1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Nokia Oyj

Nokian jättimäinen säästöohjelma vie läjän työpaikkoja, mutta mistä nyt säästetään? Luottamushenkilö: "Heikennys suomalaisen asiantuntijuuden kilpailukykyyn"

Yle kysyi Nokian johtoryhmän ainoalta suomalaiselta, mistä Nokia leikkaa – ja vieläkö ranskalaisille annetut lupaukset ovat voimassa.

Nokia Oyj
Nokian pääkonttori Espoossa
Nokian pääkonttori Espoossa.Mikko Stig / Lehtikuva

Suomen suurin yritys Nokia paljasti tänään suunnitelmansa, jolla se tavoittelee 700 miljoonan euron säästöjä seuraavan parin vuoden aikana. Säästöohjelma tulee väistämättä johtamaan henkilöstövähennyksiin.

Nokia julkaisi tänään myös toisen vuosineljänneksen tuloksensa, mutta vaisuhko tulos ei talousjohtaja Kristian Pullolan mukaan ole säästöjen syy.

– Meidän kolmannen vuosineljänneksen tuloksemme oli odotusten mukainen, niin meidän omien odotustemme kuin analyytikoidenkin. Siinä oli hyvää kasvua ja toisaalta parempaa kannattavuutta kuin alkuvuonna.

Kristian Pullola, Nokia Oyj:n talous- ja rahoitusjohtaja Nokian tiloissa.
Nokian talousjohtaja Kristian Pullolan mukaan yhtiön tulos odotusten mukainen – säästöohjelma tarvitaan tulevaisuutta varten.Mårten Lampen / Yle

Tulos jäi edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta, mutta yhtiön johto on luottavainen. Toimitusjohtaja Rajeev Suri kommentoi Nokian tiedotteessa, että uusien sopimusten voittoaste osoittaa Nokian olevan hyvissä kilpailuasemissa.

Tyytyväisyys saattaa ihmetyttää työntekijöitä, jotka tulevina kuukausina joutuvat säästötoimien kohteeksi – ja menettävät mahdollisesti työpaikkansa.

– Kustannussäästöohjelma ja kolmannen kvartaalin tulos eivät ole yhteydessä toisiinsa, Pullola korostaa.

– Teemme strategiaa ja suunnittelua pitkällä aikavälillä ja haluamme varmistaa, että olemme kilpailukykyisiä myös tulevaisuudessa.

Mistä nyt säästetään?

Nokian sijoittajille lupaama 700 miljoonan euron säästö tulee väistämättä viemään työpaikkoja. Määristä talousjohtaja Pullola ei kuitenkaan ole halukas puhumaan.

– Ei ole tarkkaa tietoa siitä, mikä on henkilöstövähennysten osuus ja kuinka paljon tulee muualta, esimerkiksi it:stä tai kiinteistöistä.

Kristian Pullola, Nokia Oyj:n talous- ja rahoitusjohtaja Nokian tiloissa.
– Ei ole tarkkaa tietoa siitä, mikä on henkilöstövähennysten osuus ja kuinka paljon tulee muualta, Nokian talousjohtaja Kristian Pullola sanoo.Mårten Lampen / Yle

Jotain kuitenkin tiedetään. Nokia suunnittelee muun muassa seuraavaa:

Nokia tekee “merkittäviä” vähennyksiä keskeisissä tukitoiminnoissa. Tämä todennäköisesti huolestuttaa työntekijöitä Suomessa, onhan Nokian pääkonttori Suomessa.

Pullolan mukaan päätelmien teko on vielä liian aikaista.

– Meillä on tukitoimintoja globaalisti, keskeisistä tukitoiminnoista haettava kustannustehokkuus ja vähennykset jakautuvat maailmanlaajuisesti.

Nokia keskittää ohjelmistoihin liittyviä toimintoja.

– Tänään kerrottu muutos liittyy siihen, että verkot ovat yhä enemmän ohjelmistoa, ja niitä toteutetaan pilvipohjaisin ratkaisuin. Nämä resurssit ja vastuualueet siirtyvät Nokia Software -liiketoimintaryhmään, Pullola sanoo.

Nokia hakee myös säästöjä kiinteistöistä. Suljetaanko jossain toimisteitä kenties kokonaan?

– Tällaisia suunnitelmia ei tällä hetkellä ole, Pullola sanoo.

– Toisaalta modernissa työnteossa tilojen tarve ja kiinteistöjen käyttö on muuttunut. Siinä nähdään mahdollisuus säästää.

Nokia leikkaa tuotekehityspanoksia, erityisesti "perittyjen tuotteiden" kohdalla. Pullolan mukaan tämä tarkoittaa esimerkiksi yrityskauppojen myötä tulleita sekä muutoin vanhentuneita tuotteita.

– Siirtymä viidennen sukupolven verkkoihin (5G) antaa mahdollisuuden panostaa uuteen ja sitä kautta leikata vanhasta.

Nokian talousjohtaja Kristian Pullola on tällä hetkellä Nokian johtoryhmän ainut suomalaisjäsen.

Lasse Laurikainen Nokian edustalla.
– Irtisanomiset aiheuttavat maaotteluhenkeä, tuumii työntekijöiden luottamushenkilö Lasse Laurikainen.Mårten Lampen / Yle

"Maaotteluhenkeä"

Nokian työntekijöitä edustava luottamushenkilö Lasse Laurikainen on huolissaan.

– Suomessa tuotannollisten ja taloudellisten irtisanomisten perusteet ovat aika löperot. Kun työvoimaa vähennetään, se on aika selkeä heikennys suomalaisen asiantuntijuuden kilpailukykyyn verrattuna verrokkimaihin, Laurikainen sanoo.

– Aina, kun tehdään kassavirtaa suojaavia toimenpiteitä, ne suoritetaan siellä, missä se on kivuttominta ja helpointa tehdä. Tämä on normaalia markkinataloutta.

Laurikainen ymmärtää, että työnantaja tavoittelee tehokkuutta ankaran kilpailun vallitessa. Toisaalta hän harmittelee, että tilanne on ajoittain johtanut yhtiön sisällä “maaotteluhenkeen”.

Aikanaan Nokian suomalaistyöntekijöissä herätti närää esimerkiksi se, että Nokia sitoutui Alcatel-Lucent-kaupan jälkeen suojaamaan (siirryt toiseen palveluun) määräajaksi ranskalaisia työpaikkoja.

Talousjohtaja Kristian Pullola, vieläkö Ranskaan annetut lupaukset ovat voimassa?

– Jotkut niistä lupauksista ovat yhä voimassa, toiset eivät. Ne tottakai otetaan huomioon, kun säästöohjelmaa suunnitellaan, Pullola sanoo.

Nokian palveluksessa on noin 100 000 työntekijää. Suomessa heistä toimii noin kuusi tuhatta.

Enimmillään Nokialla oli vuosituhannen vaihteessa noin 25 000 suomalaista työntekijää.

Lue myös:

Nokia tavoittelee satojen miljoonien säästöjä, liiketulos notkahti

Lue seuraavaksi