Hyppää sisältöön

Äidin pahoinpitelysyyte kaatui käräjäoikeudessa – ei näyttöä pikkupojalle sepitetyistä sairauksista

Keski-Suomen käräjäoikeus on hylännyt äidin pahoinpitelysyytteen, jossa häntä syytettiin nuoren poikansa sairauksien sepittämisestä.

Kuva: Niko Mannonen / Yle

Erikoista pahoinpitelyjuttua käsiteltiin käräjäoikeudessa neljä päivää syyskuussa. 43-vuotiaan äidin epäiltiin keksineen 3 - 6 -vuotiaalle pojalleen sairauksa ja oireita, joiden seurauksena lapsi altistui turhille tutkimuksille, lääkityksille ja hoidoille.

Käräjäoikeus katsoi, että on jäänyt näyttämättä äidin tahallaan sepittäneen pojalleen sairauksia tai oireita. Selvittämättä on jäänyt myös se, että syytetty kärsisi harvinaisesta Münchhausen by proxy -syndroomasta.

Oikeuden päätöksen mukaan pojan tutkimusten ja hoitojen johdosta kokema kipu tai psyykkinen kuormitus ei ole syy-yhteydessä äidin menettelyyn. Ne ovat perustuneet hoitotahojen itsenäiseen ja asianmukaiseksi todettuun harkintaan.

Pojan vaiheita selvitettäessä äidin toiminnan mahdolliseksi syyksi nousi erittäin harvinainen välillinen Münchhausenin oireyhtymä (siirryt toiseen palveluun) (Duodecim-lehti). Oireyhtymästä kärsivä tuottaa tai keksii oireita toiselle henkilölle saadakseen itselleen huomiota. Äitiä ei ole diagnosoitu.

Syyttäjä vaati Käräjäoikeudessa 6-12 kuukautta ehdollista vankeutta pahoinpitelystä.

Hurja diagnoosi- ja hoitohistoria

Pojalla ehdittiin lähinnä äidin kertousten perusteella diagnosoida muun muassa diabetes, epilepsia, aistiyliherkkyys sekä syömishäiriö, ja myös reumaa epäiltiin. Poikaa hoidettiin muun muassa sytostaateilla sekä reuma- ja epilepsialääkkeillä.

Vuosien 2010 ja 2015 välillä poika nukutettiin ainakin 20 kertaa epäiltyjen sairauksien vuoksi. Hänelle myös asennettiin vatsanpeitteiden läpi kulkeva ruokintaletku. Syytteen mukaan äiti myös kuljetti poikaa vuosia tarpeettomasti pyörätuolilla.

Poika tuli Kuopion yliopistolliseen keskussairaalaan syksyllä 2015. Sairaalassa todettiin, ettei poika ollutkaan hyvin sairas, vaikka paperit niin väittivät. Hänen lääkityksensä lopetettiin, ja kun poika todettiin reippaaksi ja liikkuvaksi, myös pyörätuolin käyttö lopetettiin.

Sairauskertomusten ja pojan kunnon ristiriidan vuoksi häntä Kuopiossa tutkineet lääkärit tekivät lastensuojelu- ja rikosilmoitukset. Poika otettiin huostaan, ja sijoitettiin sijaiskotiin. Tämän jälkeen pojan kunto koheni niin, että syyttäjä kuvaili sitä ihmeparantumiseksi.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue myös:

Äitiä syytetään sairauksien sepittämisestä terveelle pojalleen – käräjäoikeus ratkaisee erikoisen pahoinpitelysyytteen kansliapäätöksellä lokakuussa