairaalalle uuden tilanteen. Vakiovartijat menivät lakkoon, eikä väliaikaista apua löytynyt talon ulkopuolelta.

– Tämä oli täydellinen yllätys. Yritimme löytää sijaisia, mutta koulutuksen saaneita vartijoita ei vaan löytynyt. Heillä on ilmeisesti hyvä järjestäytymisaste, turvallisuuspäällikkö Jukka Aho arvelee.

Aho tekee lakkopäivinä itse tuplavuoroa ja tuuraa vartijaa aamuseitsemästä iltayhdeksään. Keskiviikkona ja torstaina oli vielä rauhallista, mutta perjantai-iltaa ja lauantaiaamua kohti levottomuuksien uskotaan lisääntyvän.

– Sellainen pelko tässä on, että viikonloppua kohti riski varmaan kasvaa. Päihteiden käyttö on useimpien uhkaavien tilanteiden takana. Ja nyt on vielä syyslomaviikko tällä alueella, Jukka Aho muistuttaa.

Mikkelin keskussairaalan taustalla olevassa Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspiirissä kirjataan vuosittain noin 2 000 uhkaavaa tilannetta.

– Se on aivan selvää, että ilman vartijaa ei voida tällaisessa päivystyksessä toimia. Vartijan läsnäolo 24/7 on aivan ehdoton edellytys. Meidän pitää pystyä takaamaan hoitohenkilökunnan ja muiden potilaiden turvallisuus, Aho sanoo.

"Toivon, että lakkorajoista keskustellaan neuvottelupöydissä"

Jukka Aho sanoo ihmettelevänsä sitä, ettei sairaalan kaltaista ympäristöä ole rajattu lakon ulkopuolelle.

– Vartijalakkoja on ollut aiemminkin, mutta silloin tällaisia hoitolaitoksia ja muita korkean riskin kohteita kuten ydinvoimaloita on rajattu lakon ulkopuolelle. Nyt ulkopuolella taisi olla vain suurlähetystöt.

– Itse toivonkin, että lakkorajoihin kiinnitettäisiin enemmän huomioita ja niistä keskusteltaisiin neuvottelupöydissä. Päivystyspisteet, joissa on todettu olevan väkivaltatilanteita maan, tulisi rajata lakon ulkopuolelle. Myös mahdollisissa hoitaja- tai lääkärilakossa kriittiset pisteet miehitettäisiin.

Mikkelissä sairaalapäivystyksen vartiointi on hoidettu omin voimin, mutta ylipitkät päivät ottavat voimille ja ovat pois tekijöiden normaalityöstä. Vartijaringissä on lauantaiaamuun kuuteen saakka neljä sairaalan työntekijää.

– Ketä tahansa tähän ei voi laittaa. Pitää olla turvallisuuskoulutusta ja tuntea turvallisuuslainsäädäntöä.