1. yle.fi
  2. Uutiset

Vaasan budjettiesitys: veroprosenttia korotettava

Ensi vuosi nähdään talouden kannalta ratkaisevana käännekohtana.

Vaasa
Vaasan hallintotalo
Mari Latva-Karjanmaa / Yle

Vaasan kaupunki jatkaa ensi vuonna talouden tasapainottamista. Keinoksi otetaan nyt kaupunginjohtajan budjettiesityksessä kuntaveron nosto puolella prosenttiyksiköllä. Tällöin Vaasan veroprosentti nousisi nykyisestä 20 prosentista 20,5 prosenttiin. Kiinteistövero pysyisi ennallaan.

Syynä korotuspaineeseen on henkilöstömenojen kasvu. Työehtosopimusten mukaiset palkankorotukset ja kilpailukykysopimuksen mukaisten lomarahaleikkausten päättyminen vaikuttavat. Myös perusopetuksen tuntikehyksen kasvatus nostaa henkilöstömenoja.

Vuodelle 2019 tavoitellaan 10,5 miljoonan euron kumulatiivista alijäämää, sen ollessa tänä vuonna noin 23,7 miljoonaa euroa. Lainamäärä kasvaa vuoteen 2020 asti, mutta vuonna 2021 se olisi pienempi kuin tänä vuonna, eli noin 3700 euroa per asukas.

Kaupungin tiedotteen mukaan investointeja toteutetaan maltillisesti. Vuoden 2019 merkittävimmät investointihankkeet ovat Alskatintien muutostyöt (4 milj. euroa), Kalarannan rakentaminen (0,6 milj. euroa), vesi- ja viemärijärjestelmän huolto (5,2 milj. euroa), jäähallin peruskorjaus ja laajennus (6 milj. euroa), hallintotalon peruskorjaus (4,7 milj. euroa), keskuskoulun peruskorjaus ja Vanhan Vaasan koulun uudisrakennus (2,3 milj. euroa). Lisäksi toteutetaan muita peruskorjauksia noin 6,3 miljoonalla eurolla.

Palvelut pyritään pitämään ennallaan ja lastensuojeluun osoitetaan lisämäärärahaa 560 000 euroa.

Valoa näkyvissä

Vaikka taloustilanne on tiukka, kaupungissa nähdään monia positiivisia merkkejä. Työllisyystilanne on parantunut ja väestön väheneminen pysähtynyt.

– Kaupungissa on positiivinen vire ja työllisyys sekä väestömäärä kehittyvät suotuisasti. Kaupunki kiinnostaa myös sijoittajia, kertoo kaupunginjohtaja Tomas Häyry kaupungin tiedotteessa.

Häyry näkeekin ensi vuoden talouden kannalta ratkaisevana käännekohtana.

Juttua korjattu 28.10. klo 8:18: Veroprosentti nousee puolella prosenttiyksiköllä, ei puolella prosentilla.

Lue seuraavaksi