Hyppää sisältöön

Ronja Salmi uudisti Helsingin kirjamessut – "Eihän se mikään argumentti ole, että näin on aina ollut"

Kirjamessuilla eivät enää piispat haastattele kirjailijoita ja lavoillakin on uudet nimet.

Ronja Salmen tavoitteena on saada myös nuoret kiinnostumaan Helsingin kirjamessuista. Luvassa on uudistuksia muun muassa ohjelmistoon, haastatteluihin ja esiintymislavojen nimiin. Kuva: Nella Nuora / Yle

Helsingin kirjamessut alkoivat tänään. Uuden ohjelmajohtajan käsittelyssä 18. kertaa järjestettävä tapahtuma on kokenut muutoksia, joista on jo ennen tapahtumaa kirjoitettu otsikoita.

Kirkolliset piirit loukkaantuivat, kun piispojen tekemät kirjailijahaastattelut jäivät pois ohjelmasta. Mielipahaa on aiheuttanut myös se, ettei messuilla tänä vuonna julkisteta vuoden kristillistä kirjaa.

Ohjelmajohtaja Ronja Salmi huomauttaa, että päätös ei koskenut vain piispoja, vaan kaikki kirjamessujen vakituiset haastattelijat vaihtuivat tänä vuonna. Ajatus piispojen korvaamisesta tuli Salmen mukaan kustantajilta, jotka jo valmiiksi tuovat omia haastattelijoita messuille.

Vuoden kristillinen kirja jää julkaisematta myöhässä tuleen ilmoituksen vuoksi.

Kohu kansallismielisestä kustantamosta

Piispojen katoaminen ohjelmasta ei ole ainoa asia, josta kirjamessujen ympärillä on tänä vuonna kohistu. Viime viikolla kirjamessut ilmoitti peruneensa Kiuas-kustantamon osallistumisen kustannustoimittaja Timo Hännikäisen äärioikeistolaisten ajatusten vuoksi. Hännikäinen toimii kansallismielisen Sarastus-lehden päätoimittajana.

Ennen Kiuas-kustantamon ulosjääntiä moni oli suuttunut kustantamon osallistumisesta Kirjamessuille.

Salmen mukaan päätös perua kustantamon osallistuminen perustui Messukeskuksen kokonaisarvioon. Salmi katsoo Kiuas-kustantamon osallistuvan toimintaan, joka ei vastaa kirjamessujen arvoja.

– Kirjamessut on ihmisoikeuksien puolella eikä missään nimessä salli minkään ihmisryhmän syrjintää, eikä me haluta antaa tilaa tahoille, jotka tällaista harjoittaa, Salmi linjaa.

Kaksi haastetta

Helsingin kirjamessujen ohjelmajohtajaksi tammikuussa valittu Salmi kertoo asettaneensa itselleen kaksi haastetta messujen suhteen.

Ensimmäinen oli lasten ja koululaisten alue, jolta löytyisi kirjallisuudesta kumpuavaa tekemistä. Nyt messuille on rakennettu puutarhajuhlateemainen alue, joka on suunniteltu tänä vuonna julkaistujen kirjojen pohjalta.

Toinen haaste oli innostaa nuoria aikuisia kiinnostumaan kirjallisuudesta ja kirjamessuista. Tämä näkyy ohjelmassa muun muassa muusikkohaastatteluina.

Pieniä muutoksia on siellä täällä. Esimerkiksi perinteiset lavojen nimet ovat muuttuneet. Aleksis Kivi -lava ja Eino Leino -lava ovat vaihtuneet Punavuoreksi ja Töölöksi.

Salmi sanoo kuunnelleensa puheenvuoroja perinteiden puolesta. Joskus päätettiin pitäytyä vanhassa, joskus päätettiin uudistua.

– Eihän se mikään argumentti ole, että näin on aina ollut, Salmi toteaa.

Kirjamessujen historian toinen ohjelmajohtaja Anja Snellman on Salmen kanssa samaa mieltä. Täysi-ikäiseksi kasvaneiden messujen on kirjailin mukaan aika uudistua.

– Onhan se aika jo muuttua vihdoinkin. Ronja on palkattu muutosjohtajaksi, Snellman sanoi, kun Aamu-tv haastatteli uutta ja vanhaa ohjelmajohtajaa.

Lue myös:

Juttua korjattu 26.10.2018 kello 11:18 Kirjailija Anja Snellman toimi Helsingin kirjamessujen ohjelmajohtajana vuosina 2003–2006. Messujen edellinen ohjelmajohtaja oli Jan Erola.

.
.