Sateenkaaripoliisit verkostoituvat Suomessa – "Kunpa yksikään poliisiksi tahtova nuori homoseksuaali ei joutuisi luopumaan haaveestaan siksi, että pelkää tulevansa kiusatuksi"

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemaa poliisissa halutaan parantaa. Tavoitteena on oman yhdistyksen perustaminen sateenkaaripoliiseille.

seksuaalivähemmistöt
Linnea West
Vanhempi rikoskonstaapeli Linnea West kuuluu saateenkaaripoliisien eurooppalaisen kattojärjestön hallitukseen.Elina Kaakinen / Yle

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä on vaiettu poliisien työyhteisössä. Hiljaisuuden muuri on nyt kuitenkin murtumassa. Sateenkaaripoliisit ovat verkostoituneet ja heille puuhataan omaa järjestöä.

Keskustelua on etulinjassa ollut avaamassa vaasalainen vanhempi rikoskonstaapeli Linnea West. West on tuonut esiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien poliisien kohtaamia ongelmia muun muassa poliisien ammattilehdessä (siirryt toiseen palveluun).

– Minulla itselläni asiat ovat hyvin, ja siksi ajattelen, että olen oikea ihminen ajamaan tätä asiaa.

West on ollut koko poliisiuransa ajan avoimesti homoseksuaali. Hän on työskennellyt neljällä eri poliisiasemalla eri puolilla Suomea ja kertoo jokaisessa työyhteisössä tulleensa hyväksytyksi sellaisena kuin on.

Kuuntele Linnea Westin haastattelu täältä.

Avoimuus rakentaa luottamusta

Avoimuus palvelee kaikkia, sanoo West. Se lisää työtovereiden keskinäistä luottamusta. Ja poliisin työssä luottamus on keskeisen tärkeää.

– Tätä työtä ei voi tehdä, jos ei luota työkaveriinsa.

– Läheskään kaikilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta olla näin avoimia kuin itse olen. Varsinkin homoseksuaaleilla miehillä on vaikea tilanne osana poliisiyhteisöä.

West kertoo, että homoseksuaaleista miehistä kuulee poliisien keskuudessa epäkunnioittavia kommentteja. Myös homovitsejä viljellään poliisiasemilla ja nekin kohdistuvat yleensä miehiin.

– Vitsailijat eivät näytä ymmärtävän, että se loukkaa ja satuttaa meitä naispuolisia homoseksuaaleja aivan samalla tavalla kuin miehiä.

Linnea West uskoo, että tilanne paranee vain sitä kautta, että asioista puhutaan ja vähemmistöt tehdään näkyviksi. Tähän tähtää myös sateenkaaripoliisien järjestön perustamishanke.

Joukko sateenkaaripoliiseja on jo verkostoitunut salaisessa facebook-ryhmässä. Linnea Westin mukaan valmius oman järjestön perustamiseen on olemassa.

– Keskustelun avaamisen jälkeen on käsitykseni järjestön tarpeellisuudesta vain vahvistunut. Yhteydenottoja on tullut paljon ja kertomuksia siitä, minkälaista on olla homoseksuaalina poliisiorganisaatiossa.

Yhteydenotot ovat todistaneet sitä, että monet homoseksuaalit vaikenevat poliisiyhteisössä ja jäävät siksi yksin ajatustensa ja pelkojensa kanssa.

– Monelle on ollut ilo ja helpotus huomata, että on muitakin, jotka ajattelevat samalla tavalla.

Lontoolaisen poliisin sateenkaaripoletit
Lontoolainen poliisi voi tunnustaa sateenkaariväriä.Linnea West

Seta: Myönteistä kehitystä

Nyt virinnyt keskustelu juontaa juurensa parin vuoden taakse. Silloin Seta järjesti yhdessä yhdenvertaisuusvaltuutetun kanssa keskustelutilaisuuden, jossa käsiteltiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemaa Suomen poliisissa.

Tilaisuudessa oli mukana suomalaista poliisijohtoa ja sateenkaaripoliisien eurooppalaisen kattojärjestön EGPA (siirryt toiseen palveluun):n (European LGBT Police Association) kaksi edustajaa. Myös Linnea West osallistui tilaisuuteen.

– Kutsuimme tilaisuuteen poliiseja, jotka voisivat inspiroitua asiasta. Äärimmäisen iloinen asia, että asiasta on nyt enemmänkin innostuttu, toteaa Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo.

Tarjamo näkee poliisiorganisaatiossa myönteisen kehityksen merkkejä. Hän uskoo, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen näkyminen poliisiyhteisöissä lisäisi sateenkaari-ihmisten luottamusta poliisia kohtaan.

Poliisi otti ensimmäisen näyttävän askeleen sateenkaariyhteisön suuntaan osallistumalla kesällä 2017 Helsinki Pride -kulkueeseen. Poliisi oli mukana virkapuvussa yhdenvertaisuusvaltuutetun järjestämässä rekassa ja viranomaisten yhteisessä neuvontapisteessä kulkueen jälkeen.

Poliisihallitus: Hyvä viesti ulospäin

Tasa-arvoasioita poliisihallituksessa hoitava poliisitarkastaja Måns Enqvist toteaa, että poliisin asenteella seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan on merkitystä oman organisaation sisällä mutta myös ulospäin.

Viharikosten vastaisessa työssään hän on kuullut viestejä, että seksuaalivähemmistöihin kohdistuneita rikoksia on voinut jäädä ilmoittamatta poliisille, koska poliisiin ei luoteta.

– Se, että seksuaalivähemmistöjen asiat nousevat pintaan poliisin sisäisessä keskustelussa on hyvä viesti ulospäin. Ilman muuta se lisää kansalaisten luottamusta poliisia kohtaan, sanoo Enqvist.

Hän pitää sateenkaaripoliisien verkostoitumista tärkeänä varsinkin vertaistuen takia.

– Asia on arka ja vähän vaiettu poliisihallinnossa. Ja koska poliisien työympäristö on perinteisesti machomainen, niin joillakin on varmasti vaikeaa tulla kaapista ulos.

Enqvist painottaa, että jokaisella pitäisi olla mahdollisuus olla avoimesti homoseksuaali, jos niin haluaa.

– Kaikista tärkeintä on, että meillä on sellainen ilmapiiri, että jos haluaa tulla esiin, se on turvallista eikä joudu kiusaamisen tai häirinnän kohteeksi.

Vanhempi rikoskonstaapeli Linnea West
Linnea West tutkii seksuaalirikoksia ja lapsiin kohdistuvia rikoksia.Elina Kaakinen / Yle

Eurooppalaiset kontaktit

Sateenkaaripoliisien verkostoitumisessa Suomi tulee jälkijunassa. Monessa Euroopan maassa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvilla poliiseilla on jo omat yhdistyksensä.

Linnea West hyväksyttiin kesällä EGPA:n henkilöjäseneksi ja hänet valittiin myös järjestön hallitukseen. Suomalaisen pääsy mukaan järjestöön ei ollut kuitenkaan itsestään selvää.

– EGPA:n jäseneksi hyväksytään yleensä vain järjestöjä. Minä pääsin mukaan sillä ehdolla, että alan valmistella sateenkaaripoliisien järjestön perustamista Suomeen, kertoo West.

Hän on hyvin motivoitunut tekemään töitä yhdistyksen perustamisen hyväksi.

– Olen ollut yllättynyt kuinka tärkeäksi moni kokee tämän asian, mutta yksin en voi yhdistystä perustaa. Minun tehtävä on avata keskustelu ja yhdistyksen perustaminen on meidän kaikkien tehtävä.

Parempi tulevaisuus

Erityisesti West iloitsee siitä, että myönteistä palautetta on tullut myös työnantajan suunnasta. West pyydettiin jäseneksi poliisihallituksen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyöryhmään.

Työryhmä seuraa poliisin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman toteutumista ja valmistelee uutta suunnitelmaa. West on tyytyväinen, että pääsee työryhmässä vaikuttamaan siihen, mihin suuntaan ollaan menossa.

– Kunpa yksikään poliisiksi tahtova nuori homoseksuaali ei joutuisi luopumaan haaveestaan siksi, että pelkää tulevansa kiusatuksi ja syrjityksi poliisiyhteisössä.

Päätyökseen seksuaalirikoksia ja lapsiin kohdistuvia rikoksia tutkiva West pitää tärkeänä, että poliiseiksi päätyy taustoiltaan monenlaisia miehiä ja naisia.

Itse West oli 22-vuotiaana poliisikouluun mennessään jo sinut itsensä kanssa, mutta omat taistelunsa hänkin kertoo käyneensä.

– Kun olen itse käynyt läpi asioita itseni kanssa, luulen, että sen ansiosta pystyn nyt ymmärtämään ihmisiä erilaisissa tilanteissa. Ja sehän on poliisille valtavan tärkeätä, että ymmärtää asioiden taustoja.